ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία - Λέκκας: Δυστυχώς, επιλέγουμε ποιους θα σώσουμε

Σεισμός στην Τουρκία - Λέκκας: Δυστυχώς, επιλέγουμε ποιους θα σώσουμε
Associated Press

Συγκλονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας για τις προσπάθειες διάσωσης των σεισμόπληκτων στην Τουρκία.

Για την εξέλιξη των επιχειρήσεων της ελληνικής ΕΜΑΚ που καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια στην Τουρκία για να διασώσει τους εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια, μετά τους φονικούς σεισμούς, μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Έχουμε 10 μέτωπα να διερευνήσουμε, 10 περιπτώσεις να κάνουμε διεισδύσεις. Επιχειρούμε εκεί που είναι πιο εύκολα και που οι πιθανότητες να έχει επιτυχή έκβαση η επιχείρηση είναι περισσότερες. Πάντα μέσα από αξιολόγηση των πληροφοριών» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος βρίσκεται και ο ίδιος στον τόπο της τραγωδίας.

Εξήγησε ότι η μάχη με τον χρόνο είναι πολύ σκληρή και οι διασώστες πολλές φορές ουσιαστικά επιλέγουν ποιον θα σώσουν: «Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις που έχω συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα των διασωστών δυστυχώς πρέπει να επιλέξει ποιόν θα σώσει. Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα» είπε ο καθηγητής.

«Είναι επόμενο τις πρώτες ώρες μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή να συναντά κανείς ένα χάος, καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να την ελέγξει. Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά. Είναι χιλιάδες οι καταρρεύσεις. Μετά το πρώτο 24ωρο έχει αρχίσει η κατάσταση και ελέγχεται» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όσο για την ελληνική ομάδα διάσωσης που μέχρι στιγμής έχει απεγκλωβίσει τρια άτομα, δύο παιδιά και έναν 50χρονο άντρα ο καθηγητής ανέφερε τα εξής: «Είμαστε η πρώτη ομάδα που ήρθε στην Τουρκία και ανέλαβε επιχειρησιακό ρόλο... Τώρα αντιμετωπίζουμε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη. Ο τομέας της πόλης που γειτνιάζει με το αρχαιολογικό μουσείο είναι ολόκληρος κατεστραμμένος».

«Δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση με οπτικό έλεγχο εάν τα κτήρια που κατέρρευσαν είχαν κατασκευαστικά προβλήματα. Το θέμα είναι πολύπλοκο» διευκρίνισε . «Πάντως όλα τα κτήρια υπέστησαν βλάβες. Τα πιο πρόσφατα κτήρια που χτίστηκαν σε σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό υπέστησαν τις λιγότερες βλάβες» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία-Τραγικός απολογισμός: 7.266 οι νεκροί - Αγωνία για την τύχη των εγκλωβισμένων

Σεισμός στην Τουρκία: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων πριν το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Συρία: 7χρονη προστατεύει το κεφάλι του αδελφού στα συντρίμμια - Συγκλονιστικό βίντεο