ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Τitan: Συγκινεί ο παππούς του 19χρονου - «Οι μάρτυρες πάνε κατευθείαν στον παράδεισο»

Συγκινούν οι συγγενείς των επιβατών του «Τιτάνα»
Συγκινούν οι συγγενείς των επιβατών του «Τιτάνα»
ΑΡ

Ο συντετριμμένος πατέρας και παππούς δύο εκ των θυμάτων του υποβρυχίου «Titan» είπε πως οι αγαπημένοι του ήταν «τρομερά ενθουσιασμένο» που θα έβλεπαν το ναυάγιο του Τιτανικού. Τον είχαν πείσει μάλιστα να πάει και ο ίδιος στην Ανταρκτική

Ο Σαχζάντα και ο Σουλεμάν ήταν «φοβερά ενθουσιασμένοι» που θα έβλεπαν το διάσημο ναυάγιο, είπε ο Χουσεϊν Νταγούντ, πατέρας και παππούς των δύο πακιστανικής καταγωγής θυμάτων που χάθηκαν στη μοιραία αποστολή του βαθυσκάφους Titan

O γιος του αλλά και ο εγγονός του ήταν ενθουσιασμένοι που βρίσκονταν στο ταξίδι OceanGate προς τον Τιτανικό, σημειώνοντας πώς είχαν «υψηλό πνεύμα εξερεύνησης». Είπε στο μνημόσυνό τους ότι πριν φύγουν για το ταξίδι τους στα βάθη του Ατλαντικού, τον είχαν πείσει ότι πρέπει να πάει και ο ίδιος στην Ανταρκτική τον επόμενο χειμώνα.

Απηχώντας το συναίσθημα του πεθερού της, η Κριστίν Νταγούντ μοιράστηκε πώς ο σύζυγος και ο γιος της ήταν οι «καλύτεροι φίλοι» που «ανήκαν μαζί». Η ίδια όπως είπε ήξερε από τη στιγμή που ο σύζυγός της Σαχζάντα κράτησε για πρώτη φορά τον γιο τους «είχε βρει έναν από καιρό χαμένο σύντροφο για τις περιπέτειές του».

O Xoυσέιν Νταγούντ

Το δίδυμο πατέρα-γιου ήταν μεταξύ των πέντε επιβατών του υποβρυχίου Titan που εξερράγη κοντά στην τοποθεσία του Τιτανικού, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, ο ειδικός του Τιτανικού Paul-Henri Nargeolet και ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Stockton Rush, πέθαναν επίσης στην έκρηξη.

Ο Χουσεΐν Νταγούντ περιέγραψε επίσης τους δύο ως μάρτυρες και είπε «οι μάρτυρες πάνε κατευθείαν στον παράδεισο». «Τι να πει ένας πατέρας όταν αντιμετωπίζει μια τέτοια τραγωδία, ρώτησε, προσθέτοντας: «Και οι δύο (ήταν) τόσο ενθουσιασμένοι. Τόσο τρομερά ενθουσιασμένοι που θα πήγαιναν να δουν τον Τιτανικό»

Για τον ίδιο ήταν «καταπληκτικό» το γεγονός οτι ο Σαχζάντα όχι μόνο «επέδειξε πνεύμα επιχειρηματικότητας αλλά και ένα υψηλό πνεύμα εξερεύνησης». «Ο Σαχζάντα και ο Σουλεμάν μας έπεισαν και οι δύο ότι πρέπει να πάμε στην Ανταρκτική μαζί τους αυτόν τον ερχόμενο χειμώνα και πόσο ενθουσιασμένοι ήταν - ένας καταπληκτικός πατέρας και γιος», είπε. «Είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι πλούτισαν τη ζωή μας πέρα ​​από κάθε μέτρο. Θα προωθήσουμε την κληρονομιά τους» κατέληξε.

