ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει το Κόσοβο: Εικόνες από το μοναστήρι όπου είχαν ταμπουρωθεί ένοπλοι

kossovo
Photo: AP

Τρεις μεταξύ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν

Οι δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου ανέκτησαν τον έλεγχο ενός μοναστηριού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου σχεδόν τριάντα ένοπλοι άνδρες είχαν ταμπουρωθεί για αρκετές ώρες, μετά το θάνατο ενός αστυνομικού τη νύχτα.

“Ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα σε συνέντευξη Τύπου.

Τρεις μεταξύ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν, διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη δύο ανδρών, τραυματιών, που φορούσαν “στολή”, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, και άλλων τεσσάρων που πρόσφεραν υποστήριξη στην ομάδα. Οι τελευταίοι συνελήφθησαν έξω από την περίμετρο του μοναστηριού.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε διευκρινίσει ότι τέσσερις πολίτες “συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους εργαλεία ραδιοεπικοινωνίας” και ότι κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών.

Οι ένοπλοι είχαν ταμπουρωθεί από το μεσημέρι στο μοναστήρι του Μπάνισκο και ήταν περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο νόμος ορίζει ότι οι αρχές του Κοσόβου δεν μπορούν να επέμβουν στις ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας. Εξαιρούνται οι έκτακτες συνθήκες, όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά ή ένας σεισμός.

Η KFOR, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, ανέφερε ότι «είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει αν της ζητηθεί», διευκρινίζοντας ότι αρμόδια για τη διαχείριση της κατάστασης είναι η κοσοβάρικη Αστυνομία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει στις 20.00 απόψε για «να αποκαλύψει όλα τα ψέματα του Άλμπιν Κούρτι που δημιουργεί χάος και κόλαση» στο Κόσοβο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε, με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, «τη φρικτή επίθεση εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας στο Μπάνισκο, στο βόρειο Κόσοβο», προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να δικαστούν».