ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Η οδύσσεια ενός ελέφαντα - «Το διπλωματικό επεισόδιο» με τη Σρι Λάνκα και η κακοποίηση

O ελέφαντας επέστρεψε στην Ταϊλάνδη
O ελέφαντας επέστρεψε στην Ταϊλάνδη
Α.Ρ

Ένας ταϊλανδός ελέφαντας που δόθηκε στη Σρι Λάνκα το 2001 επέστρεψε στη γενέτειρά του, μετά από καταγγελίες οτι υπέστη κακοποίηση, σε μία υπόθεση που προκάλεσε διπλωματική διαμάχη και τεράστια κινητοποίηση ακτιβιστών

Ένας...Ταϊλανδός ελέφαντας επέστρεψε σπίτι του μετά από φερόμενη κακοποίηση στη Σρι Λάνκα. Ο 29χρονος Muthu Raja έφτασε στην Ταϊλάνδη την Κυριακή (2/7) με μια εμπορική πτήση,αξίας 540.000 δολαρίων.

Η Μπανγκόκ είχε ζητήσει την επιστροφή του ζώου μετά τους ισχυρισμούς ότι βασανίστηκε ενώ κρατούνταν σε βουδιστικό ναό. Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα είπε ότι ζήτησε επισήμως συγγνώμη από τον βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Ο ελέφαντας των 4.000 κιλών μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο Τσιάνγκ Μάι σε ένα ειδικά κατασκευασμένο ατσάλινο κλουβί, συνοδευόμενος από τέσσερις Ταϊλανδούς χειριστές και έναν φύλακα του ζωολογικού κήπου της Σρι Λάνκα. Θα υποβληθεί σε υδροθεραπεία για την αντιμετώπιση ενός τραυματισμού στο μπροστινό αριστερό του πόδι.

Τόσο η Σρι Λάνκα όσο και η Ταϊλάνδη θεωρούν τους ελέφαντες ιερά ζώα. Το 2001, η βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης δώρισε τρεις ελέφαντες, συμπεριλαμβανομένου του Muthu Raja, στην κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για να εκπαιδευτούν ως φορείς θρησκευτικών κειμηλίων. Ο Muthu Raja τέθηκε υπό τη φροντίδα ενός ναού στα νότια της χώρας.

Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων ισχυρίζονται ότι αναγκάστηκε να συνεργαστεί με ένα πλήρωμα υλοτομίας στον ναό, προσθέτοντας ότι ανέπτυξε ένα άκαμπτο πόδι από έναν τραυματισμό που είχε παραμεληθεί εδώ και καιρό. Η ομάδα ακτιβιστών Rally for Animal Rights and Environment (RARE) με έδρα τη Σρι Λάνκα άσκησε πιέσεις πέρυσι ώστε οι Ταϊλανδοί αξιωματούχοι να παρέμβουν μετά από μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών να πείσουν την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να δράσει, δήλωσε ο ιδρυτής της ομάδας Panchali Panapitiya.

Η αποτυχία των αξιωματούχων της Σρι Λάνκα να ενεργήσουν για την άγρια ζωή είχε φέρει «ανυποληψία» στη χώρα, ανέφερε η Independent. Η RARE έχει επίσης ζητήσει από τις αρχές να διώξουν τους υπεύθυνους για την παραμέληση του ελέφαντα.

Η υπουργός άγριας ζωής της Σρι Λάνκα Pavithra Wanniarachchi είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ταϊλάνδη ήταν «ανένδοτη» στην απαίτηση να επιστραφεί ο Muthu Raja, αφού ο πρεσβευτής της στη Σρι Λάνκα διαπίστωσε ότι ήταν σε κακή υγεία κατά τη διάρκεια επίσκεψης πέρυσι.

Ο Muthu Raja πονούσε και καλύφθηκε από αποστήματα όταν αφαιρέθηκε από τον ναό τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε το AFP. Ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι ο χειριστής του προκάλεσε μερικά από αυτά τα τραύματα. Μεταφέρθηκε προσωρινά στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Σρι Λάνκα και οι περισσότερες από τις πληγές του επουλώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ντινές Γκουναουαρντένα είπε στο κοινοβούλιο του τον Ιούνιο ότι εξέφρασε τη λύπη του στον βασιλιά της Ταϊλάνδης Μάχα Βατζιραλόνγκορν για την υποτιθέμενη κακοποίηση του Μούτου Ράτζα και ήταν σε θέση να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών».

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σταμάτησε να στέλνει ελέφαντες στο εξωτερικό πριν από περίπου τρία χρόνια μετά από διαμαρτυρίες ακτιβιστών, δήλωσε τον Ιούνιο ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης Βαράουτ Σίλπα-άρχα. Το τμήμα άγριας ζωής της Μπανγκόκ δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση των ελεφάντων που έχουν ήδη σταλεί στο εξωτερικό.