ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Τα πρώτα στιγμιότυπα των παιδιών που σώθηκαν από το νοσοκομείο - H αφιέρωση στις ζωγραφιές

O πρόεδρος της Κολομβίας επισκέπτεται τα παιδιά που διασώθηκαν
O πρόεδρος της Κολομβίας επισκέπτεται τα παιδιά που διασώθηκαν
Α.Ρ

Κολομβία: Τα τέσσερα γενναία παιδιά που διασώθηκαν μετά απο 40 ημέρες στη ζούγκλα του Αμαζονίου απεικονίζονται να αναρρώνουν, περιτριγυρισμένα από λούτρινα ζώα. Οι ζωγραφιές τους που κυκλοφόρησαν ειναι αφιερωμένες στο Γουίλσον το σκύλο που βοήθησε στον εντοπισμό τους πριν εξαφανιστεί ο ιδιος

Τις πρώτες φωτογραφίες των τεσσάρων παιδιών που σώθηκαν σαν από θαύμα αφού επέζησαν για 40 ημέρες σε ζούγκλα της Κολομβίας φέρνει στη δημοσιότητα η Daily Mail. Τα τέσσερα παιδιά ιθαγενών απεικονίζονται στο νοσοκομείο, να αναρρώνουν, να παίζουν με λούτρινα ζωάκια και να ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους.

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες δείχνουν τα αδέρφια, Λέσλι 13 ετών, Σολέινι, 9 ετών, Τιέν Νοριέλ, 4 ετών και τη μόλις ενός έτους Κριστίν ασφαλείς στα κρεβάτια τους σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά έχουν κάνει συγκινητικά χρωματιστά σχέδια του Γουίλσον του βελγικού ποιμενικού σκύλου διάσωσης που χάθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής για τη διάσωσή τους.

Ο ηρωικός σκύλος Γουίλσον

Τα αδέρφια δημιούργησαν τα σχέδια ως συνεισφορά στο συνεχές κυνήγι του χαμένου σκύλου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εύρεσή τους μετά τη συντριβή του αεροσκάφους την 1η Μαΐου που σκότωσε τη μητέρα, τον πιλότο και τον αρχηγό της φυλής τους– και τα άφησε αιχμάλωτα για περισσότερα από ένα μήνα.

Οι ζωγραφιές αποκαλύφθηκαν όταν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας, στρατηγός Χέλντερ Τζιράλντο επισκέφτηκε τα παιδιά στο νοσοκομείο. Αφού τα πλησίασε, τα δύο μεγαλύτερα του παρουσίασαν τα σχέδια και τον παρακάλεσαν να τα δώσει στον χειριστή του σκύλου διασώστη.

Στο σχέδιο της Λέσλι, ο εξάχρονος Γουίλσον απεικονίζεται δίπλα σε ένα ποτάμι γεμάτο ψάρια, ένα δέντρο, μερικά κίτρινα λουλούδια, ενώ ο ήλιος λάμπει σε ένα μονοπάτι. Η εικόνα του αδερφού της ήταν παρόμοια, με το σκύλο κοντά σε ένα δέντρο, ένα λουλούδι και τον ήλιο να λάμπει. Η μία πλευρά του σχεδίου έχει την κολομβιανή σημαία και το μήνυμα «Πάντα ευλογημένος».

Ο Ναρσισο Μουκουτούι, παππούς των δύο μεγαλύτερων επιζώντων, είπε: «Τους παροτρύνουν να κάνουν σχέδια… κάτι που χρειάζονται για να εκφραστούν». Ο σκύλος διάσωσης εξαφανίστηκε λίγες μέρες πριν βρεθούν τα αδέρφια, αφού έφυγε τρέχοντας από τους χειριστές του, μέχρι που οι ομάδες διάσωσης βρήκαν τα ίχνη του κοντά σε εκείνα των παιδιών.

