ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Σχέδιο για «καλάθι νοικοκυριού»- «Το έκαναν στην Ελλάδα γιατί όχι και εμείς;»

«Καλάθι νοικοκυριού» εξετάζουν οι Βέλγοι
«Καλάθι νοικοκυριού» εξετάζουν οι Βέλγοι
Α.Ρ

To Bέλγιο επεξεργάζεται πρόταση να παγώσει τις τιμές σε 100 βασικά προϊόντα για τρεις μήνες, στα πρότυπα της Ελλάδας

Το Βέλγιο θα πρέπει να «παγώσει» τις τιμές 100 προϊόντων για τρεις μήνες για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όταν αγοράζουν βασικά προϊόντα υπό το φως του εκτοξευόμενου πληθωρισμού, ανέφερε η οργάνωση προστασίας καταναλωτών Test Achats.

Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ήταν 20% πιο ακριβά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους από ό,τι τον ίδιο μήνα το 2022, γι' αυτό η Test Achats δρομολογεί πρόταση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παγώσει τις τιμές ορισμένων προϊόντων, όπως το ψωμί, το γάλα, τα φρούτα και λαχανικά.

«Βρισκόμαστε σε ιδιαίτερη κατάσταση και έχει γίνει δύσκολο για τους καταναλωτές να αγοράσουν οικονομικά βασικά προϊόντα», δήλωσε η εκπρόσωπος Laura Clays στο φλαμανδικό ραδιόφωνο. Η πρόταση προήλθε από την Ελλάδα και εφαρμόστηκε πρόσφατα και στη Γαλλία, όπου το «αντιπληθωριστικό καλάθι» που περιλαμβάνει ορισμένα βασικά είδη διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. «Αν μπορούν να το κάνουν αυτοί, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;»

«Η ενεργειακή κρίση έχει μετατραπεί σε επισιτιστική κρίση», είπε. Η Test-Achats αναγνώρισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες για να διαφυλάξει την αγοραστική δύναμη - με το βασικό πακέτο για την ενέργεια, για παράδειγμα - «οι απελπισμένοι καιροί 'όμως απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα» πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός των σούπερ μάρκετ στο Βέλγιο φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. «Γνωρίζουμε ότι οι πόροι της κυβέρνησης είναι περιορισμένοι, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστούν λύσεις. Δεν πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο καλάθι κατά του πληθωρισμού είναι κακή ιδέα, γι' αυτό και το προτείνουμε» είπε. «Το πώς θα πρέπει να γίνει αυτό και ποιος πρέπει να πληρώσει μπορεί να διευκρινιστεί αργότερα».

Ο Φλαμανδός υπουργός Εργασίας Jo Brouns (CD&V), ωστόσο, είπε στο Het Laatste Nieuws ότι δεν είναι πεπεισμένος: τα ράφια θα παραμείνουν άδεια και οι προμηθευτές θα χρεοκοπήσουν εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να παγώσει τις τιμές. Ούτε ο εμπορικός οργανισμός Comeos είναι υπέρ ενός τέτοιου αντιπληθωριστικού καλαθιού, καθώς όπως είπαν τα περιθώρια κέρδους του σούπερ μάρκετ είναι ήδη χαμηλά και η πίεση στους αγρότες μόνο θα αυξηθεί.

«Τα σούπερ μάρκετ μπορεί πράγματι να πρέπει να πουλήσουν με ζημία για λίγο», είπε η Clays. «Αλλά βρισκόμαστε σε κρίση και έχει γίνει πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να αγοράσουν βασικά προϊόντα, επομένως πρέπει να βρεθεί μια λύση. Εάν η Comeos και η κυβέρνηση λένε ότι η ιδέα μας είναι κακή, καλούνται να βρουν καλύτερες ιδέες».