ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο πονόδοντος του Μπάιντεν και η κρίσιμη συνάντηση με τον Στόλντενμπεργκ για το μέλλον του ΝΑΤΟ

O Tζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ
O Tζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ
Α.Ρ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέβαλε μια κρίσιμη συνάντηση με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ για να υποβληθεί στη δεύτερη ενδοδοντική θεραπεία μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνενμπεργκ και ακύρωσε την προγραμματισμένη του εμφάνιση σε αθλητική εκδήλωση, λόγω πονόδοντου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος τα πάει μια χαρά και θα εργαστεί στην κατοικίατου σήμερα το απόγευμα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Καρίν Ζαν-Πιερ μετά τη θεραπεία στο Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν ανέφερε πόνο στα δόντια την Κυριακή (11/6), με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε ακτινογραφία και θεραπεία ριζικού σωλήνα από ομάδα εξειδικευμένων γιατρών στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed, σύμφωνα με επιστολή του γιατρού του που διανεμήθηκε στον Τύπο.

«Ο πρόεδρος ανέχτηκε καλά τη διαδικασία», έγραψε ο γιατρός, Kevin O'Connor, σχετικά με τη θεραπεία που δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως. «Δεν υπήρχαν επιπλοκές». Ο 80χρονος Μπάιντεν είχε πονόδοντο τη Δευτέρα, έλαβε τοπική αναισθησία και δεν χρειάστηκε να μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις σύμφωνα με την 25η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Η σύζυγός του, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, σχολίασε τη διαδικασία σε εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι πήγε στο οδοντιατρείο στον Λευκό Οίκο για να ελέγξει τον σύζυγό της και «ήταν υπό αναισθησία. Αλλά εμφανίστηκε και ήταν καλά». Οταν ρωτήθηκε για διευκρινίσεις, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Μπάιντεν είχε απλώς υποβληθεί σε τοπική αναισθησία για τη διαδικασία.

Οι διαδικασίες του ριζικού σωλήνα είναι κοινές για τη θεραπεία μολυσμένων δοντιών που προκαλούν πόνο, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες, δήλωσε ο Asgeir Sigurdsson, πρόεδρος ενδοδοντικής στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Εκατομμύρια πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες με σχεδόν καθολικό ποσοστό επιτυχίας, είπε.

Μερικές φορές απαιτούνται δύο ή περισσότερες διαδικασίες για την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού των δοντιών και την πλήρη επίλυση του προβλήματος, είπε ο Sigurdsson. Τα τοπικά αναισθητικά που χρησιμοποιούνται για να μουδιάζουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να δυσκολέψουν την ομιλία για λίγες ώρες μετά. «Μόλις το θέμα αντιμετωπιστεί σωστά, θα επουλωθεί χωρίς επιπλοκές».

Ο Μπάιντεν υποβλήθηκε στο παρελθόν σε διαδικασίες ριζικού σωλήνα στη δεκαετία του 1990, ως γερουσιαστής που επέβλεπε τις ακροάσεις επιβεβαίωσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον δικαστή Clarence Thomas. Είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ και τόσο η ηλικία του όσο και η υγεία του έχουν αποτελέσει το επίκεντρο των ψηφοφόρων καθώς επιδιώκει μια δεύτερη, τετραετή θητεία στις εκλογές του 2024.

Η συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ

Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η δεξίωση για το διπλωματικό προσωπικό επαναπρογραμματίστηκε για σήμερα Τρίτη (13/6). Στην εκδήλωση για τον εορτασμό των αθλητών του κολεγίου παρευρέθηκε η Χάρις, η οποία δεν έκανε καμία αναφορά στην απουσία του Μπάιντεν.

Η έρευνα του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον διάδοχο του Στόλτενμπεργκ βρίσκεται σε εξέλιξη με αρκετούς πιθανούς υποψηφίους να αναδύονται από την Ευρώπη καθώς η στρατιωτική συμμαχία υποστηρίζει την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στην απάντησή της στη ρωσική εισβολή.

Ο Μπάιντεν δεν έχει κάνει ακόμη κάποια επιλογή, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να παραιτηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά από εννέα χρόνια στη θέση. Οποιοσδήποτε νέος ηγέτης του ΝΑΤΟ πρέπει να εξισορροπεί την υποστήριξη των ενοποιημένων μελών προς την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα να προφυλάξει τη Συμμαχία από οποιεσδήποτε εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ομάδα απευθείας σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ διορίζονται γενικά μέσω μιας διαδικασίας προσανατολισμένης στη συναίνεση, στην οποία συμμετέχουν και τα 31 μέλη της ομάδας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο ασκούν τεράστια επιρροή σε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, γεγονός που σημαίνει οτι οι απόψεις του Μπάιντεν «μετράνε» ιδιαίτερα.

Ο Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που θα μπορούσε να καθορίσει εάν θα παραμείνει στο τιμόνι της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας ή εάν οι ΗΠΑ θα στηρίξουν έναν νέο υποψήφιο. Εδώ και μήνες, η Ευρώπη έχει εγκλωβιστεί σε ένα ατελείωτο παιχνίδι για το ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόκειται να εγκαταλείψει την ήδη παρατεταμένη θητεία του τον Σεπτέμβριο.