ΚΟΣΜΟΣ

SOS για το ελαιόλαδο: Στα ύψη οι τιμές του «υγρού χρυσού» - Αυξάνονται οι «κινηματογραφικές» κλοπές

Στο «κόκκινο» οι τιμές του ελαιολάδου
Στο «κόκκινο» οι τιμές του ελαιολάδου
Α.Ρ

Οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύτηκαν σε νέα ρεκόρ, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες και αυξάνουν τις κλοπές στο μαγειρικό λάδι.

Οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύτηκαν σε νέα ρεκόρ, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες συνεχίζουν να μειώνουν τις προμήθειες οδηγώντας απελπισμένους ανθρώπους να καταφεύγουν στην κλοπή του, αναφέρει ρεπορτάζ του CNBC.

Οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ. Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου φέρεται να κλάπηκαν στο τέλος Αυγούστου από ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας, ποσό που αντιστοιχεί σε ζημιά χιλιάδων δολαρίων.

Οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν έδειξε «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την τρέχουσα σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους - δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τη συνηθισμένη ποσότητα των 1,3 έως 1,5 εκατομμυρίων τόνων.

«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kάιλ Χόμλαντ.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αποτελούν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.

«Κλέφτες ελαιολάδου»

Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το δείκτη αναφοράς της Mintec. Σηματοδοτεί την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο» με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που εκτείνονται σε διάστημα 20 έως 30 ετών και αντιπροσωπεύει ένα άλμα 111% από έτος σε έτος.

Οι αυξανόμενες τιμές του «υγρού χρυσού», όπως ονομάζεται έχουν πολλαπλασιάσει τις κλοπές. Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας, το Marin Serrano El Lagar, κλάπηκαν τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Αυτό είναι πάνω από 420.000 ευρώ, ή περίπου 450.000 δολάρια, ελαιόλαδο που έχασε η οικογενειακή επιχείρηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Και δεν είναι μόνο αυτό.Λίγο πριν από αυτό, οι κλέφτες ξέφυγαν με 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ από το ελαιουργείο Terraverne, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Mundo. Οι υπολογιστές, τα τραπέζια, οι ανεμιστήρες και οι καρέκλες της εταιρείας λεηλατήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Η Mintec προειδοποίησε ότι εάν τα αποθέματα ελαιολάδου συνεχίσουν να εξαντλούνται από την ξηρασία, τα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπου συνήθως φτάνουν οι φρέσκες σοδειές. «Tην κατάσταση επιδεινώνει η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου», είπε ο αναλυτής. «Η αναστολή έχει επιδεινώσει τους ήδη περιορισμένους όγκους στην Ισπανία».

Η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιολάδου, ανέστειλε τις εξαγωγές χύδην μέχρι την 1η Νοεμβρίου, κίνηση που οφείλεται στην παγκόσμια άνοδο των τιμών.