Η Κριστίν επίσης δακρυσμένη, μοιράστηκε αναμνήσεις από τη ζωή της με το Σαχζάντα από την πρώτη της συνάντηση με τον σύζυγό της μέχρι το γάμου τους στη Λαχόρη του ανατολικού Πακιστάν. Όταν γεννήθηκε ο Σουλεμάν, ο σύζυγός της ήταν χαρούμενος όπως οι άλλοι πατεράδες, αλλά «όταν κράτησε τον γιο του για πρώτη φορά, ήξερα ότι αυτοί οι δύο ανήκουν μαζί», είπε.

«Ξεκίνησαν το τελευταίο ταξίδι μαζί»

«Ήταν σαν να βρήκε έναν από καιρό χαμένο σύντροφο για τις επερχόμενες περιπέτειες. Αυτοί οι δύο καλύτεροι φίλοι ξεκίνησαν αυτό το τελευταίο ταξίδι, το τελευταίο τους ταξίδι μαζί». Η Κριστίν επέβαινε στο μητρικό πλοίο του Τιτάνα στις 18 Ιουνίου, όταν πληροφορήθηκε ότι η επικοινωνία με το υποβρύχιο είχε χαθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στον πυθμένα του ωκεανού.

Στην ομιλία της ευχαρίστησε όσους βοήθησαν την οικογένεια την ώρα της θλίψης της. Και πρόσθεσε: «Αυτές οι τελευταίες μέρες ήταν απίστευτα δύσκολες για την οικογένειά μας. Συναισθήματα από τον ενθουσιασμό μέχρι το σοκ στην ελπίδα και τελικά την απόγνωση και τη θλίψη ».

Ο «Τιτάνας» αναχώρησε στις 8 π.μ. της 18ης Ιουνίου και έχασε κάθε επαφή εκείνο το απόγευμα περίπου 700 χιλιόμετρα, νότια του St. John's, Newfoundland. Οι διασώστες έσπευσαν με πλοία, αεροπλάνα και άλλο εξοπλισμό στην περιοχή και ξεκίνησε μια ξέφρενη πενθήμερη έρευνα. Κάθε ελπίδα ωστόσο που απέμενε για να βρεθεί το πλήρωμα ζωντανό, εξανεμίστηκε νωρίς την Πέμπτη (22/6), όταν η Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι είχαν βρεθεί συντρίμμια κοντά στον Τιτανικό.

Η Κριστίν με το γιο της Σουλεμάν που χάθηκε στο ναυάγιο

Μιλώντας για την αρχική ελπίδα, είπε στο BBC το Σαββατοκύριακο: «Όλοι πιστεύαμε ότι απλώς θα εμφανιστούν, έτσι το σοκ καθυστέρησε περίπου δέκα ώρες περίπου. Την ώρα που έπρεπε να βγουν στην επιφάνεια, υπήρχε μια στιγμή… που υποτίθεται ότι θα ήταν ξανά στην επιφάνεια και όταν πέρασε εκείνη η ώρα, το πραγματικό σοκ, όχι σοκ, αλλά η ανησυχία και το όχι τόσο καλό συναισθήματα, ξεκίνησε»

Η Κριστιν και η κόρη της Αλίνα αγκαλιάστηκαν και αστειεύτηκαν με τον Σαχζάντα και τον Σουλεμάν πριν μπουν στο υποβρύχιο. Η συντετριμμένη μητέρα είπε επίσης για το σχέδιο του γιου της να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για την επίλυση ενός κύβου του Ρούμπικ στα 3.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Είπε ότι ο Σουλεμάν πήγαινε παντού με τον κύβο του Ρούμπικ, τον οποίο είχε μάθει ο ίδιος να λύνει σε μόλις 12 δευτερόλεπτα. «Έκανε αίτηση για παγκόσμιο ρεκόρ επειδή ήθελε να λύσει έναν κύβο του Ρούμπικ στο βαθύτερο σημείο». Η αίτησή του απορρίφθηκε, αλλά όσοι επέβαιναν στο Titan εξακολουθούσαν να σχεδιάζουν να κινηματογραφήσουν την απόπειρα. Η κυρία Dawood είπε ότι αυτή και η κόρη της έχουν ορκιστεί να μάθουν πώς να λύνουν τον κύβο του Ρούμπικ προς τιμήν του Σουλεμάν.