ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Στηρίζει έρευνα που θα ρίξει φως στους δεσμούς της μοναρχίας με τη δουλεία

O βασιλιάς Κάρολος
O βασιλιάς Κάρολος
Α.Ρ

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με μια ανεξάρτητη μελέτη που διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη βρετανική μοναρχία και το δουλεμπόριο τον 17ο και τον 18ο αιώνα.

Ο βασιλιάς Κάρολος για πρώτη φορά σηματοδότησε την υποστήριξη έρευνας για τους δεσμούς της βρετανικής μοναρχίας με τη δουλεία, αφότου ήρθε στο φως ένα έγγραφο που έδειχνε έναν πρόγονό του με μετοχές σε μια εταιρεία εμπορίας σκλάβων, δήλωσε εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ.

Το Παλάτι είπε ότι ο βασιλιάς Κάρολος αντιμετωπίζει το ζήτημα «πολύ σοβαρά» και οι ακαδημαϊκοί θα έχουν πρόσβαση στη βασιλική συλλογή και τα αρχεία, ανέφερε το παλάτι. Η έρευνα διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ με τα Ιστορικά Βασιλικά Ανάκτορα.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ παραχωρούν στους ερευνητές πλήρη πρόσβαση στα Βασιλικά Αρχεία και τη Βασιλική Συλλογή. Η μελέτη, ένα διδακτορικό έργο της ιστορικού Camilla de Koning, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Τόσο ο Βασιλιάς όσο και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας έχουν εκφράσει προηγουμένως την προσωπική τους θλίψη για τα δεινά που προκλήθηκαν από το δουλεμπόριο. Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Ρουάντα πέρυσι, ο βασιλιάς Κάρολος είχε πει ότι δεν μπορεί να περιγράψει «τα βάθη της προσωπικής του θλίψης» για τα δεινά που προκλήθηκαν από το δουλεμπόριο.

Σε μια επίσκεψη στην Τζαμάικα την περασμένη άνοιξη, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είπε ότι η δουλεία είναι απεχθής, «δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ και στοιχειώνει για πάντα την ιστορία μας». Ο βασιλιάς θέλει να συνεχίσει τη δέσμευσή του να εμβαθύνει την κατανόησή του για τον αντίκτυπο της δουλείας με «σθένος και αποφασιστικότητα» από την ένταξή του, δήλωσε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. «Αυτό είναι ένα θέμα που η Αυτού Μεγαλειότητα αντιμετωπίζει βαθιά σοβαρά. Δεδομένης της πολυπλοκότητας των ζητημάτων είναι σημαντικό να τα διερευνήσουμε όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά» πρόσθεσε.

Η δήλωση του Παλατιού ήρθε ως απάντηση στον Guardian, ο οποίος δημοσίευσε ένα έγγραφο που δεν είχε προηγουμένως εμφανιστεί που δείχνει τη μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας εμπορίας σκλάβων Royal African Company το 1689 από τον Έντουαρντ Κόλστον - τον δουλέμπορο και τον υποδιοικητή της εταιρείας - στον βασιλιά Γουίλιαμ Γ'.

Ο Βασιλιάς είπε επίσης ότι κάθε χώρα της Κοινοπολιτείας θα πρέπει να πάρει τη δική της απόφαση για το αν είναι συνταγματική μοναρχία ή δημοκρατία. Είπε ότι γνώριζε πως οι ρίζες της οργάνωσης της Κοινοπολιτείας «βρίσκονται βαθιά στην πιο οδυνηρή περίοδο της ιστορίας μας» και είπε ότι η αναγνώριση των αδικιών του παρελθόντος είναι μια «συζήτηση για την οποία ήρθε η ώρα».

Υπάρχουν επί του παρόντος 14 Βασίλεια της Κοινοπολιτείας εκτός από το ΗΒ όπου ο Βασιλιάς είναι ο αρχηγός του κράτους. Η διδακτορική μελέτη συγχρηματοδοτείται από τα Historic Royal Palaces που διαχειρίζονται αρκετούς χώρους. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο, ένα μήνα μετά την άνοδο του βασιλιά στο θρόνο. Θα εξετάσει την έκταση τυχόν επενδύσεων από άλλες εταιρείες εμπορίας σκλάβων.