ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Με αλεύρι και σπόρους επέζησαν για 40 μέρες τα τέσσερα παιδιά στον Αμαζόνιο

Κολομβία: Με αλεύρι και σπόρους επέζησαν για 40 μέρες τα τέσσερα παιδιά στον Αμαζόνιο

Τα τέσσερα παιδιά που χάθηκαν πριν από 40 ημέρες στην κολομβιανή ζούγκλα κρατήθηκαν ζωντανά τρώγοντας αλεύρι και σπόρους

Με σπόρους και αλεύρι επέζησαν 40 ημέρες στη ζούγκλα του Αμαζονίου τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν μετά την συντριβή του αεροπλάνου που επέβαιναν την 1η Μαϊου. Αφού πέρασαν τα πάνδεινα συγκινώντας τον πλανήτη με την ιστορία τους, επανενώθηκαν με τους συγγενείς τους στο νοσοκομείο, όπου αναρρώνουν.

«Τα αδέλφια, ηλικίας 13, 9, 5 και ενός έτους, είναι πολύ αδύναμα αλλά χαρούμενα που βλέπουν την οικογένειά τους», δήλωσε ο παππούς τους, Φιντένσιο Βαλένσια.

Τα τέσσερα παιδιά βρέθηκαν την Παρασκευή μετά 40 ημέρες ερευνών από τον στρατό και τους κατοίκους της περιοχής.

Τα ίχνη τους χάθηκαν μετά τη συντριβή του αεροπλάνου. Η μητέρα τους και οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν επί τόπου αλλά αυτά κατάφεραν και επιβίωσαν μόνα τους.

Οι διασώστες τα εντόπισαν αφού βρήκαν σημάδια στη ζούγκλα, όπως πατημασιές και δαγκωμέναφρούτα. Δύο από τα παιδιά, το μωρό ενός έτους και το 5χρονο, πέρασαν τα γενέθλιά τους στη ζούγκλα, καθώς η μεγαλύτερη αδερφή τους, η 13χρονη Λέσλι, τα φρόντιζε και τα κρατούσε στη ζωή.

Επιβίωσαν τρώγοντας αλεύρι που βρήκαν στα συντρίμμια του αεροπλάνου και στη συνέχεια φρούτα που έβρισκαν στο δάσος, είπε ο παππούς τους, όπως αναφέρει το BBC.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Ιβάν Βελάσκες, ο οποίος τα επισκέφθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο το Σάββατο, επαίνεσε τη μικρή Λέσλι για τη φροντίδα των μικρότερων αδελφών της.

«Χάρη σε αυτήν, τα άλλα τρία παιδιά κατάφεραν να επιβιώσουν, με τη φροντίδα της, τη γνώση της για την ζούγκλα», δήλωσε ο κ. Βελάσκεθ.

Εκτός κινδύνου τα παιδιά - Θα μείνουν στο νοσοκομείο για 2 με 3 εβδομάδες
Σε γενικές γραμμές τα παιδιά, το αγόρι και τα κορίτσια είναι σε καλή κατάσταση και σύμφωνα με τις ιατρικές εκθέσεις είναι εκτός κινδύνου.

Ο γιατρός Κάρλος Ρινκόν δήλωσε ότι έχουν διατροφικές ελλείψεις, και φέρουν κάποια τραύματα και τσιμπήματα από έντομα.

Δεν είναι ακόμη σε θέση να φάνε, είπε, προσθέτοντας πως: «Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για τη λήψη της τροφής όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία των κλινικών εξετάσεων που θα γίνουν σήμερα. Αν τα πράγματα πάνε καλά, πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για δύο με τρεις εβδομάδες».

Η Αστρίντ Κακέρες, γενική διευθύντρια του Κολομβιανού Ινστιτούτου Οικογενειακής Πρόνοιας, δήλωσε ότι τα παιδιά «δεν μιλούν όσο θα θέλαμε» και χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν, ωστόσο τα δύο έχουν ξεκινήσει και παίζουν.

Τα παιδιά είναι μέλη των αυτόχθονων Huitoto. Ο στρατηγός Πέντρο Σάντσεζ, ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης έρευνας, έδωσε τα εύσημα στους ιθαγενείς που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν στην προσπάθεια διάσωσης.

«Βρήκαμε τα παιδιά: θαύμα, θαύμα, θαύμα!» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ορισμένοι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν στη ζούγκλα για έναν σκύλο διάσωσης, έναν βελγικό ποιμενικό, που χάθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Η γιαγιά των παιδιών, Φατίμα Βαλένσια, δήλωσε μετά τη διάσωσή τους: «Είμαι πολύ ευγνώμων και στη μητέρα γη που απελευθερώθηκαν».

Είπε ότι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αδέλφια είχε συνηθίσει να φροντίζει τα άλλα τρία όταν η μητέρα τους ήταν στη δουλειά και ότι αυτό τα βοήθησε να επιβιώσουν στη ζούγκλα.

«Τους έδινε αλεύρι και ψωμί από μανιόκα, σπόρους από τους θάμνους, ξέρουν τι πρέπει να καταναλώνουν» είπε η κυρία Βαλένσια.

Σχετικές ειδήσεις

Κολομβία: Πώς η 13χρονη Λέσλι βοήθησε τα αδέλφια της να επιβιώσουν στη ζούγκλα

Κολομβία: Αυτό είναι το κορίτσι ήρωας - Πώς η 13χρονη Λέσλι φρόντιζε τα αδέλφια της στη ζούγκλα

Κολομβία: Εξαντλημένα, αλλά «χαρούμενα» τα τέσσερα παιδιά αναπαύονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο