ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Ένοχοι κρίθηκαν έξι ύποπτοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016

Βέλγιο: Ένοχοι κρίθηκαν έξι ύποπτοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016
AP.

Κρίθηκαν ένοχοι έξι ύποπτοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, το 2016. Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό, σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι και περισσότεροι από 300 τραυματίσθηκαν.

Έξι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι με τις κατηγορίες του φόνου και της απόπειρας δολοφονίας, για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016, από τις οποίες «έχασαν» τη ζωή τους 32 άτομα και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 300.

Μεταξύ αυτών είναι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γαλλία, για την εμπλοκή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, που είχαν ως στόχο το θέατρο «Μπατακλάν» και το «Σταντ ντε Φρανς» και στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 350. Ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη τέσσερις μέρες πριν από την επίθεση στις Βρυξέλλες.

Με τις ετυμηγορίες του δικαστηρίου, κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη δικαστική ιστορία του Βελγίου, αφού περισσότεροι από 900 πολιτικοί ενάγοντες έλαβαν μέρος στις ακροάσεις που εκκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι βομβιστές, μέρος ενός βέλγο–γαλλικού πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους, πραγματοποίησαν επιθέσεις σε πολυσύχναστο σταθμό του μετρό δίπλα στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και στο αεροδρόμιο της πόλης, το Zaventem, σκοτώνοντας ανθρώπους από σχεδόν δώδεκα χώρες.

Οι ετυμηγορίες εκδόθηκαν σε ένα ειδικά κατασκευασμένο δικαστήριο υψίστης ασφαλείας στην πρώην ευρωπαϊκή έδρα του ΝΑΤΟ, στα περίχωρα της πόλης. Έξι από τους δέκα κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για 32 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για τρομοκρατική δολοφονία, απόπειρα τρομοκρατικής δολοφονίας 695 ατόμων και συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας.

Σχετικές ειδήσεις