ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν στηρίζουν τα F-16 στην Τουρκία

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν στηρίζουν τα F-16 στην Τουρκία
AP Photo

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον Τζο Μπάιντεν για το θέμα των F-16.

Στηρίζει το αίτημα της Τουρκίας για αγορά και αναβάθμιση των F-16 ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επιστροφή του από το Βίλνιους. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, του ανέφεραν πως «ασχολούμαστε με το θέμα, το παρακολουθούμε».

Όπως εξήγησε, η διαδικασία θα συνεχιστεί από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Ιμπραΐμ Καλίν. «Ελπίζουμε ότι θα διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα είναι υπέρ της χώρας μας», σχολίασε.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως έλαβε θετικά μηνύματα από την ΕΕ για τελωνειακή ένωση. «Πιστεύω ότι θα είναι υπέρ της Τουρκίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μας είπε θετικά πράγματα γι’ αυτό. Νομίζω ότι ο σύμβουλός μου θα επιστρέψει από εκεί με θετικές εξελίξεις», είπε ο Ερντογάν για τις επαφές που θα έχει ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ειδικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Με την ΕΕ ως Τουρκία, στεκόμαστε πάντα πίσω από τις υποσχέσεις μας, και το κάνουμε. Θέλουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων να διεξάγονται με την αρχή 'kazan- kazan' (win-win) το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι: «Ως αποτέλεσμα των θετικών έργων που θα δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει».