ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Μπήκε» η Χρονιά του Δράκου: Τα έθιμα, οι παρελάσεις και η Γιορτή της Άνοιξης

Oι Κινέζοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους
Oι Κινέζοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους
ΑΡ

Από τις παρελάσεις στα κέντρα των πόλεων μέχρι την αποθέωση του...κόκκινου χρώματος εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο γιορτάζουν την Κινεζική πρωτοχρονιά και υποδέχονται με ελπίδα το Έτος του Δράκου 

Το φεστιβάλ που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, αναγνωρίζει τη δεύτερη νέα σελήνη μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και την αρχή της άνοιξης, εξ ου και η κυριολεκτική του ονομασία: Γιορτή της Άνοιξης ή Σεληνιακό Νέο Έτος.

Ακρογωνιαίος λίθος του κινεζικού πολιτισμού, το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ γιορτάζεται από περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αν και συνδέεται κυρίως με την πλειονότητα της εθνότητας Χαν στην Κίνα, γιορτάζεται επίσης από 29 από τις 55 εθνοτικές μειονότητες της Κίνας καθώς και από πολλά άλλα έθνη της Ανατολικής Ασίας, με επίσημες αργίες εκτός από την Κίνα, να έχουν καθιερωθεί μεταξύ άλλων στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία , τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και το Μπρουνέι.

Το φετινό Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ, που γιορτάζεται την επομένη της δεύτερης πανσελήνου, ξεκινά σήμερα (10 Φεβρουαρίου) και οι εορτασμοί θα διαρκέσουν μέχρι το Φεστιβάλ Φαναριών στις 24 Φεβρουαρίου. Περίπου 2.230.000 άνθρωποι που είναι Κινέζοι μετανάστες ή κινεζικής καταγωγής ζουν σήμερα στην Ευρώπη.

Τι είναι το κινεζικό νέο έτος;

Πολλά από τα παραδοσιακά φεστιβάλ στο κινεζικό ημερολόγιο προέρχονται από εορτασμούς σημαντικών γεωργικών ημερομηνιών. Ενώ το Φεστιβάλ του Φθινοπώρου ή Φεστιβάλ Σελήνης, γιόρταζε το τέλος της περιόδου συγκομιδής στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, το Εαρινό Φεστιβάλ σηματοδοτεί την έναρξη της γεωργικής περιόδου.

Υπάρχει ένας βαθύς ιστορικός δεσμός μεταξύ των τελετουργιών και της γεωργίας στον κινεζικό πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με τη νατουραλιστική προσέγγιση της πνευματικότητας. Οι ηχογραφήσεις των εορτασμών του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ χρονολογούνται ήδη από την περίοδο των εμπόλεμων κρατών από το 475 π.Χ. έως την ενοποίηση της Κίνας υπό τον Τσιν Σι Χουάνγκ το 221 π.Χ.

Χορευτές με παραδοσιακά κοστούμιαΑΡ

Καθώς το Εαρινό Φεστιβάλ βασίζεται στο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο, οι ημερομηνίες που γιορτάζεται αλλάζουν κάθε χρόνο σύμφωνα με το Δυτικό Γρηγοριανό ημερολόγιο. Συνήθως πέφτει μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου

Έτος του Δράκου;

Φέτος είναι η «χρονιά του Δράκου» σύμφωνα με το κινεζικό ζωδιακό ημερολόγιο. Κάθε κινεζικό έτος χαρακτηρίζεται από ένα από τα 12 ζώα σε περιστροφή με βάση την τροχιακή θέση της Γης γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με τον Δυτικό Ζωδιακό κύκλο που βασίζεται σε αστερισμούς.

Η κινεζική κουλτούρα αποδίδει επίσης τύπους προσωπικότητας στους ανθρώπους με βάση το ζώο τους. Τα μωρά που γεννιούνται τη «χρονιά του Δράκου» θεωρούνται «χαρισματικά, έξυπνα, με αυτοπεποίθηση, ισχυρά και είναι φυσικά τυχερά και προικισμένα», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Αυτή η πεποίθηση είναι τόσο διάχυτη, που έχουν καταγραφεί προβλήματα στα νοσοκομεία, καθώς Κινέζοι γονείς προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί στους 12 αυτούς μήνες.

Πώς γιορτάζεται η Κινεζική Πρωτοχρονιά;

Υπάρχουν πολλές παραδόσεις που συνδέονται με το Φεστιβάλ της Άνοιξης. Για πολλούς Ευρωπαίους, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι οι παρελάσεις στις κοινότητες με μεγάλο αριθμό Κινέζων.

Οι παρελάσεις, όπως αυτές στο Λονδίνο και το Παρίσι, θα συγκεντρώσουν πολλά τυχερά σύμβολα της νέας χρονιάς, όπως πυροτεχνήματα, κροτίδες και χορευτικά με λιονταάρια. Το φεστιβάλ θεωρείται συνήθως οικογενειακή υπόθεση, με τεράστιους αριθμούς ανθρώπων να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να βρεθούν με τους αγαπημένους τους.

Πιθανώς οι πιο σημαντικές παραδόσεις που συνδέονται με το Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι αυτές που βασίζονται στο φαγητό. Οι μεγάλες οικογενειακές γιορτές αποτελούν σημαντικό μέρος των εορτασμών του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ. Την ημέρα αυτή oι Κινέζοι τρώνε κατά κύριο λόγο πορτοκάλια και ψάρια, καθώς και τα δύο έχουν συνώνυμα της ευημερίας στα καντονέζικα και στα μανδαρίνια, αντίστοιχα.

Μια άλλη σημαντική παράδοση είναι η ανταλλαγή του Hong Bao, ή των κόκκινων φακέλων. Τα μεγαλύτερα παντρεμένα μέλη της οικογένειας προσφέρουν κόκκινους φακέλους γεμάτους με μετρητά, ενώ οι εργαζόμενοι συχνά χρησιμοποιούν το φεστιβάλ ως ευκαιρία για να πάρουν μπόνους.

Τέλος, αν θέλετε να ευχηθείτε σε κάποιον καλή χρονιά στα κινέζικα, είναι απλό. Στα Μανδαρινικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φράση "春节快乐" (Chūn Jié Kuài Lè), που σημαίνει "Ευτυχισμένο Φεστιβάλ Άνοιξης" και στα Καντονέζικα, είναι "恭喜发财" (Gong hei fat choi), που σημαίνει «Συγχαρητήρια και να είστε ευημερείς ».