ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: H αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση «θα κρατήσει δεκαετίες»

Μεντβέντεφ: H αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση «θα κρατήσει δεκαετίες»
AP.

Η αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση «θα κρατήσει δεκαετίες» και ο πόλεμος με την Ουκρανία «μπορεί να λάβει μόνιμο χαρακτήρα», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Η αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση θα διαρκέσει δεκαετίες και ο πόλεμος με την Ουκρανία μπορεί να λάβει μόνιμο χαρακτήρα», προειδοποίησε ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και νυν Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε άρθρο στην κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta, τόνισε ότι η πατρίδα του «απειλείται» από την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Ανέκαθεν εμείς ένα πράγμα ζητούσαμε: Να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες μας και να μην προσκληθούν πρώην τμήματα της χώρας μας, στο ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα εκείνες με τις οποίες έχουμε εδαφικές διαφορές. Ως εκ τούτου, ο στόχος μας είναι απλός: Να εξαλείψουμε την απειλή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε.

Δεδομένου του κανόνα της Συμμαχίας να μην γίνονται δεκτές χώρες που εμπλέκονται σε εδαφικές συγκρούσεις, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να καταστήσει μόνιμη τη σύρραξη με την Ουκρανία, επειδή «είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα» για τη Μόσχα.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι εντάσεις Ρωσίας – Δύσης είναι «πολύ χειρότερες» απ’ ό,τι στη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962. «Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι “αρκετά πιθανός”, αλλά είναι απίθανο να έχει νικητές», σχολίασε. «Ένα πράγμα που οι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων δεν θέλουν να παραδεχθούν. Μία τέτοια Αποκάλυψη όχι μόνον είναι δυνατή, αλλά και αρκετά πιθανή», ανέφερε.

«Ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι να αρχίσουν σκληρές διαπραγματεύσεις. Η αντιπαράθεση θα είναι πολύ μακρά και είναι πολύ αργά για να “δαμάσουν” τους ανυπότακτους (δηλαδή εμάς) Η αντιπαράθεση θα διαρκέσει δεκαετίες», κατέληξε στο άρθρο του.

Σχετικές ειδήσεις