ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Είναι τρελοί αυτοί οι Γάλλοι ! Διαδηλώνουν ακόμη και... υπέρ των αρουραίων

Τόνοι σκουπιδιών «έπνιξαν» πρόσφατα το Παρίσι
Τόνοι σκουπιδιών «έπνιξαν» πρόσφατα το Παρίσι
ΑΡ

Ένας αυξανόμενος αριθμός Γάλλων βλέπει με καλό μάτι τους αρουραίους. Την ώρα που το Παρίσι «βυθίζεται» από τόνους σκουπιδιών και βλέπει τα τρωκτικά να αυξάνονται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται οτι κάνουν καλό στην πόλη τους.

Μια αυξανόμενη ομάδα Παριζιάνων ισχυρίζεται ότι οι αρουραίοι που μεταφέρουν ασθένειες είναι καλοί για την πόλη τους και θα πρέπει να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά δίπλα στους ανθρώπους. Καθώς τα σκουπίδια συσσωρεύονται στην «Πόλη του Φωτός» κατά τη διάρκεια της πανεθνικής απεργίας των σκουπιδιών, μέλη της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων Paris Animaux Zoopolis εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τον περασμένο μήνα με τους κατοίκους των υπονόμων, γράφει η Νew York Post.

Oι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Σουλπικίου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των αρουραίων και κρατώντας πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «Οι αρουραίοι δεν είναι εχθροί μας» και μια εικόνα ενός τρωκτικού που κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε «Δωρεάν φιλιά».

«Είναι παράλογο», είπε ο μελετητής των αρουραίων Μάικλ Πάρσονς στη New York Post, αφού η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε ένα άρθρο για τους υπερασπιστές των αρουραίων της πόλης. «Στην πραγματικότητα νόμιζα ότι ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο».

Ωστόσο, στη γαλλική πρωτεύουσα, πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να βλέπουν τους αρουραίους θετικά, παρά το άδοξο ιστορικό εξάπλωσης των τρωκτικών που ευθύνονται για τον «Μαύρο Θάνατο», ο οποίος εξάλειψε έως και το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης στα μέσα του 1300.

Το μέλος του συμβουλίου του Παρισιού Ντούτσκα Μάρκοβιτς υποστηρίζει ότι οι αρουραίοι είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των απορριμμάτων της πόλης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 από το Γαλλικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης, ένα ποσοστό 61% των Παριζιάνων προτιμούν μη θανατηφόρες μεθόδους όπως η αντισύλληψη για να ελέγξουν τον πληθυσμό των αρουραίων της γαλλικής πρωτεύουσας, ο οποίος ξεπερνά τους κατοίκους, κατά τουλάχιστον 1,5 προς 1.

Ιδιαίτερα οι νεότεροι κάτοικοι έχουν πιο φιλική στάση απέναντι στα περιφρονημένα τρωκτικά, σύμφωνα με την Amandine Sanvisens, συνιδρύτρια του Paris Animaux Zoopolis. Η αλλαγή πιθανότατα προέρχεται από τους θαυμαστές της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney του 2007 «Ratatouille», όπου ένας Γάλλος αρουραίος ονόματι Remy γίνεται φίλος με έναν άνθρωπο σεφ και επιδεικνύει μαγειρική ικανότητα, ισχυρίστηκε η Sanvisens στη Le Figaro.

«Θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους και εμείς τη δική μας», είπε. «Θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί τους χωρίς κήρυξη πολέμου».

«Είναι περιουσιακά στοιχεία και όχι προβλήματα για την αποτελεσματική διατήρηση της υγιεινής των μεγάλων πόλεων», είπε ο Μάρκοβιτς, συμπρόεδρος ενός γαλλικού πολιτικού κόμματος που επικεντρώνεται στην καλή συμβίωση με τα ζώα, σε μια συνεδρίαση του συμβουλίου τον Ιούλιο.«Πρέπει να αλλάξουμε το παράδειγμα. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τους καφέ αρουραίους και τον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να βρούμε αποτελεσματικές και ηθικές μεθόδους».

Ο έρωτας του Παρισιού με τους αρουραίους είναι τόσο...ακραίος, που εκατοντάδες έχουν εγγραφεί σε μια ομάδα στο Facebook αφιερωμένη σε εκείνους που «έσωσαν» τα τρωκτικά από τους δρόμους αφού εγκαταλείφθηκαν ως κατοικίδια ή δραπέτευσαν από εργαστήρια. «Πείτε μας πώς σώσατε τους αρουραίους σας: βρέθηκαν σε ένα πεζοδρόμιο, στην εξοχή», γράφει η σελίδα της ομάδας στα γαλλικά. «Ας ενωθούμε για να τους προσφέρουμε μια όμορφη δεύτερη ζωή».