ΚΟΣΜΟΣ

Eρυθρά Θάλασσα: Σκοτώθηκαν δύο κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ - «Θα τιμάμε τη θυσία σας»

Σκοτώθηκαν στα ανοιχτά της Σομαλίας, κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
Σκοτώθηκαν στα ανοιχτά της Σομαλίας, κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
ΑΡ

Ερυθρά Θάλασσα: Δύο κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εξαφανίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου στα ανοικτά της Σομαλίας, θεωρούνται πλέον νεκροί, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Δύο κομάντο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης για την κατάληψη όπλων ιρανικής κατασκευής με προορισμό τους Χούθι στην Υεμένη, θεωρούνται πλέον νεκροί, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 11 Ιανουαρίου όταν οι κομάντο επιβιβάστηκαν σε πλοίο στα ανοιχτά της Σομαλίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο ένας παρασύρθηκε και ο δεύτερος πήδηξε πίσω του, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είπε ότι τώρα γίνονται προσπάθειες για την ανάκτηση των σορών. «Θρηνούμε την απώλεια των δύο μαχητών μας από τις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και θα τιμούμε για πάντα τη θυσία και το παράδειγμά τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (Centcom), στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα.

Αεροπορικές και ναυτικές μονάδες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ισπανία πέρασαν 10 ημέρες χτενίζοντας μια περιοχή 54.389 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να προσπαθήσουν να βρουν τους καταδρομείς, με τη βοήθεια ωκεανογράφων και μετεωρολόγων. Οι Navy Seals είναι μέλη μιας ειδικής ναυτικής στρατιωτικής δύναμης που είναι υπεύθυνη για καθήκοντα, όπως η αναγνώριση και η διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν στο Associated Press ότι ο πρώτος κομάντο παρασύρθηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής αποστολής καθώς επιβιβάζονταν σε ένα πλοιάριο χωρίς σημαία - ένα παραδοσιακό ιστιοφόρο - όπου ανακαλύφθηκαν τα όπλα. Στη συνέχεια ο δεύτερος μπήκε στο νερό για να προσπαθήσει να σώσει τον πρώτο, όπως διδάσκονται κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι «οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες των «δύο γενναίων Navy Seals». «Όλο το Τμήμα θρηνεί σήμερα. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι εργάστηκαν ακούραστα για να προσπαθήσουν να τους βρουν και να τους σώσουν», έγραψε στο X.

Η Centcom είπε την περασμένη εβδομάδα ότι μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν ήταν κεφαλές για βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ, καθώς και εξαρτήματα για συστήματα αεράμυνας. Πρόσθεσε ότι η αρχική ανάλυση έδειξε ότι τα εξαρτήματα αφορούσαν πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν από τους φιλοιρανούς Χούθ για να στοχεύσουν σκάφη που ταξίδευαν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας πρόσφατα.

Η προμήθεια, η πώληση και η μεταφορά όπλων στους Χούθι θεωρείται παραβίαση του Ψηφίσματος Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 2015, καθώς και του διεθνούς δικαίου. Δεκάδες πλοία έχουν στοχοποιηθεί στις επιθέσεις των Χούθι, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια να επαναδρομολογηθούν γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής για να αποφύγουν τις επιθέσεις.

Οι Χούθι, που υποστηρίζουν τη Χαμάς, λένε ότι στοχεύουν μόνο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Ωστόσο, ορισμένα από τα πλοία που έχουν χτυπήσει δεν είχαν σαφή σύνδεση με το Ισραήλ.

Άρχισαν επίσης να επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού και οι δύο χώρες εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη ως αντίποινα για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ομάδα ελέγχει το βόρειο τμήμα της χώρας, την πρωτεύουσα Σαναά και την ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με τους Χούθι, αλλά προσπαθούν να προστατεύσουν τη διεθνή εμπορική οδό.