ΚΟΣΜΟΣ

ΑΙ: Οι 8 fake φωτογραφίες που έγιναν viral - Η αγκαλιά Χάρι-Ουίλιαμ και ο Tραμπ κρατούμενος

Οι fake φωτογραφίες που πλημμύρισαν το ίντερνετ
Οι fake φωτογραφίες που πλημμύρισαν το ίντερνετ

Οι «fake» πλην όμως ρεαλιστικές εικόνες που κατασκευάζονται μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)  γίνονται viral και οι ειδικοί αυξάνουν τις εκκλήσεις για επαγρύπνηση

Η βρετανική κυβέρνηση και η ρυθμιστική αρχή Ofcom πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον έλεγχο των social media ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους, προειδοποιώντας ότι «η έλλειψη δράσης κινδυνεύει να μειώσει την εμπιστοσύνη σε αυτά που βλέπουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο».

Οι ειδήμονες έχουν επισημάνει διαβόητα παραδείγματα εικόνων που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη και έγιναν viral φέτος, όπως ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι να αγκαλιάζονται στη στέψη του βασιλιά. Όλο και πιο ισχυρά και προσβάσιμα εργαλεία, όπως το Midjourney και το DALL-E 3 του OpenAI, έχουν κάνει τη δημιουργία ρεαλιστικών εικόνων πιο γρήγορη και ευκολότερη από ποτέ.

Ενώ οι υποστηρικτές της τεχνολογίας που είναι γνωστής ως παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, λένε ότι μπορεί να ενδυναμώσει τους καλλιτέχνες, η τάση αυτή έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα διάδοσης παραπληροφόρησης.

Το Charity Full Fact έχει επιλέξει οκτώ παραδείγματα από το 2023 που έχουν κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές.Έκτοτε είτε έχουν επισημανθεί ως τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργήθηκε από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή καταργήθηκαν.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Πρίγκιπας Χάρι αγκαλιάζονται

Μια παρουσίαση οκτώ εικόνων που φαίνεται να δείχνουν τον πρίγκιπα της Ουαλίας και τον δούκα του Σάσεξ στη στέψη του Βασιλιά διαδόθηκε ευρέως στο Facebook, με χιλιάδες likes. Ένα από αυτά δείχνει μια φαινομενικά δακρυσμένη αγκαλιά - αλλά καμία από τις εικόνες δεν είναι γνήσια.

Το Full Fact βρήκε ότι δημοσιεύτηκαν αρχικά σε μια ανάρτηση ιστολογίου όπου ο συγγραφέας εξήγησε πώς είχαν χρησιμοποιήσει το Midjourney για να «φανταστούν μια εγκάρδια συμφιλίωση» μεταξύ τους.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή

Μια φωτογραφία του ιδρυτή του WikiLeaks να δείχνει άρρωστος στη φυλακή Belmarsh δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το Midjourney.

Ο δημιουργός του το παραδέχτηκε σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild, αλλά όχι πριν η εικόνα κοινοποιηθεί στο Facebook και αναδημοσιευτεί περισσότερες από 29.000 φορές στο X.

Ο Ντοναλντ Τραμπ σε φωτογραφία σήμανσης

Προτού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσιεύσει την πραγματική του φωτογραφία στο X, μια σειρά από ψεύτικες εκδοχές είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.

Μερικές από αυτά είχαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό «δώρο» στους μυημένους είναι τα μπερδεμένα γράμματα πίσω του. Οι γεννήτριες τεχνητής νοημοσύνης συχνά δυσκολεύονται να αναδημιουργήσουν το κείμενο σε μια εικόνα.

Ο Τραμπ είχε γίνει και στο παρελθόν αντικείμενο φωτογραφιών που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη και φαινόταν να δείχνουν τη στιγμή της σύλληψής του.

Ο Μακρόν στις ταραχές

Κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Γαλλία, έγινε viral μια φωτογραφία με τον Εμανουέλ Μακρόν να κάθεται σε έναν δρόμο και πίσω του να καίγονται σκουπίδια.

Το Full Fact είπε ότι η εικόνα κοινοποιήθηκε ευρέως, με μια από τις αναρτήσεις να συγκεντρώνει πάνω από 55.000 προβολές και να προσελκύει σχόλια που υποδηλώνουν ότι τα μέσα ενημέρωσης αγνοούσαν την ιστορία.

Το τεράστιο ακροατήριο του Πάπα Φραγκίσκου

Μια φωτογραφία του Πάπα να απευθύνεται σε ένα τεράστιο πλήθος στη Λισαβόνα προβλήθηκε δεκάδες χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά έδειξε ότι δεν ήταν αληθινό - ένα από τα χέρια του Πάπα είχε τρία δάχτυλα. Ήρθε λίγους μήνες αφότου μια απόκοσμα πειστική εικόνα τεχνητής νοημοσύνης του Πάπα με ένα puffer jacket έγινε viral.

Οι «σύζυγοι ρομπότ» του Έλον Μασκ

Ο δισεκατομμυριούχος της SpaceX δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να δημιουργήσει ανθρωποειδή ρομπότ, αλλά όχι «συζύγους ρομπότ». Αναρτήσεις με εικόνες του να φιλά τέτοια μοντέλα κοινοποιήθηκαν στο Facebook και στο X, που δημιουργήθηκαν από έναν ψηφιακό καλλιτέχνη.

Υποβρύχια συντρίμμια του Τιτανικού

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για το υποβρύχιο Titan, το Midjourney επιστρατεύθηκε για να φτιάξει μια εικόνα που υποτίθεται ότι έδειχνε συντρίμμια.

Έδειχνε ένα χειριστήριο παιχνιδιών να επιπλέει κάτω από το νερό με τη λεζάντα: «Έκτακτο: Βρέθηκε να επιπλέει κοντά στην επιφάνεια το χειριστήριο του υποβρυχίου». Ακολούθησε αναφορές ότι το βαθυσκάφος ελεγχόταν με ένα ειδικά τροποποιημένο χειριστήριο και εμφανίστηκε περισσότερες από 300.000 φορές στο X.

Η κακοσερβιρισμένη μπύρα του Σούνακ

Οι επικριτές του πρωθυπουργού τον ζωγραφίζουν ως κάποιον που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, και μια φωτογραφία του να αρπάζει μία κακοσερβιρισμένη μπύρα ήταν ένα παράδειγμα.

Ήταν μια επεξεργασμένη εικόνα ωστόσο από ένα φεστιβάλ μπύρας του Αυγούστου. Συγκέντρωσε περισσότερες από 78.000 προβολές στο X, κάτι που δεν βοηθήθηκε από το γεγονός ότι το κοινοποίησε ο βουλευτής των Εργατικών, Karl Turner.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Full Fact, Chris Morris λέει «Η έλλειψη δράσης κινδυνεύει να μειώσει την εμπιστοσύνη σε αυτά που βλέπουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο. Αυτό κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη δημοκρατία μας, ειδικά κατά τη διάρκεια των εκλογών»