ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης στο Λβιβ

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης στο Λβιβ
Reuters

Ουκρανία: Ο Γκάρλαντ είχε προσκληθεί από τον Ουκρανό ομόλογό του και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, σε ένα συνέδριο με θέμα «Ενωμένοι για τη δικαιοσύνη», ανέφερε πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Λβιβ στη Δυτική Ουκρανία πραγματοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Ο Γκάρλαντ είχε προσκληθεί από τον Ουκρανό ομόλογό του και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, σε ένα συνέδριο με θέμα «Ενωμένοι για τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η επίσκεψη δεν είχε προαναγγελθεί, για λόγους ασφαλείας.

Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει «για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά την άδικη και απρόκλητη εισβολή της εναντίον μιας γειτονικής, κυρίαρχης χώρας», είπε ο αξιωματούχος.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Γκάρλαντ επισκέπτεται την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και στηρίζουν πολλές ουκρανικές και διεθνείς έρευνες που γίνονται για τον σκοπό αυτόν.

Αμερικανοί εισαγγελείς συνεργάζονται με Ουκρανούς ομολόγους τους στην έρευνα των εγκλημάτων αυτών υπενθύμισε ο Γκάρλαντ στην ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή. Πρόσφατα, χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου» τον ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.