ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στο Ισραήλ είναι πιο θανατηφόρος για τους δημοσιογράφους από το 1992

press
Photo: pixabay.com

Πόλεμος στο Ισραήλ:  Τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου όταν και η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ,

Η πιο θανατηφόρα περίοδος για τους δημοσιογράφους από το 1992 είναι οι τρεις τελευταίες εβδομάδες του πολέμου μεταξύ της παλαιστινιακής Χαμάς και του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Το CPJ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι άρχισε να παρακολουθεί τους θανάτους δημοσιογράφων που κάλυπταν συγκρούσεις από το 1992.

Από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 24 ήταν Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος, ανέφερε η CPJ.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχη» από τις αναφορές για μπλακ άουτ επικοινωνιών στη Γάζα.

Οι επικοινωνίες στη Γάζα έχουν διακοπεί τις τελευταίες ώρες ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, σύμφωνα με τον τοπικό πάροχο τηλεπικοινωνιών Jawwal.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης, το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού, ανακοίνωσε ότι έχει χάσει πλήρως την επαφή με όλο το προσωπικό της, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν είναι πλέον σε θέση να επικοινωνήσει με το προσωπικό του, με υγειονομικές εγκαταστάσεις και με άλλους εταίρους του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

«Αυτή η πολιορκία μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ασθενών», τόνισε ο Δρ. Τέντρος μέσω X (του πρώην Twitter).