ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate – Εύα Καϊλή: «Κλειδί» το παιδί της, θα το πάρει στη φυλακή;

Qatar Gate – Εύα Καϊλή: «Κλειδί» το παιδί της, θα το πάρει στη φυλακή;
INTIME

Στο παιδί της στηρίζονται κατά κύριο λόγο οι ελπίδες της Εύας Καϊλή να αποφυλακιστεί παρά τις κατηγορίες για το Qatar Gate. Τι θα συμβεί με τη 2χρονη κόρη της αν οι βέλγικες αρχές αποφασίσουν την προφυλάκισή της.

Την Πέμπτη αποφασίζεται η προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, η οποία κατηγορείται μαζί με τον επίσης προφυλακισμένο σύζυγό της, Φρανσέσκο Τζόρτζι για το Qatar Gate.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, που επικαλείται το MEGA, «oι ελπίδες αποφυλάκισής της αφενός στηρίζονται στο αν θα πείσει τις βελγικές αρχές ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση. Σε μεγάλο βαθμό θέλει να στηριχτεί και στο γεγονός ότι κάποιος θα πρέπει να μεγαλώσει την μικρή κόρη που έχουν με τον Φρανσέσκο Τζόρτζι».

Στο τελευταίο αυτό επιχείρημα, πάντως, οι βέλγικες αρχές φαίνεται πως έχουν απάντηση. Κι αυτό καθώς οι νέες φυλακές Χάρεμ, έχουν την υποδομή για να φιλοξενήσουν μητέρες μαζί με τα παιδιά τους. Υπάρχουν αρκετές κρατούμενες στις συγκεκριμένες φυλακές που έχουν μαζί τα παιδιά τους.

Οι υπερσύγχρονες φυλακές διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό παιδότοπο αλλά και έναν μικρό κήπο. Η Εύα Καϊλή σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει έρθει καθόλου σε επαφή με την κόρη της από την ημέρα που συνελήφθη.

Νέες αποκαλύψεις για το Qatar Gate

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού Τύπου για τη δράση των πρωταγωνιστών του Qatar-gate. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι περιέγραψε το «σχέδιο του Κατάρ» στους εισαγγελείς, μίλησε για μία ακόμη ΜΚΟ και αποκάλυψε τον ύποπτο ρόλο και μίας τρίτης χώρας, εκτός απο το Κατάρ και το Μαρόκο, της Μαυριτανίας

Nέες αποκαλύψεις για το λεγόμενο Qatar Gate, το σκάνδαλο που συγκλονίζει το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα φέρνει στο φως η ιταλική εφημερίδα «Ιl Fatto Quotidiano», επικαλούμενη μεταξύ άλλων την κατάθεση του Φραντέσκο Τζιόρτζι, του συντρόφου της Εύας Καϊλή που φέρεται να διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο «γαϊτανάκι» διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρώην βοηθός του φερόμενου εγκεφάλου της οργάνωσης, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι περιέγραψε το «σχέδιο του Κατάρ» στους εισαγγελείς και αποκάλυψε οτι υπήρχε και μία τρίτη χώρα που φέρεται να εξαγόρασε ευνοϊκή μεταχείριση, η Μαυριτανία» Ο ρόλος της Μαυριτανίας εμφανίζεται επίσης στην έρευνα των Βρυξελλών για τα κεφάλαια που κατέβαλαν ορισμένες ξένες χώρες για να επιτύχουν ευνοϊκή μεταχείριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σκάνδαλο, ονομάζεται πλέον συνοπτικά Qatargate, από το όνομα του κύριου έθνους που εμπλέκεται, αλλά η προσοχή φέρεται να στρέφεται πλέον και σε άλλες χώρες.

Παράλληλα ο Τζόρτζι φέρεται να έκανε λόγο και για μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για να πάρουν τα λεφτά, για τα οποία οι κωδικές ονομασίες ήταν «γραβάτες» και «ρούχα». Σύμφωνα με το άρθρο της Il Fatto Quotidiano, είπε: υπήρχε επίσης συμφωνία με τη Μαυριτανία, παρόμοια με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο, «νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε: 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25 χιλιάδες μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους».

