ΚΟΣΜΟΣ

Σαφής θέση Ερντογάν κατά Δύσης και ΗΠΑ για τη Γάζα: «Αδέλφια μου» οι Παλαιστίνιοι

erdogan

Για «απάθεια» σε όσα συμβαίνουν στην Γάζα κατηγόρησε τη Δύση ο Ερντογάν

Νέα επίθεση κατά της Αμερικής και του Ισραήλ, αλλά και στη διεθνή κοινότητα για «απάθεια» μπροστά στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτά δήλωσε μιλώντας σε νέους απόψε, ενώ για πρώτη φορά μετά από 6 ημέρες πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, πήρε σαφή θέση και αποκάλεσε «αδέλφια του» τους Παλαιστινίους.

Αναφερθείς στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο Ερντογάν διερωτήθηκε: «Ταιριάζει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ να αποκαθιστά την ειρήνη ή να ρίχνει λάδι στη φωτιά;»

«Στέλνεις αεροπλανοφόρο… Τι πας να κάνεις; Tι κάνεις και εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια που πάει στην περιοχή; Σήμερα στη Γάζα δεν έχουμε νερό, ηλεκτρικό, φαγητό… Πού είναι η Δύση;» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε νέους του κόμματός του AKP.

«Τώρα λένε πως οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο. Θα έρθει λέει και δεύτερο αεροπλανοφόρο. Κύριε... ΗΠΑ. Μα δες πού είναι η Αμερική και πού βρίσκεται η Μεσόγειος, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Τι δουλειά έχεις εσύ εκεί;» διερωτήθηκε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ασχολήθηκε εκ νέου με την κατάρριψη τουρκικού drone από αμερικανικό μαχητικό πάνω από τη Σύρια, δείχνοντας πόσο τον έχει ενοχλήσει.

«Η Αμερική κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας στη Συρία.. Έφτασαν σε τέτοιο σημείο να χάσουν την διορατικότητά τους; Πώς ρίχνεις το αεροσκάφος μας; Λένε ‘’δεν ξέρουμε, δεν είδαμε’’… Μα πώς το λέτε αυτό;» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της νεολαίας του AKP φώναζαν το σύνθημα «η Ιερουσαλήμ είναι δική μας και θα παραμείνει δική μας».

Είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νερό, ψωμί και τρόφιμα στη Γάζα, κάτι που αντιβαίνει στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πού είναι η Δύση; Έχουν λάβει κάποια μέτρα σε αυτό το σημείο; Δεν έχουν» πρόσθεσε και σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον των αδελφών μου στη Γάζα, οι οποίες έχουν φτάσει στο επίπεδο της σφαγής».

Επισήμανε ότι η απάντηση του Ισραήλ επεκτάθηκε στη διακοπή της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης σε μια περιοχή που τελεί υπό ακρωτηριαστική πολιορκία από το 2007.