ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ρωσία είναι «τεχνικά έτοιμη» να προκαλέσει έκρηξη στον σταθμό της Ζαπορίζια

Ζελένσκι: Η Ρωσία είναι «τεχνικά έτοιμη» να προκαλέσει έκρηξη στον σταθμό της Ζαπορίζια
AP.

O Πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η απειλή για το πυρηνικό εργοστάσιο εξακολουθεί να είναι «σοβαρή».

Πριν από μερικές ώρες (01/07), ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι η απειλή για το –υπό ρωσική κατοχή– πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξακολουθεί να είναι «σοβαρή» και προσέθεσε ότι η Ρωσία είναι «τεχνικά έτοιμη» να προκαλέσει έκρηξη στις εγκαταστάσεις, επικαλούμενος τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Υπάρχει σοβαρή απειλή διότι η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη να προκαλέσει τοπική έκρηξη στο εργοστάσιο, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη διαρροή ραδιενέργειας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες (01/07) το Κίεβο. Η Υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν τοποθετήσει νάρκες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στρέψει περισσότερο την προσοχή της στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη και κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας, Rosatom. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με την ηγεσία του στρατού της Ουκρανίας και αξιωματούχους της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας σε ένα άλλο από τα πέντε πυρηνικά εργοστάσια που διαθέτει η χώρα, στο Ρίβνε, στα βορειοδυτικά της χώρας.

«Τα βασικά θέματα που συζητήσαμε, ήταν η ασφάλεια των βόρειων επαρχιών μας και τα μέτρα για την ενίσχυση αυτών», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθιερωμένο νυχτερινό του βίντεο, μιλώντας από το εργοστάσιο στο Ρίβνε· επρόκειτο για μία σπάνια επίσκεψη του επικεφαλής του ουκρανικού κράτους στη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται μακριά από το μέτωπο του πολέμου. Ωστόσο, το Ρίβνε βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου έχουν συμφωνήσει να μεταβούν μισθοφόροι της Βάγκνερ μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανταρσίας τους, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Εντωμεταξύ, η Energoatom, η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε προχθές (30/06) ότι ολοκλήρωσε διήμερη άσκηση προσομοίωσης των επιπτώσεων επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Βασίλι Νεμπένζια, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ως «απλώς παράλογους». Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Σχετικές ειδήσεις