Η σχέση με το Κατάρ και ο «Αλγερινός»

Το πρόβλημα προφανώς δεν ήταν η παροχή συμβουλών για τη διαχείριση της εικόνας της αφρικανικής χώρας, αλλά η πιθανή παρέμβαση στους θεσμούς και το γεγονός ότι όλα έγιναν στη σκιά. Η σχέση με το Κατάρ ήταν ευρύτερη, καθώς προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των κατηγοριών για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τους θανάτους κατά την κατασκευή των γηπέδων. Ο Τζιόρτζι ανέφερε επίσης έναν μυστηριώδη μεσολαβητή σε αυτή την ιστορία, ο οποίος εργαζόταν για την κυβέρνηση του Κατάρ, με το παρατσούκλι ο «Αλγερινός»

Ήταν αυτός που πρότεινε, το 2019, τη δημιουργία μιας ΜΚΟ για να υπάρχει ένας φαινομενικά καθαρός μηχανισμός διαθέσιμος σε αυτούς τους ελιγμούς και στις μεταφορές χρημάτων. Πρόκειται για το Fight Impunity, που χρηματοδοτείται από το Human Right Foundation. Η σωστή επαφή ήρθε από τον άνθρωπο που όλοι αποκαλούσαν απλά «ο Αλγερινός».

«Είναι κάποιος που εργάζεται για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του είναι Boudjellal. Με έφερε σε επαφή με ένα άτομο στην Τουρκία, πιστεύω παλαιστινιακής καταγωγής». Αυτός του έδωσε έναν βελγικό αριθμό τηλεφώνου: «Έπρεπε να του τηλεφωνήσω για να πάρω τα χρήματα».

Το ραντεβού σε πολυτελές ξενοδοχείο

Η ιστοσελίδα της Fatto Quotidiano αποκαλύπτει επίσης μια κινηματογραφικού τύπου συνάντηση στις 10 Οκτωβρίου ανάμεσα στον Παντσέρι, τον Τζιόρτζι και μια αντιπροσωπεία Καταριανών που βρισκόταν στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ. Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher's το οποίο είναι διάσημο στο Βέλγιο για τους πλούσιους πελάτες του καθώς αρκετές φορές έξω από αυτό σταθμεύουν Rolls Royce, Jaguar και Ferrari.

Μία ημέρα πριν τη συνάντηση, στο εν λόγω ξενοδοχείο είχε καταλύσει η αποστολή από τη Ντόχα με επικεφαλής τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι. Η ομάδα των Καταριανών, η οποία είχε κλείσει τη σουίτα του 4ου ορόφου, είχε φθάσει στις Βρυξέλλες με στόχο μια κρίσιμη ακρόαση του υπουργού Εργασίας από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ.

«Ο αλ Μάρι ήθελε να προετοιμαστεί για την ακρόαση αυτή που θα πραγματοποιούνταν 30 ημέρες μετά την άφιξη του στις Βρυξέλλες και γι' αυτό βασίστηκε σε δύο συμβουλούς: Τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον Αντόνιο Παντσέρι» αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα. Το δίδυμο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο 24 ώρες μετά την άφιξη των Καταριανών. «Το ρολόι έδειχνε 6 το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου όταν Παντσέρι και Τζιόρτζι πέρασαν την είσοδο του ξενοδοχείου. Ο πρώτος κρατούσε έναν λεπτό χαρτοφύλακα ενώ ο δεύτερος έσπρωχνε ένα καροτσάκι μέσα στο οποίο υπήρχε ένα παιδί, πιθανότατα το παιδί που είχε αποκτήσει με την Εύα Καϊλή» περιγράφει την αρχή της επίμαχης συνάντησης το δημοσίευμα.

