ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Άντονι Μπλίνκεν απορρίπτει το ενδεχόμενο εκεχειρίας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Άντονι Μπλίνκεν απορρίπτει το ενδεχόμενο εκεχειρίας

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ενώ τάχθηκε κατά της εκεχειρίας στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους ομολόγους του των αραβικών χωρών τρόπους για την χάραξη ενός καλύτερου μονοπατιού προς την λύση των δύο κρατών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κάνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούσαν οι αραβικές χώρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Μπλίνκεν σχετικά με τις προσπάθειες να σωθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων», είπε ο ίδιος ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.

Μπλίνκεν από τον Λίβανο: «Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν πρέπει να επεκταθεί αλλού»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στον οποίο εξέφρασε την "έντονη" ανησυχία του για τις ανταλλαγές πυρών κατά μήκος του νότιου συνόρου του Λιβάνου με το Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Τόνισε τη σπουδαιότητα της διασφάλισης ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα εξαπλωθεί αλλού", αναφέρει ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Μικάτι για την ηγετική του ικανότητα στο να εμποδίσει τον Λίβανο να εμπλακεί στον πόλεμο.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία αύριο και την Δευτέρα στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ διαπράττει "εγκλήματα πολέμου" και ότι δεν θα πρέπει να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου ο Σαφάντι είπε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει ηγετικό ρόλο να διαδραματίσει στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στη Γάζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε στην ανακοίνωσή του κάποια συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη κι αν φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μάχες και στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Το απόγευμα του Σαββάτου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες, μέσω των οποίων ισχυρίζονται ότι η Χαμάς «εξαπέλυσε» επίθεση σε ισραηλινά στρατεύματα που επιχείρησαν να ανοίξουν την ανθρωπιστική διαδρομή Σαλάχ Αλ Ντιν για την εκκένωση των κατοίκων προς τα νότια.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του IDF στην Αραβία ανακοίνωσε ότι μεταξύ 13:00 και 16:00, η διαδρομή Σαλάχ Αλ Ντιν στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι διαθέσιμη ως ανθρωπιστική διαδρομή για τους κατοίκους στα βόρεια, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη μετακινηθεί προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια.

Οι εικόνες του IDF:

«Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς εκμεταλλεύθηκε το ανθρωπιστικό παράθυρο που παρείχε ο ισραηλινός στρατός στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας για να κινηθεί προς τα νότια και οι τρομοκράτες εκτόξευσαν όλμους και αντιαρματικούς πυραύλους στα στρατεύματα που έφθασαν και επιχείρησαν να ανοίξουν τη διαδρομή. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί», τονίσθηκε στην επίσημη ενημέρωση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Αυτό το περιστατικό αποδεικνύει περαιτέρω ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται τον πληθυσμό της Γάζας και τον εμποδίζει να ενεργούν προς το συμφέρον της δικής τους ασφάλειας», επισημάνθηκε.

ΗΠΑ: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η Χαμάς παρεμποδίζει την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας»

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε σήμερα ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πληροφορηθεί να παρεμποδίζει η Χαμάς την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, ο Σάτερφιλντ είπε ότι εκείνοι που διανέμουν την βοήθεια στη Γάζα δεν έχουν αναφέρει τυχόν εκτροπή της βοήθειας από τότε που τα φορτηγά ξεκίνησαν να περνούν το ελεγχόμενο από την Αίγυπτο πέρασμα της Ράφα, στις 21 Οκτωβρίου.

Οι υπεύθυνοι της διανομής "δεν μας έχουν αναφέρει αυτές τις 10-12 ημέρες παράδοσης της βοήθειας να παρεμποδίστηκαν από την Χαμάς ή να κατέσχεσε αγαθά η οργάνωση", είπε ο ίδιος.

Μεταξύ 800.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακινηθεί νοτίως της Λωρίδας της Γάζας, ενώ 350.000 με 400.000 παραμένουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, είπε ο Σάτερφιλιντ.

Σχετικές ειδήσεις