ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Iνδονησία: Το ηφαίστειο Μαράπι εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα

Εξερράγη το ηφαίστειο Μαράπι στην Ινδονησία
Εξερράγη το ηφαίστειο Μαράπι στην Ινδονησία
ΑΡ

Το ηφαίστειο Μαράπι της Ινδονησίας εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σε εβδομάδες, ανακοίνωσε την Κυριακή η γεωλογική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Ινδονησίας, το ηφαίστειο Μαράπι, ύψους 2.891 μέτρων άρχισε να εκρήγνυται στις 6 π.μ. τοπική ώρα. Βρίσκεται στην επαρχία της Δυτικής Σουμάτρα και εξερράγη τουλάχιστον δύο φορές, ανέφερε το πρακτορείο σύμφωνα με το Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι κοντινά σπίτια, οχήματα και σκηνές εκκένωσης που έστησε η τοπική υπηρεσία καταστροφών καλύφθηκαν από ηφαιστειακή τέφρα. Το υπουργείο προειδοποίησε τους κατοίκους και τους επισκέπτες να μην πλησιάσουν σε ακτίνα 4,5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα Verbeek όπου σημειώθηκε η έκρηξη και κάλεσε τους κατοίκους σε κοντινές κοινότητες να φορούν μάσκες σε περίπτωση πτώσης τέφρας.

Ορισμένοι κάτοικοι πήγαν επίσης σε υγειονομικές εγκαταστάσεις για να υποβληθούν σε αναπνευστικούς ελέγχους, πρόσθεσε το Reuters. Μια προηγούμενη έκρηξη στις 3 Δεκεμβρίου σκότωσε 23 πεζοπόρους που βρίσκονταν στο βουνό εκείνη τη στιγμή και εκτόξευσε ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος έως και 3.000 μέτρων.

Το όρος Μαράπι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία, το οποίο βρίσκεται στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού με 127 ενεργά ηφαίστεια – περισσότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Έχει εκραγεί 11 φορές στις αρχές του 21ου αιώνα, με το πιο θανατηφόρο μεμονωμένο γεγονός να έχει σκοτώσει 60 ανθρώπους το 1979.