ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Καταστολή και λογοκρισία απέναντι στο λαϊκό κύμα οργής

Oι κινεζικές αρχές καταστέλλουν τις διαδηλώσεις
Oι κινεζικές αρχές καταστέλλουν τις διαδηλώσεις
Α.Ρ

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα ενάντια στους περιορισμούς της Covid-19 που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο φαίνεται να κοπάζουν, καθώς επενέβησαν οι δυνάμεις καταστολής

Ισχυρή αστυνομική παρουσία έχει αναφερθεί σε αρκετές πόλεις και ορισμένες συγκεντρώσεις καταπνίγηκαν ή δεν πραγματοποιήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί διαδηλωτές ανακρίθηκαν και τα τηλέφωνά τους ερευνήθηκαν.

Οι Κινέζοι στο εξωτερικό συνεχίζουν ωστόσο τις διαδηλώσεις, σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου εντάθηκαν μετά την πυρκαγιά σε ένα πολυώροφο κτηριακό συγκρότημα στο Ουρούμκι, στη δυτική Κίνα, που σκότωσε 10 ανθρώπους την Πέμπτη (24/11). Πιστεύεται ευρέως ότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, εκδοχή που οι τοπικές αρχές αμφισβήτησαν.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για μέρες, απαιτώντας να σταματήσουν τα lockdown, με ορισμένους μάλιστα να κάνουν σπάνιες εκκλήσεις προς τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί. Αλλά τη Δευτέρα, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Πεκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν αφού αστυνομικοί περικύκλωσαν το σημείο συγκέντρωσης.

Στη Σαγκάη, υψώθηκαν μεγάλα εμπόδια κατά μήκος της κύριας διαδρομής διαμαρτυρίας και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις. Μια μικρή διαδήλωση στη νότια πόλη Χανγκζού το βράδυ της Δευτέρας σταμάτησε επίσης γρήγορα με τις αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις, σύμφωνα με πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Όμως στο Χονγκ Κονγκ, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στην πανεπιστημιούπολη του Κινεζικού Πανεπιστημίου, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές στην ηπειρωτική Κίνα. Πολλοί συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από κινεζικές πρεσβείες σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο, και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ειδικοί λένε ότι οι τοπικές διαμαρτυρίες δεν είναι πιθανό να καταπνιγούν σύντομα, επειδή οι άνθρωποι «δεν καλούνται στους δρόμους με ελεγχόμενο τρόπο... μετακινούνται μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του δρόμου».

Αλλά ο Drew Thompson, ερευνητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η κινεζική αστυνομία είχε «τεράστια δυναμική...[και] η ικανότητα της Κίνας να ελέγξει αυτές τις διαδηλώσεις στο μέλλον... είναι αρκετά μεγάλη».

Συλλήψεις δημοσιογράφων

Αναφορές λένε ότι η αστυνομία σταματούσε ανθρώπους και έψαχνε τα αξεσουάρ τους για να ελέγξει αν είχαν εγκαταστήσει εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), καθώς και εφαρμογές όπως το Telegram και το Twitter που είναι απαγορευμένα στην Κίνα.

Η αστυνομία έχει επίσης συλλάβει δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθη για λίγο την Κυριακή πριν αφεθεί ελεύθερος.

Ο δημοσιογράφος του BBC Εντ Λόρενς κρατήθηκε επίσης για αρκετές ώρες ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στη Σαγκάη το ίδιο βράδυ. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η σύλληψή του ήταν «σοκαριστική και απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα εκφράσει ανησυχίες στην Κίνα σχετικά με την απάντησή της στις διαδηλώσεις.

Η λογοκρισία έχει ενταθεί στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, για να σταματήσει ο κόσμος να τις βλέπει και να αναπτύσσει διάλογο. Δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις έχουν φιλτραριστεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσιωπούν την κάλυψη των διαδηλώσεων και δίνουν έμφαση στις αισιόδοξες ιστορίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τα διαστημικά επιτεύγματα της Κίνας.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει τις διαμαρτυρίες ούτε απάντησε με οποιονδήποτε επίσημο τρόπο.

Δίλημμα για την κυβέρνηση του Σι

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να ακούσει τους διαδηλωτές και να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στον κορονοϊό; Θα ήταν δύσκολο να γίνει αυτό τώρα - ενώ θα ελαχιστοποιούνται οι θάνατοι και οι μολύνσεις - λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού της χώρας μεταξύ των ηλικιωμένων, της έλλειψης πολύ αποτελεσματικών εγχώριων εμβολίων και της συνεχιζόμενης άρνησης της κυβέρνησης να ακολουθήσει τον υπόλοιπο κόσμο στη χρήση ξένων εμβολίων .

«Yπάρχει ένα δίλημμα για την κυβέρνηση», είπε στο BBC η καθηγήτρια σύγχρονης κινεζικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ράνα Μίτερ. Να εισάγουν ξένα εμβόλια «που μπορεί να φαίνονται ντροπιαστικά με εθνικιστικούς όρους ή να προσπαθήσουν να κρατήσουν τη σκληρή γραμμή διατηρώντας τα σύνορα κλειστά χωρίς κανένα τέλος σε αυτήν την πολιτική;»

Η Κίνα φάνηκε πρόσφατα να δοκιμάζει κάτι νέο, χαλαρώνοντας ελαφρά τα μέτρα, μειώνοντας ορισμένες περιόδους καραντίνας και σταματώντας να καταγράφει δευτερεύουσες επαφές. Όμως, όπως φαίνεται σε άλλες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία, οι οποίες πέρασαν από τη «μηδενική covid» στη ζωή με τον ιό, οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε άλμα στις μολύνσεις και στους θανάτους. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που οι κινεζικές αρχές εξακολουθούν να δείχνουν απρόθυμες να αποδεχθούν.

Η Κίνα παραμένει η μόνη μεγάλη οικονομία με αυστηρή πολιτική απέναντι στον κορονοϊό, με τις τοπικές αρχές να περιορίζουν ακόμη και μικρά κρούσματα με μαζικές δοκιμές, καραντίνες και έκτακτα lockdown. Ενώ ανέπτυξε τα δικά της εμβόλια, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η τεχνολογία mRNA - όπως τα εμβόλια Pfizer και Moderna - που χρησιμοποιείται αλλού.

Τα εμβόλια δεν έχουν επίσης χορηγηθεί σε αρκετούς ανθρώπους. Πολύ λίγοι από τους ηλικιωμένους έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχει επίσης πολύ μικρή «φυσική ανοσία» από άτομα που επιβιώνουν από λοιμώξεις ως συνέπεια της διακοπής του ιού στα ίχνη του. Αυτό σημαίνει ότι νέες παραλλαγές εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τον ιό που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια και υπάρχει διαρκής κίνδυνος εισαγωγής του από χώρες που αφήνουν τον ιό να εξαπλωθεί.

Πηγή: ΒΒC

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube