ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες η Ρωσία: Όλα δείχνουν ότι ο Πούτιν θα παραμείνει στο τιμόνι μέχρι το 2030

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Εκλογές στη Ρωσία: Ο πρόεδρος.Βλαντιμίρ Πούτιν θα διατηρήσει εκτός απροόπτου την εξουσία του τουλάχιστον μέχρι το 2030

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται έτοιμος να διατηρήσει την εξουσία του τουλάχιστον μέχρι το 2030. Από αύριο Παρασκευή (15/3) έως την Κυριακή, οι Ρώσοι ψηφοφόροι θα κατευθυνθούν στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, αλλά το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να προκαλέσει καμία έκπληξη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία μεταξύ των διεθνών παρατηρητών ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την πέμπτη εξαετή θητεία του, θα βγει νικητής. Πολλοί από τους αντιπάλους του έχουν φιμωθεί, φυλακιστεί ή οδηγηθεί σε εξορία ενώ ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να επικρίνουν τις πολιτικές του έχουν σιγάσει.

Μια νίκη του νυν προέδρου θα σήμαινε ότι ο Πούτιν είναι πιθανό να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030, οπότε θα είναι 77 ετών. Παρά το προβλέψιμο αποτέλεσμά τους, οι εκλογές εξακολουθούν να παρακολουθούνται στενά από εκείνους που προσπαθούν να καταλάβουν πού μπορεί να κατευθυνθεί η Ρωσία – και τι επιφυλάσσει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ποιος μπορεί να ψηφίσει;

Κάθε Ρώσος πολίτης άνω των 18 ετών που δεν βρίσκεται στη φυλακή για ποινική καταδίκη μπορεί να ψηφίσει. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) της χώρας, υπάρχουν 112,3 εκατομμύρια πολίτες με δικαίωμα ψήφου σε όλη τη Ρωσία και σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία. Άλλοι 1,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι ζουν στο εξωτερικό.

Δεν είναι πιθανό να συμμετάσχουν όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι. Η προσέλευση στις τελευταίες εκλογές στη Ρωσία, το 2018, ήταν 67,5%, αν και παρατηρητές και μεμονωμένοι ψηφοφόροι ανέφεραν εκτεταμένες παραβιάσεις. Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του 2021, εν τω μεταξύ, ήταν 51,7%.

Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία;

Είναι η πρώτη φορά σε ρωσικές προεδρικές εκλογές που οι κάλπες θα είναι ανοιχτές για τρεις ημέρες αντί για μία. Είναι επίσης οι πρώτες προεδρικές εκλογές που χρησιμοποιούν διαδικτυακή ψηφοφορία. Κάλπες θα στηθούν σε 27 ρωσικές περιοχές και την Κριμαία, την οποία η Μόσχα απέσπασε παράνομα από την Ουκρανία πριν από 10 χρόνια.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί επίσης στο Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα της Ουκρανίας –τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν επίσημα το 2022, παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις δεν τις ελέγχουν πλήρως.

Η πρόωρη ψηφοφορία για τις εκλογές ξεκίνησε στο τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την CEC, σχεδόν 740.000 άτομα έχουν ψηφίσει από τότε.

Είναι ο Πούτιν ο μόνος υποψήφιος;

Ο Πούτιν συμμετέχει ως ανεξάρτητος υποψήφιος φέτος, επιδιώκοντας μια πέμπτη θητεία. Του επιτρέπεται να το κάνει μόνο χάρη στις συνταγματικές αλλαγές που προώθησε, οι οποίες επαναφέρουν τα όρια της θητείας του το 2020. Εξελέγη για πρώτη φορά το 2000 στο αποκορύφωμα του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας και πλέον είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.

Άλλοι υποψήφιοι που θα είναι στο ψηφοδέλτιο προτάθηκαν από φιλικά προς το Κρεμλίνο κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο: Νικολάι Χαριτόνοφ του Κομμουνιστικού Κόμματος, Λεονίντ Σλούτσκι του εθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ του Νέου Λαϊκού Κόμματος.

Όλοι υποστηρίζουν ευρέως τις πολιτικές του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν υπάρχουν στελέχη της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον Πούτιν στο ψηφοδέλτιο.