ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Σπάνια επικριτικός απέναντι στο Ισραήλ - «Χάσμα μεταξύ προθέσεων και αποτελεσμάτων»

O  Άντονι Μπλίνκεν
O Άντονι Μπλίνκεν
ΑΡ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν άσκησε την πιο έντονη κριτική μέχρι στιγμής για τον χειρισμό του Ισραήλ σε αυτό το στάδιο του πολέμου

Πριν ακόμη ξεκινήσει το Ισραήλ την επίθεσή του στο νότο πριν από μια εβδομάδα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ καλούσαν τους αξιωματούχους της χώρας να περιορίσουν τον απολογισμό των αμάχων, λέγοντας ότι πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

Χθες βράδυ (7.12), μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν έκανε την πιο έντονη δημόσια κριτική μέχρι σήμερα για τον χειρισμό του Ισραήλ σε αυτό το στάδιο του πολέμου.

«Παραμένει επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να δώσει προτεραιότητα για την προστασία των πολιτών», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος έχει συνεχώς επαφές με την ισραηλινή κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Παραμένει το χάσμα μεταξύ αυτού ακριβώς που είπα όταν βρέθηκα εκεί, της πρόθεσης (σ.σ. του Ισραήλ) να προστατεύσει αμάχους, και των πραγματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε στο πεδίο» είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Ισραήλ επιμένει ότι λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους αμάχους. Όμως τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ άλλων σε περιοχές όπου προηγουμένως είχαν πει στους ανθρώπους να αναζητήσουν ασφάλεια. Σε μια εξέλιξη που θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερη βοήθεια, το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να ανοίξει το πέρασμα «Kερέμ Σαλόμ» για να ελέγξει τα εμπορεύματα που μεταφέρονται στη Γάζα από την Αίγυπτο.