ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Οργισμένες διαδηλώσεις στην Ελλάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Η τραγωδία στα Τέμπη
Η τραγωδία στα Τέμπη
ΑΡ

Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Tέμπη που για κάποιος ήταν μία τραγωδία προδιαγεγραμμένη

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train στην Αθήνα - της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των σιδηροδρόμων της Ελλάδας. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και την πόλη της Λάρισας, κοντά στο σημείο που συνέβη η καταστροφή το βράδυ της Τρίτης (28/2).

Η κυβέρνηση είπε ότι μια ανεξάρτητη έρευνα θα αποδώσει δικαιοσύνη, ενώ έχει κηρυχτεί τριήμερο εθνικό πένθος σε ολόκληρη τη χώρα μετά το περιστατικό, στο οποίο ένα επιβατικό τρένο συγκρούστηκε μετωπικά με μία εμπορευματική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα τα μπροστινά βαγόνια να τυλιχτούν στις φλόγες.

Τα μπροστινά βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας καταστράφηκαν ως επί το πλείστον. Πολλοί από τους 350 επιβάτες των συρμών ήταν φοιτητές γύρω στα 20 που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά από ένα εορταστικό τριήμερο για την έναρξη της Ελληνορθόδοξης Σαρακοστής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το «τραγικό ανθρώπινο λάθος» ευθύνεται για την καταστροφή. Σε βάρος του 59χρονου σταθμάρχη στη Λάρισα σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Τα μέλη του σιδηροδρομικού συνδικάτου πιστεύουν ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούσαν σωστά, με επανειλημμένες προειδοποιήσεις να εκφράζονται εδώ και πολλά χρόνια. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους, οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων σχεδιάζουν να απεργήσουν σήμερα Πέμπτη (2/3) για την επίσημη παραμέληση των σιδηροδρόμων. «Ο πόνος έχει μετατραπεί σε οργή για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες συναδέλφους και συμπολίτες μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων που προανήγγειλε την απεργία.

«Η ασέβεια που έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε σε σχόλια που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε λόγω της καταστροφής, λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τις «μακροχρόνιες αποτυχίες» των αρχών να επιδιορθώσουν ένα σιδηροδρομικό σύστημα που όπως είπε δεν ήταν κατάλληλο για τον 21ο αιώνα.

Όμως έξω από ένα νοσοκομείο όπου μεταφέρονταν οι σοροί των θυμάτων, αναρτήθηκε ένα πανό που έγραφε ότι οι τυχόν συστημικές αστοχίες θα συγκαλυφθούν στην επίσημη έρευνα που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Σε μία αγρυπνία στη Λάρισα στη μνήμη των θυμάτων του περιστατικού, ένας διαδηλωτής είπε ότι ένιωθε πως η καταστροφή ήταν μόνο θέμα χρόνου. «Το σιδηροδρομικό δίκτυο φαινόταν προβληματικό, με φθαρμένο, κακοπληρωμένο προσωπικό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Νίκος Σάββα, φοιτητής ιατρικής από την Κύπρο.

Ο σταθμάρχης που συνελήφθη δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα «για ένα ολόκληρο ταλαιπωρημένο σύστημα», πρόσθεσε. «Πρόκειται για ένα απαράδεκτο ατύχημα. Γνωρίζουμε αυτή την κατάσταση εδώ και 30 χρόνια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός με έδρα τη Λάρισα, ο Κώστας Μπαργιώτας. Αγρυπνία τελέστηκε και στην Αθήνα, έξω από τα γραφεία της Hellenic Train.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, τα πράγματα έγιναν βίαια στην ίδια περιοχή, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες και άναψαν φωτιές στους δρόμους. Στο σημείο του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη χώρα, οι διασώστες εργάστηκαν όλη τη νύχτα. Οικογένειες έφτασαν σε ένα κοντινό νοσοκομείο για να δώσουν δείγματα DNA ώστε να εντοπιστούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται.

Αλλά αυτή θα γίνει μια ολοένα και πιο δύσκολη διαδικασία, καθώς ανασύρονται περισσότερα λείψανα όσων βρίσκονταν στο μπροστινό μέρος του επιβατικού τρένου και που υπέστησαν όλη τη δύναμη της μετωπικής σύγκρουσης και της φωτιάς που στη συνέχεια συνέθλιψε τα βαγόνια τους. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες μέσα στο πρώτο βαγόνι είχαν φτάσει τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καθιστούσε «δύσκολο τον εντοπισμό των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα».

Πηγή: ΒΒC