Ο πιστός σκύλος έμεινε με τα παιδιά για αρκετές ημέρες πριν χαθεί για άλλη μια φορά και παρόλο που αποδείχθηκε κρίσιμος για την αποστολή αναζήτησης, η οποία είχε την κωδική ονομασία «Eλπίδα», δεν βρέθηκε.

Ο Carlos Andres Villegas, ένας οδηγός σκύλων πολιτικής άμυνας, αποκάλυψε ότι εθεάθη για τελευταία φορά στις 8 Ιουνίου πριν εξαφανιστεί στην πυκνή ζούγκλα. «Μας έδωσε στοιχεία, μας κοίταξε και ήθελε να μας πει κάτι. Βγήκε και επέστρεψε στη ζούγκλα», είπε Η κοινότητα των ιθαγενών στην περιοχή της ζούγκλας όπου κατέπεσε το Cessna έχει αποκαλέσει το Γουίλσον «στρατιωτικό πολεμιστή».

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της περιπέτειας

Εν τω μεταξύ νέες δραματικές λεπτομέρειες της δοκιμασίας των παιδιών αποκαλύφθηκαν από τον παππού τους. Ο απολογισμός του αφού μίλησε με τη Λέσλι ειναι διαφορετικός από εκείνον που έδωσε ο πατέρας των δύο μικρότερων παιδιών.

Μίλησε μέσα στο νοσοκομείο σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας. «Όταν (η Λέσλι) συνειδητοποίησε ότι η μητέρα της ήταν ήδη νεκρή, είδε τα ποδαράκια της μικρής της αδερφής ανάμεσα στα τρία πτώματα. «Έβγαλε το παιδί έξω. Και μετά είδε αμέσως τους άλλους τραυματισμένους και μετά πήγε να ανοίξει την τσάντα της μητέρας, έβγαλε μερικά ρούχα και άρχισε να τα σκίζει και να αρχίζει να δένει.

«Ο ξάδερφός μου κουβαλούσε 3 κιλά αλεύρι και έμειναν γύρω από το αεροπλάνο για τέσσερις μέρες για να δουν αν θα τα έπαιρνε κανείς. Αλλά μετά από τέσσερις μέρες έφυγαν. Αλλά είπε ότι δεν ήξερε ποιο δρόμο έπρεπε να ακολουθήσει. Στη συνέχεια, μετά από λίγο άρχισαν να αφήνουν ίχνη στα μέρη όπου κοιμόντουσαν, σε περίπτωση που κάποιος τα έψαχνε, αυτό θα βοηθούσε να βρεθούν.»

Αποκάλυψε επίσης: «Όταν άκουγαν ελικόπτερα κρύβονταν κάτω από τα μεγάλα δέντρα γιατί ήταν φοβισμένα. Και όταν τα μέλη της κοινότητας και του στρατού τους έψαχναν, εκείνη (η Λέσλι) τους έβλεπε 10 μέτρα μακριά και κρύβονταν και έμεναν ακίνητοι και κάλυπταν το στόμα της μικρής για να μην κλάψει.

«Όταν τα μέλη της κοινότητας τους αναζητούσαν γύρω από την περιοχή, τα παιδιά δεν απαντούσαν ποτέ γιατί σκέφτηκαν ότι αν τα έβρισκαν θα τους έδιναν παιχνίδια για να κρυφτούν και αυτός είναι ο λόγος που δεν ανταποκρίνονταν στους ανθρώπους που τα φώναζαν»

Τα τέσσερα παιδιά είχαν χαθεί στη ζούγκλα από την 1η Μαΐου, όταν συνετρίβη το Cessna 206 με το οποίο ταξίδευαν. «Η ζούγκλα τα έσωσε», είπε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο. «Είναι παιδιά της ζούγκλας και τώρα είναι και παιδιά της Κολομβίας». Η ιστορία επιβίωσης έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, καθώς η ζούγκλα φιλοξενεί τζάγκουαρ, πούμα, φίδια και άλλα αρπακτικά, καθώς και ένοπλες ομάδες που διακινούν ναρκωτικά και τρομοκρατούν τους τοπικούς πληθυσμούς.