ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα εγκαινίασε την πρώτη υπερπόντια σιδηροδρομική γραμμή για τρένα υψηλής ταχύτητας

treno
Photo: Youtube

 Tα τρένα κατά μήκος αυτής της διαδρομής μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 350 χλμ./ώρα, σύμφωνα με την China Railway

Η Κίνα εγκαινίασε μια νέα σιδηροδρομική γραμμή για τρένα υψηλής ταχύτητας, μήκους 277 χιλιομέτρων που θα κινείται κατά μήκος της ακτής της νοτιοανατολικής επαρχίας Φουτζιάν, κοντά στον Πορθμό της Ταϊβάν, όπως αναφέρει η ertnews.gr

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν τα τρένα κατά μήκος αυτής της διαδρομής είναι 350 χλμ./ώρα, σύμφωνα με την China Railway, την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία. Το πρώτο τρένο στη γραμμή αυτή έκανε το ντεμπούτο του την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, αναχωρώντας από τη Φουτσόου, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας θα ταξιδεύουν πάνω από γέφυρες σε τρεις παράκτιους κόλπους.

Η China Railway χρησιμοποίησε έξυπνα ρομπότ και φιλικό προς το περιβάλλον αντιδιαβρωτικό χάλυβα για την κατασκευή των υπερπόντιων τμημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή είναι ένα μόνο από τα πολλά έργα υποδομής που ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση το 2016. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Xinhua σημειώνουν ότι οι επίγειες μεταφορές στην επαρχία Φουτσιάν αποτελούσαν πρόκληση λόγω του ορεινού εδάφους της.

Η συγκεκριμένη επαρχία είναι σημαντική επειδή είναι το πλησιέστερο τμήμα της ηπειρωτικής Κίνας προς το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν. Το Xiamen βρίσκεται μόλις 10 χλμ. απέναντι από τον Πορθμό της Ταϊβάν από το Κινμέν, τη δυτικότερη περιοχή της Ταϊβάν. Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, παρά τη σοβαρή αντίθεση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης που έχει το νησί.

Σύμφωνα με το Xinhua, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε εγκύκλιο νωρίτερα αυτό το μήνα, με την οποία ζητούσε «τη διευκόλυνση της καλύτερης συνδεσιμότητας και ολοκλήρωσης μεταξύ της Φουτσιάν και της Ταϊβάν».

Μια αμφιλεγόμενη πρόταση από μια ομάδα οκτώ συμβούλων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Κινμέν νωρίτερα φέτος πρότεινε την κατασκευή μιας γέφυρας κατά μήκος του πορθμού. Το σχέδιο θα μετέτρεπε το Kinmen σε ένα «νησί της ειρήνης», ή ένα είδος αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας.