ΚΟΣΜΟΣ

Κέιτ Μίντλετον: Είναι άδικη η πίεση που δέχεται μετά το μοντάζ; - «Πρέπει να δείξει το πρόσωπό της»

Η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ
Η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ
ΑΡ

Ένα 24ωρο μετά την κυκλοφορία της «πειραγμένης» φωτογραφίας με την Κέιτ Μίντλετον και το mea culpa της μελλοντικής βασίλισσας, ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει.

Η κυκλοφορία της πρώτης επίσημης εικόνας της πριγκίπισσας της Ουαλίας μετά την εγχείρησή της είχε σκοπό να σηματοδοτήσει την Ημέρα της Μητέρας και να σταματήσει τις φήμες για την υγεία της. Αντ'αυτού η φωτογραφία με τα τρία παιδιά της προκάλεσε χάος όταν τα πρακτορεία ειδήσεων την απέσυραν λόγω ανησυχίας ότι είχε αλλοιωθεί ψηφιακά. Η πριγκίπισσα έκτοτε ζήτησε συγγνώμη για «οποιαδήποτε σύγχυση» προκάλεσε. Αντί η φωτογραφία να «σκοτώσει» τα κουτσομπολιά των μέσων ενημέρωσης, τα μέσα ενημέρωσης «σκότωσαν» τη φωτογραφία.

Τι είπε η ίδια η Κέιτ Μίντλετον;

Η πριγκίπισσα δημοσίευσε μια σύντομη συγγνώμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη. «Όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, πειραματίζομαι περιστασιακά με το μοντάζ», είπε. Βασιλικές πηγές περιέγραψαν τις αλλαγές της ως «μικρές προσαρμογές».

Λέγεται συχνά ότι η μοναρχία πρέπει να φαίνεται για να γίνει πιστευτή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι ορατή στο κοινό. Αλλά αυτή η νέα διαμάχη δείχνει ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να μπορούμε να πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε από αυτούς. Η εμπιστοσύνη είναι κεντρική στη σχέση με τους βασιλείς. Όταν χειραγωγούν μια εικόνα, δεν είναι λογικό να αισθάνεται και το κοινό ότι χειραγωγείται; Και ακόμα δεν ξέρουμε τι άλλαξε, καθώς δεν έχουμε δει την αρχική εικόνα. Δεν ξέρουμε, για παράδειγμα, αν αυτή ήταν μια σύνθετη εικόνα από μια σειρά εικόνων. Και έχουμε το ασυνήθιστο θέαμα μιας φωτογραφίας που δόθηκε επίσημα από το παλάτι να απορρίπτεται τόσο άμεσα από τα φωτογραφικά πρακτορεία.

Έλεγχος έναντι διαφάνειας

Υπάρχει μια αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής για τα βασιλικά μέλη και των προσδοκιών από το κοινό για διαφάνεια. Και αυτό έχει να κάνει με τη σχέση τους με τα ΜΜΕ. Σε πολλές πρόσφατες περιπτώσεις, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ δημοσίευαν περιεχόμενο απευθείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τους δίνει τον έλεγχο της εμφάνισής τους και του τι περιλαμβάνει, αλλά δεν πρόκειται απλώς για διαφήμιση; Η φωτογραφία για την Ημέρα της Μητέρας, ήταν λοιπόν μια προσωπική προσωπική στιγμή ή μια δημόσια δήλωση; Αν είναι το δεύτερο, ίσως χρειαζόταν κάποιον άλλο πίσω από την κάμερα;

Έχουμε αθέμιτες προσδοκίες;

Θέλουμε οι βασιλείς να είναι σαν εμάς -να βγάζουν μια χαλαρή οικογενειακή φωτογραφία για τη Γιορτή της Μητέρας - αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να είναι εντελώς διαφορετικοί και ξεχωριστοί.

Και τι ρόλο ανέλαβε η Κέιτ σε αυτή την αντίφαση; Η πριγκίπισσα της Ουαλίας πρέπει να πρωταγωνίστησε σε περισσότερα πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια από οποιονδήποτε άλλον στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ηγετών. Όταν αναρρώνει από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση, είναι λογικό να περιμένει κανείς να εμφανιστεί δημόσια και να δείχνει άψογη; Παρά τα ιατρικά της προβλήματα, κυριολεκτικά πρέπει να δείξει το πρόσωπό της. Και έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο των αδυσώπητων εικασιών για την εμφάνισή της, είναι η ίδια που καταλήγει στη γραμμή του πυρός επειδή «παίζει» με την εικόνα που κυκλοφόρησε.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Θα προσθέσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση ατην πριγκίπισσα της Ουαλίας να εμφανιστεί δημόσια, κάτι που δεν αναμένεται παρά μετά το Πάσχα. Αλλά ίσως υπάρχει ένα μεγαλύτερο ερώτημα σχετικά με την επανατοποθέτηση της βασιλικής σχέσης στη σύγχρονη εποχή. Πόσες πληροφορίες πρέπει να μοιράζονται; Ο αυθορμητισμός αυτής της φωτογραφίας ήταν να στείλει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης και αυθεντικότητας. Αλλά χωρίς τεχνητές βελτιώσεις πώς θα μοιάζει πραγματικά όλο αυτό;