ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Στη Μιανμάρ ο υπουργός Εξωτερικών

O Κινέζος υπουργός Εξωτερικών
O Κινέζος υπουργός Εξωτερικών
ΑΡ

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ μεταβαίνει στη Μιανμάρ, που έχει βυθιστεί σε πολυαίμακτη κρίση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021.

Η κινεζική κυβέρνηση, που ανακοίνωσε την επίσκεψη, δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πρόγραμμά του. Η Κίνα είναι σημαντικός σύμμαχος και πάροχος όπλων στη χούντα. Αρνήθηκε να καταγγείλει το πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Πεκίνο υποστηρίζει και εξοπλίζει επίσης διάφορες ανταρτικές οργανώσεις στα σύνορα με τη Μιανμάρ, ορισμένες εκ των οποίων έχουν συγκρουστεί με τον στρατό μετά το πραξικόπημα.

Τον Δεκέμβριο, το Πεκίνο διόρισε ειδικό απεσταλμένο στη Μιανμάρ, τον Ντεγκ Σιτζούν, ο οποίος έχει συναντήσει από τότε τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ τουλάχιστον δύο φορές, καθώς και αξιωματούχους εθνοτικών ανταρτικών οργανώσεων.

Σήμερα ο Τσιν μετέβη στα σύνορα Κίνας-Μιανμάρ, όπου αναφέρθηκε «στη φιλία και στη συνεργασία» ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Κίνα, που μοιράζεται σύνορα 2.000 χλμ. με τη Μιανμάρ, συνεχίζει να προωθεί τα πιόνια της.

Ο ασιατικός γίγαντας προωθεί διάφορα σχέδια υποδομών στη χώρα που αναμένεται να προσφέρουν πρόσβαση στον Ινδικό ωκεανό στην κινεζική επαρχία Γιουνάν, στο πλαίσιο του σχεδίου του για τους «νέους δρόμους του μεταξιού».

Ο προκάτοχος του Κιν, Ουάνγκ Γι, είχε μεταβεί στη Μιανμάρ τον Ιούλιο του 2022 και είχε συναντήσει τον ομόλογό του της Μιανμάρ όχι όμως και τον επικεφαλής της χούντας.

Μετά την επίσκεψή του στη Μιανμάρ, ο Τσιν αναμένεται να μεταβεί στην Ινδία προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο.