ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: «Πιο κοντά από ποτέ» η επίτευξη συμφωνίας - Το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις

Πλησιάζει η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα
Πλησιάζει η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα
ΑΡ

«Πιο κοντά από ποτέ» είναι η σύναψη μίας συμφωνίας προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, δηλώνουν καλά πληροφορημένες πηγές

Μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την απελευθέρωση των ομήρων και μια πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών είναι στα «τελικά στάδια» και είναι «πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή με γνώση των συνομιλιών.

Η συμφωνία θα αφορά την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που τελούν υπό ισραηλινή κράτηση, δήλωσε η πηγή.

Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και την πρώτη ανταλλαγή τους με παλαιστίνιους κρατουμένους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς συνέλαβε περίπου 240 ομήρους κατά την επιδρομή της στο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Ο επικεφαλής της Χαμάς δήλωσε στο Reuters νωρίτερα σήμερα ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση είναι κοντά σε μια συμφωνία ανακωχής με το Ισραήλ, παρόλο που η φονική επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται και εκτοξεύονται ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ γενικά έχει αποφύγει να σχολιάσει την κατάσταση στις συνομιλίες στις οποίες μεσολαβεί το Κατάρ. Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12 μετέδωσε ότι μη κατονομαζόμενη υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή δήλωσε πως «είναι κοντά» χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Το αίτημα για τις παύσεις των πτήσεων

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι η Χαμάς απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει τις πτήσεις πάνω από τη Γάζα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εκεχειρίας.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ θέλει να ανασταλούν οι πτήσεις σε όλη τη Γάζα, ενώ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος YNet αναφέρει ότι η Χαμάς επιδιώκει να περιορίσει τις πτήσεις σε έξι ώρες την ημέρα μόνο πάνω από τη βόρεια Γάζα.

Ένα σημαντικό μέρος της επίθεσης του Ισραήλ είναι η αεροπορική του εκστρατεία, καθώς τα αεροσκάφη του έχουν χτυπήσει χιλιάδες φορές από την έναρξη του πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς στις ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς λέει ότι 13.300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 5.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις επιδρομές. Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν.

Εκτός από μαχητικά αεροσκάφη, το Ισραήλ χρησιμοποιεί άγνωστο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τη Γάζα τόσο για επίθεση όσο και για επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού στόχων και απειλών για τις χερσαίες δυνάμεις του. Η παύση των αεροπορικών επιχειρήσεων θα παρεμπόδιζε τη συλλογή πληροφοριών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των απελευθερώσεων ομήρων.

Εάν αληθεύει, μια τέτοια απαίτηση για πλήρη διακοπή των πτήσεων θα μπορούσε να είναι ένα σημείο «κωλύματος» για το Ισραήλ, και σε περίπτωση συμφωνίας, δύσκολα θα συμμορφωνόταν σε μία τέτοια απαίτηηση, αναφέρει το BBC .