ΚΟΣΜΟΣ

Αλτσχάιμερ: Ελπίδες για νέο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο

Αλτσχάιμερ: Ελπίδες για νέο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο
Canva

Η έγκριση του FDA έρχεται μετά τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο που έδειξαν ότι το Lecanemab επιβραδύνει σε κάποιο βαθμό τη γνωστική μείωση σε άτομα με ήπια συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ

Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, το οποίο επιβραδύνει τη νόσο του εγκεφάλου εγκρίθηκε την Παρασκευή από τον οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Πρόκειται για το Leqembi (το Lecanemab θα πωλείται με το όνομα Leqembi), το οποίο αναπτύχθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες Biogen και Eisai και είναι το πρώτο φάρμακο που έχει αποδειχθεί πειστικά ότι επιβραδύνει την απώλεια της μνήμης και της σκέψης, τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Ο FDA το ενέκρινε ειδικά για ασθενείς με ήπια ή πρώιμη νόσο.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι το φάρμακο, το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 2 εβδομάδες, αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, ενώ ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για την επιβράδυνση της νόσου.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλειά του μετά το θάνατο τριών ασθενών στις κλινικές δοκιμές.

Με πληροφορίες από New York Times και dailymali.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Σε λειτουργία Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

Θλίψη: Με Αλτσχάιμερ διαγνώστηκε πασίγνωστος τραγουδιστής

Ραγίζει καρδίες μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ! Ακούει τη Λίμνη των Κύκνων και θυμάται τις κινήσεις (vid)