ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τρεις δύσκολες εκλογικές μάχες για την κυβέρνηση - Πρόβα τζενεράλε για τις βουλευτικές

O Ρίσι Σούνακ
O Ρίσι Σούνακ
ΑΡ

Βρετανία: Με τρεις δύσκολες αναπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ

Εν μέσω έντονης κοινωνικής κρίσης, η βρετανική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τρεις δύσκολες αναπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις που αποτελούν κρίσιμο τεστ για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου έτους.

Αν και αυτού του είδους οι ψηφοφορίες δεν κινητοποιούν σε μεγάλο βαθμό τους ψηφοφόρους, το διακύβευμα θεωρείται σημαντικό. Τα αποτελέσματα θα δώσουν τον τόνο μιας εκλογικής χρονιάς κρίσιμης τόσο για την πλειοψηφία των Τόρις, όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για είσοδο στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2024.

Τρεις έδρες βουλευτών σε εκλογικές περιφέρειες που θεωρούνται προπύργια των Συντηρητικών κρίνονται στις σημερινές εκλογές. Σύμφωνα με τα απογοητευτικά για τους Τόρις αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, και οι τρεις περιφέρειες είναι πιθανόν να περάσουν στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται κατ' αρχάς για την περιφέρεια του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική του έδρα υπό το βάρος των συνεπειών του σκανδάλου Partygate . Είναι η περιφέρεια του Άξμπριτζ και Νοτίου Ράισλαπ στο δυτικό Λονδίνο, η οποία προβλέπεται να περάσει στα χέρια των Εργατικών παρά την δυσαρέσκεια που προκάλεσε η απόφαση της υπό το Εργατικό Κόμμα δημοτικής αρχής για την φορολόγηση των αυτοκινήτων που ρυπαίνουν.

Το Εργατικό Κόμμα ελπίζει επίσης να κερδίσει στην περιφέρεια Σέλμπι και Έινστι στο Γιορκσάιρ της βόρειας Αγγλίας, όπου ο συντηρητικός βουλευτής Νάιτζελ Άνταμς παραιτήθηκε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Στην νοτιοδυτική Αγγλία, στην περιφέρεια Σόμερτον και Φρόουμ, αναμένεται να επικρατήσουν οι κεντρώοι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην ψηφοφορία για την αντικατάσταση του βουλευτή Ντέιβιντ Γουόρμπερτον που έπεσε θύμα της κατανάλωσης κοκαΐνης.

Δημοφιλία στα τάρταρα

Ενώπιον των συντηρητικών βουλευτών χθες το βράδυ, ο Ρίσι Σούνακ παραδέχθηκε ότι οι αναπληρωματικές εκλογές θα είναι μία «σκληρή μάχη», σύμφωνα με τον βουλευτή Τζόναθαν Γκούλις που ήταν παρών στην συνεδρίαση. Ο βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους συντηρητικούς να ενωθούν εν όψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους.

Τρεις ήττες στις σημερινές αναπληρωματικές εκλογές θα είναι πλήγμα για τον 43χρονο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Οκτώβριο μετά τις παραιτήσεις του Μπόρις Τζόνσον υπό το βάρος των σκανδάλων και της εφήμερης Λίζ Τρας, που προκάλεσε χρηματοπιστωτικό πανικό με τις μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων.

Ο Ρίσι Σούνακ μπήκε στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον αέρα του κομιστή της σταθερότητας και του επαγγελματισμού, αλλά τα σύννεφα δεν άργησαν να συγκεντρωθούν. Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του έπεσε αυτήν την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο, με το 65% των Βρετανών να εκφράζουν αρνητική άποψη, σύμφωνα με το ινστιτούτο YouGov.

Απεργίες και ανασχηματισμός

Μία χρονιά υπερπληθωρισμού έπληξε σκληρά την αγοραστική δύναμη των Βρετανών. Οι σημερινές εκλογές συμπίπτουν με τις απεργίες των σιδηροδρομικών και των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που βυθίζεται στην κρίση. Η αύξηση των επιτοκίων στραγγαλίζει τα νοικοκυριά σε μία χώρα όπου τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δεν είναι σταθερά.

Μικρή παρηγοριά, η επιβράδυνση του πληθωρισμού περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, στο 7,9% σε ετήσια βάση. Αλλά παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των μελών της G7.

Ενισχύοντας την ιδέα μίας προαναγγελθείσας ήττας των Τόρις στις εκλογές του τέλους του 2024, ο δημοφιλέστερος υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, συμμετέχοντας στην χορεία πενήντα βουλευτών της πλειοψηφίας που έχουν κάνει αντίστοιχη δήλωση.

Ο Μπεν Ουάλας σκοπεύει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση κατά τον προσεχή ανασχηματισμό που αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Εκτός και αν ο Ρίσι Σούνακ αποφασίσει να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του εντός της εβδομάδας μετά τις αναπληρωματικές εκλογές σε μία προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία.

Απέναντι στους Τόρις, οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, υπό την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ που επανέφερε το Εργατικό Κόμμα προς το κέντρο μετά την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν και τον πολύ αριστερό προσανατολισμό του.

Ο Κιρ Στάρμερ έχει γίνει θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ωστόσο προκάλεσε δυσαρέσκεια αυτήν την εβδομάδα σε τμήμα της βάσης των Εργατικών με την αντίθεσή του στην αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων προς τις πολυμελείς οικογένειες. Δεν θεωρείται χαρισματικός και κρίνεται αρνητικά από την πλειοψηφία των Βρετανών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