Η άφιξη δύο εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, αλλά και όσα ακολούθησαν είναι, κατά το δημοσίευμα, καταγεγραμμένα από κάμερες ασφαλείας και το υλικό αυτό έκανε τους ερευνητές να την χαρακτηρίσουν ως «βασική» για την έρευνα που αφορά το Qatargate. Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, ορισμένα από τα μέλη της αποστολής από τη Ντόχα φαίνεται να γνώριζαν τους δύο Ιταλούς. Ένας απο αυτούς μάλιστα είχε μία «ιδαίτερη οικειότητα με τον Τζιόρτζι».

Ο «φουσκωμένος φάκελος»

«Η ομάδα που βρισκόταν στο λόμπι συναντήθηκε με έναν Καταριανό που φορούσε λευκό παντελόνι. Οι τέσσερίς τους μπήκαν στο ασανσέρ. Ήταν 6 το απόγευμα και οι κάμερες εστιάζουν στον όροφο που έμεναν οι Καταριανοί. Εμφανίστηκε ένας άνδρας στον διάδρομο ο οποίος ήταν μέλος της αποστολής από τη Ντόχα να σπρώχνει μια κάπως μεγάλη βαλίτσα. Μισή ώρα αργότερα, ο Τζιόρτζι φεύγει από το δωμάτιο σπρώχνοντας το καρότσι και εμφανίζεται στο λόμπι του ξενοδοχείοιυ στο οποίο χαιρετάει ένα άτομο από απόσταση. Πρόκειται για μια γυναίκα την οποία οι ερευνητές χαρακτηρίζουν ως «γνωστή» του Τζιόρτζι καθώς «με το δάχτυλό της δείχνει το παιδί από μακριά».

Λίγα λεπτά αργότερα ο Τιόρτζι επιστρέφει μόνος του στον τέταρτο όροφο. Μια ώρα αργότερα οι δύο Ιταλοί και ο άνδρας με το λευκό παντελόνι αποχωρούν από τη σουίτα. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν παρατήρησαν ότι ο χαρτοφύλακας του Παντσέρι «ήταν πιο φουσκωμένος από όταν έφτασε (σ.σ. στο ξενοδοχείο)» επισυνάπτοντας και τη σχετική φωτογραφία. Μπροστά στο ασανσέρ ο άντρας με τη μεγάλη βαλίτσα αγκαλιάζει τον Τζιόρτζι και επιστρέφει στη σουίτα».

Το τι ακριβώς συνέβη στη διάρκειας 1,5 ώρας συνάντηση παραμένει άγνωστο. Το μόνο που έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα από τα λεγόμενα του Τζιόρτζι στην ανάκριση μετά τη σύλληψή του ήταν ότι συνάντησαν τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ. «Συναντήθηκαμε με τον Παντσέρι, τον Αλγερινό και τον υπουργό Εργασίας που ήταν σε επίσημη συνάντηση» φέρεται να έχει πει ο σύντροφος της Εύας Καϊλή κατά την ανάκριση.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική συνάντηση των Καταριανών με τον Παντσέρι καθώς ο Τζιόρτζι, όπως κλείνει το δημοσίευμα, έχει μιλήσει για άλλες δύο συναντήσεις στο σπίτι του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του Qatar-gate με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας του Κατάρ και στις οποίες ο σύντροφος της Εύας Καϊλή φέρεται να λέει ότι ήταν «παρών» για να κάνει τον μεταφραστή «καθώς παρά τα 18 χρόνια στις Βρυξέλλες ο Παντσέρι δεν γνωρίζει αγγλικά».

Σχετικές ειδήσεις

Qatar-gate: Η σουίτα, ο «φουσκωμένος» χαρτοφύλακας και η Μαυριτανία

Δημητρακόπουλος: «Θα συναντήσω την Εύα Καϊλή στις φυλακές»

Qatar Gate: «O σώζων εαυτόν σωθήτω» - O Παντσέρι «καίει» ευρωβουλευτές