ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Τουρκία: Συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον επικεφαλής της Χαμάς στο Κατάρ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Τουρκία: Συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον επικεφαλής της Χαμάς στο Κατάρ
AP.

Συνομιλία του Ισμαήλ Χανίγια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον πόλεμο στο Ισραήλ να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Παρ’ ότι υπήρχαν ερωτηματικά αναφορικά με την πιθανότητα συνάντησης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν, με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, οι δύο άνδρες συνομίλησαν σήμερα (25/10) στο Κατάρ, εκεί όπου βρίσκεται η βάση της στρατιωτικής οργάνωσης.

Συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τους επίλυσης του ζητήματος, αλλά και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Χανίγια συνεχάρη τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις τοποθετήσεις του αναφορικά με την οργάνωση. Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση για τις προσπάθειες της γείτονος να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό, σύμφωνα με τη Χαμάς.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει την ανθρωπιστική της ευθύνη ενάντια στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ και τις αποτρόπαιες πράξεις εκδίκησης κατά του άμαχου πληθυσμού. Το Ισραήλ προσπαθεί να εξαλείψει τη στρατιωτική ήττα που υπέστη την 7η Οκτωβρίου», σημείωσε ο Ισμαήλ Χανίγια. Επιπλέον τόνισε την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού και υπογράμμισε την ανάγκη αντίστασης στην πολιτική δολοφονίας και εκτοπισμού του Ισραήλ.

Ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε ότι η πατρίδα του υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση και ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι απαράδεκτες. «Θα πρέπει να παρασχεθεί επείγουσα βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει να συζητηθεί μία πολιτική λύση του ζητήματος, προκειμένου να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των κατοίκων της Παλαιστίνης». Τέλος, προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις