ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καμπανάκι» από τη Ζαχάροβα - Προειδοποιεί την Αθήνα για τα ρωσικά όπλα

zacharova
Photo: AP

Πόλεμος στην Ουκρανία:  Προειδοποιήσεις προς Αθήνα απευθύνει η Μόσχα, σχετικά με την ενδεχόμενη μεταβίβαση οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής 

Η Μόσχα επικαλούμενη και τον νομικό πλαίσιο περί πιστοποιητικού τελικού χρήστη επισημαίνει ότι η παραχώρηση οπλικών συστημάτων και όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία αποτελεί κόκκινη γραμμή .

Η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Αθήνα να ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις και να παραδώσει στο Κίεβο συστήματα όπως οι S-300, δηλώνει ότι η Μόσχα καταγράφει όλες ανεξαιρέτως τις «εχθρικές ενέργειες».

Η απάντηση της Μόσχας, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος είναι ξεκάθαρη «όπως λέει ο στρατός μας, “συντρίβουμε’ με επιτυχία όλο τον εξοπλισμό που προμηθεύουν οι χώρες του ΝΑΤΟ. Έτσι θα γίνεται και στη συνέχεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Εμείς σχετικά μ’ αυτό κάναμε την επιλογή μας».

Ειδικά για την Ελλάδα

Η Μαρία Ζαχάροβα σχετικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι «έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την παραβίαση των διατάξεων της Ρωσοελληνικής Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία της 30ης Οκτωβρίου 1995. Περιλαμβάνει αυστηρές υποχρεώσεις να μην μεταφερθούν σε τρίτες χώρες όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός, που αποκτήθηκαν βάσει της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, χωρίς αμοιβαία γραπτή συγκατάθεση».

Η Μόσχα θα συνεχίσει να απαιτεί από την Ελλάδα, όπως και από όλες τις άλλες χώρες οι οποίες προμηθεύτηκαν ρωσικά όπλα και τεχνικό εξοπλισμό, την «αυστηρή συμμόρφωση μ’ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό διμερές έγγραφο», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η ελληνική διασπορά


Στο αν θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ο στρατός του Κιέβου χρησιμοποιεί επίσης ελληνικά όπλα εναντίον πολιτών και μελών της ελληνικής διασποράς, η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει επιστήσει επανειλημμένα την «προσοχή των ελληνικών αρχών σ’ αυτό ακριβώς το θέμα.

Είπαμε ότι η έμμεση συμμετοχή στην ουκρανική σύγκρουση, μέσω της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου, δημιουργεί απειλές για τον άμαχο πληθυσμό».

Αναφορά έκανε η Ζαχάροβα και στο Κυπριακό με αφορμή τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου που οδήγησαν το 1960 στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το Κυπριακό

Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της στο Κυπριακό. Ωστόσο κάποιες κινήσεις που έκανε στο παρελθόν, όπως η παροχή προξενικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα για τους Ρώσους πολίτες , αν καιδεν θεωρούνται αναγνώριση του ψευδοκράτους, εντούτοις οι Έλληνες και Κύπριοι διπλωμάτες τα βλέπουν ως ένα καμπανάκι προς τη Λευκωσία. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία ευθυγραμμίστηκε με τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα, αλλά και ενίσχυσε τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.