ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Τι λέει για το «πογκρόμ» κατά των δημοσιογράφων στο Twitter

O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
Α.Ρ

Ο Έλον Μασκ υπερασπίστηκε το «μπλοκάρισμα» των δημοσιογράφων που γράφουν για αυτόν στο Twitter, λέγοντας οτι «ισχύουν οι ίδιοι κανόνες»

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ υπερασπίστηκε σήμερα (16/12) την παύση από το Twitter διακεκριμένων δημοσιογράφων που έγραφαν τακτικά για τον ίδιο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι ρεπόρτερ έκαναν doxxing, αποκάλυπταν δηλαδή την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο και οτι οι κανόνες ενάντια στην εν λόγω πρακτική ισχύουν για όλους

Το Twitter ανέστειλε τους λογαριασμούς του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Aaron Rupar, του Donie O'Sullivan του CNN, του Matt Binder του Mashable, της Drew Harwell της Washington Post και του Ryan Mac των New York Times, οι οποίοι είχαν καλύψει θέματα που αφορούσαν στον Μασκ τους τελευταίους μήνες.

Το «πογκρόμ» ξεκίνησε καθώς το νέο αφεντικό του Twitter την Τετάρτη απαγόρευσε οριστικά τον λογαριασμό «ElonJet», ο οποίος παρακολουθούσε τα ιδιωτικά του τζετ χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα. Το Twitter άλλαξε επίσης τους κανόνες του για να απαγορεύσει την κοινή χρήση της τρέχουσας τοποθεσίας άλλου ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του.

«Οποιοσδήποτε λογαριασμός αναφέρει πληροφορίες τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο οποιουδήποτε θα τίθεται σε αναστολή, καθώς αποτελεί παραβίαση φυσικής ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει τη δημοσίευση συνδέσμων σε ιστότοπους με πληροφορίες τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Μασκ. Όταν ρωτήθηκε για την απότομη απαγόρευση των τεσσάρων δημοσιογράφων, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla απάντησε λέγοντας: «Για τους «δημοσιογράφους» ισχύουν οι ίδιοι κανόνες doxxing όπως και για όλους τους άλλους».

Μετά από ισχυρές αντιδράσεις, ο κ. Μασκ είπε ότι οι λογαριασμοί που εμπλέκονται σε «doxxing» θα ανασταλούν προσωρινά για επτά ημέρες. Το Twitter θα προσθέσει τη δυνατότητα εμφάνισης της ειδοποίησης αναστολής στους λογαριασμούς, είπε, προσθέτοντας ότι «το τρέχον σύστημα δεν είναι σαφές». Σε μια δημοσκόπηση στο Twitter, ρώτησε πότε θα έπρεπε να καταργήσει την αναστολή λογαριασμών που υποσκάπτουν την «ακριβή τοποθεσία» του. Οι επιλογές διέφεραν από «τώρα» έως «επτά ημέρες από τώρα» έως «περισσότερο».

Ο Μασκ πρόσθεσε ότι κοινοποιήθηκε η ακριβής τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί με «συντεταγμένες δολοφονίας» κατά παράβαση των όρων υπηρεσίας του Twitter. «Μια χρονική καθυστέρηση στην αναφορά τοποθεσίας που δεν θέτει τους ανθρώπους σε σοβαρό κίνδυνο να σκοτωθούν είναι εντάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι το FBI θα πιεστεί για δράση εάν κάποιος δημοσιεύσει τοποθεσίες και διευθύνσεις των ρεπόρτερ των Times σε πραγματικό χρόνο. «Θα γίνονταν ακροάσεις στο Καπιτώλιο και ο (Τζο) Μπάιντεν θα έκανε ομιλίες για το τέλος της δημοκρατίας!» έγραψε στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος. Εν μέσω των ισχυρισμών του για doxxing, ο φιλελεύθερος δημοσιογράφος Rupar αρνήθηκε ότι δημοσίευσε οτιδήποτε σχετίζεται με το Elon Jet ή οτιδήποτε θα μπορούσε να παραβιάζει την πολιτική για την αποκάλυψη τοποθεσιών. «Εκτός κι αν η πολιτική είναι ότι επικρίνεις τον Έλον και σε απαγορεύσουν», είπε στον Όλιβερ Ντάρσι του CNN.».

Οι NYT ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους: «Ελπίζουμε ότι όλοι οι λογαριασμοί των δημοσιογράφων θα αποκατασταθούν και ότι το Twitter παρέχει μια ικανοποιητική εξήγηση για αυτήν την ενέργεια». Το Δημοκρατικό μέλος του Κογκρέσου Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ, μαζί με άλλους, επέκρινε τον Μασκ για την απότομη παύση των δημοσιογράφων από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσής του. Επισημαίνοντας ότι ο Μασκ είναι ένα ισχυρό δημόσιο πρόσωπο, η βουλευτής είπε: «Αισθάνομαι ανασφαλής, αλλά η κατάχρηση εξουσίας και η άτακτη απαγόρευση δημοσιογράφων αυξάνει μόνο την ένταση γύρω σας».