ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Καταδικάστηκε Κούρδος κατηγορούμενος για προσπάθεια χρηματοδότησης του PKK

Σουηδία: Καταδικάστηκε Κούρδος κατηγορούμενος για προσπάθεια χρηματοδότησης του PKK
AP/Φωτογραφία αρχείου

Σουηδία: Το δικαστήριο καταδίκασε τον άνδρα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για απόπειρα εκβιασμού, για σοβαρό αδίκημα με όπλα και για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ετυμηγορία.

Για προσπάθεια χρηματοδότησης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο από το 1984 διεξάγει ένοπλο αγώνα κάτα του τουρκικού κράτους, έκρινε ένοχο έναν άνδρα δικαστήριο στη Σουηδία.

Η ετυμηγορία έρχεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για τις σχέσεις της Σουηδίας με την Τουρκία. Η Άγκυρα καθυστερεί το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εν μέρει διότι, όπως ισχυρίζεται, η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε υποστηρικτές παραστρατιωτικών οργανώσεων τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Τουρκία θα άρει τις αντιρρήσεις της εγκαίρως για τη σύνοδο της συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

«Το περιφερειακό δικαστήριο κρίνει ένοχο Κούρδο με καταγωγή από την Τουρκία για το ότι προσπάθησε να πιέσει Κούρδο επιχειρηματία στην Στοκχόλμη να πληρώσει χρήματα στο PKK υπό την απειλή όπλου», ανέφερε σε δήλωση ο δικαστής Μανς Βίγκεν.

«Η απόπειρα εκβιασμού έγινε εντός του πλαισίου της εκτεταμένης δραστηριότητας συγκέντρωσης χρημάτων που διεξάγει το PKK στην Ευρώπη, δηλαδή μέσω εκβιασμού», δήλωσε.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον άνδρα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για απόπειρα εκβιασμού, για σοβαρό αδίκημα με όπλα και για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ετυμηγορία.

«Ο άνδρας πρέπει επίσης να απελαθεί από τη Σουηδία και να απαγορευθεί η επιστροφή του εδώ, χωρίς χρονικό όριο», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.