ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Νότια Κορέα: 13 πτώματα ανασύρθηκαν από πλημμυρισμένη σήραγγα

Φονικές πλημμύρες στη Νότια Κορέα
Φονικές πλημμύρες στη Νότια Κορέα
ΑΡ

Οι διασώστες που εργάζονται για να προσεγγίσουν παγιδευμένους επιβάτες σε μια πλημμυρισμένη σήραγγα στην πόλη Τσεονγκτζού της κεντρικής Νότιας Κορέας εντόπισαν 13 νεκρούς

Το βράδυ του Σαββάτου (15/7), ορμητικά νερά από την όχθη ενός ποταμού χύθηκαν στην υπόγεια διάβαση της πόλης Τσεονγκτζού, παγιδεύοντας γρήγορα ανθρώπους στα αυτοκίνητά τους και επιβάτες σε λεωφορείο.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει πόσοι έχουν κολλήσει στη σήραγγα μήκους 685 μέτρων, αλλά είπαν ότι υπήρχαν 15 οχήματα. Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές την περασμένη εβδομάδα.

Η Νότια Κορέα επλήγη από ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος. Από το πρωί της Δευτέρας, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγνοούνται μετά τον κατακλυσμό του Σαββατοκύριακου, δήλωσαν οι αρχές. Στο προάστιο Osong, όπου πλημμύρισε η σήραγγα, πολλά από τα πτώματα ανασύρθηκαν μέσα από ένα λεωφορείο. Εννέα επιζώντες διασώθηκαν το Σάββατο.

Οι οικογένειες των θυμάτων λένε ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν οι τοπικές αρχές αντιδρούσαν αποτελεσματικά. Αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι λίγες ώρες πριν από την τραγωδία, το γραφείο αντιπλημμυρικών πλημμυρών είχε εκδώσει προειδοποίηση για τα ανησυχητικά επίπεδα των υδάτων και ως εκ τούτου η κυκλοφορία γύρω από την περιοχή της σήραγγας έπρεπε να εκτραπεί.

Τα περισσότερα από τα άλλα θύματα ήταν στην ορεινή περιοχή North Gyeongsang, όπου οι κατολισθήσεις παρέσυραν ολόκληρα σπίτια. Σχεδόν 300 χιλιοστά βροχής αναφέρεται ότι έπεσαν στη Νότια Κορέα το Σάββατο. Η χώρα βλέπει συνήθως 1.000 έως 1.800 χιλιοστά το χρόνο, σύμφωνα με την Κορεατική Μετεωρολογική Ένωση - αν και πολλά από αυτά πέφτουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αεροφωτογραφίες από περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες δείχνουν καφέ λάσπη και πλημμυρικά νερά τόσο βαθιά, που μόνο οι κορυφές από τις στέγες φαίνονται να προεξέχουν. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από διάφορες τοπικές κυβερνήσεις και ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ Σου ζήτησε από τον στρατό να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, περίπου 6.400 κάτοικοι απομακρύνθηκαν αφού το φράγμα Goesan, άρχισε να υπερχειλίζει, ανέφερε η υπηρεσία. Ορισμένα χωριά με χαμηλό υψόμετρο κοντά στο φράγμα, καθώς και πολλοί από τους δρόμους που τα συνδέουν βυθίστηκαν, αφήνοντας ορισμένους κατοίκους παγιδευμένους στα σπίτια τους.

Αργά την Παρασκευή, μια κατολίσθηση προκάλεσε τον εκτροχιασμό τρένου στο βόρειο Τσουνγκτσέονγκ. Ένας μηχανικός τραυματίστηκε, αλλά το τρένο δεν μετέφερε επιβάτες εκείνη τη στιγμή. Η Korail, ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας της χώρας, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των αργών αμαξοστοιχιών και ορισμένων τρένων bullet, και είπε ότι άλλα δρομολόγια bullet θα διακοπούν.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κορέας προβλέπει περισσότερες βροχοπτώσεις έως την Τετάρτη την επόμενη εβδομάδα. Προειδοποίησε ότι οι καιρικές συνθήκες αποτελούν «σοβαρό» κίνδυνο. Οι ακραίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε πολλές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας - το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις πλημμύρες, οι επιστήμονες λένε ότι η θέρμανση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις ακραίες βροχοπτώσεις. Όσο θερμότερο γίνεται, τόσο περισσότερη υγρασία μπορεί να κρατήσει η ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα περισσότερες σταγόνες και πιο έντονες βροχοπτώσεις, μερικές φορές σε μικρότερο χρονικό διάστημα και σε μικρότερη περιοχή.