ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση στην Ιαπωνία: Για πρώτη φορά γυναίκες στο «γυμνό φεστιβάλ»

Ιστορική απόφαση στην Ιαπωνία: Για πρώτη φορά γυναίκες στο «γυμνό φεστιβάλ»

Η Ιαπωνία έδωσε το «πράσινο φως» σε γυναίκες στην Ιαπωνία να λάβουν μέρος για πρώτη φορά στο «γυμνό φεστιβάλ» 

Γυναίκες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο λεγόμενο «Χαντάκα ματσούρι» η αλλιώς «Γυμνό Φεστιβάλ», μία πανάρχαια τελετή στην οποία συμμετείχαν μέχρι σήμερα μόνο άνδρες με ένα λευκό παραδοσιακό εσώρουχο, που ονομάζεται φουντόσι. Τα φεστιβάλ διεξάγονται σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας και υπάρχουν διάφορα έθιμα από τόπο σε τόπο.

Κάθε Φεβρουάριο, χιλιάδες άνδρες με σχεδόν αδαμιαία περιβολή συμμετέχουν στην εκδήλωση σε ένα σιντοϊστικό ιερό στην Inazawa, μια πόλη στην κεντρική Ιαπωνία, για να διώξουν τα κακά πνεύματα τον επόμενο χρόνο. Το φεστιβάλ θεωρείται απαγορευτικό για τις γυναίκες από τότε που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη πριν από περίπου 1.250 χρόνια, αλλά οι διοργανωτές θα επιτρέψουν σε μια ομάδα περίπου 40 γυναικών να λάβει μέρος στις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αναφορές ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Οι γυναίκες, που θα είναι πλήρως ντυμένες, θα κάνουν τελετουργικές προσφορές από μπαμπού, αλλά δεν θα συμμετέχουν στην αποκορύφωση του φεστιβάλ,όπου οι άνδρες ντυμένοι μόνο με φουντόσι – ένα είδος παραδοσιακού εσώρουχου – κάλτσες tabi και μπαντάνες συγκρούονται μεταξύ τους καθώς προσπαθούν να μεταφέρουν την κακή τους τύχη σε έναν «εκλεκτό» αγγίζοντας τον πριν αποσυρθεί στην ασφάλεια του ιερού.

Η Aγιάκα Σουζούκι, η οποία έκανε εκστρατεία για την άρση της ανεπίσημης απαγόρευσης των γυναικών, είπε ότι ήθελε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ από όταν ήταν παιδί. «Θα μπορούσα να είχα συμμετάσχει αν ήμουν αγόρι», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun. Θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία όπως είπε για να προσευχηθεί για την ασφάλεια της οικογένειάς της και για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον πρόσφατο φονικό σεισμό στη χερσόνησο Noto.

Ορισμένοι επαίνεσαν την ανανέωση του γυμνού φεστιβάλ ως ένα μέτριο βήμα προς τα εμπρός για την ισότητα των δύο φύλων, πολλοί τομείς της παραδοσιακής ζωής στην Ιαπωνία ωστόσο παραμένουν απαγορευμένοι για τις γυναίκες. Ενώ οι γυναίκες διαγωνίζονται στο ερασιτεχνικό σούμο, δεν μπορούν να αγωνιστούν επαγγελματικά και τους απαγορεύεται ακόμη και να μπουν στο dohyo –έναν κυκλικό δακτύλιο καλυμμένο με χώμα, που χρησιμοποιείται στα έξι κύρια τουρνουά που διεξάγονται κάθε χρόνο.