ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται ώρα φεγγαριού: Η Nasa θα δημιουργήσει σεληνοκεντρικό σύστημα αναφοράς

Έρχεται ώρα φεγγαριού: Η Nasa θα δημιουργήσει σεληνοκεντρικό σύστημα αναφοράς
Φωτ.: Unsplash

Η Nasa έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2026 για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλείται Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα

Ο Λευκός Οίκος θέλει η Nasa να βρει πώς να λέει την ώρα στο φεγγάρι.

Ένα υπόμνημα που εστάλη την Τρίτη από τον επικεφαλής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής των ΗΠΑ (OSTP) ζήτησε από τη διαστημική υπηρεσία να συνεργαστεί με άλλες αμερικανικές υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμούς για τη δημιουργία ενός συστήματος αναφοράς της ώρας με επίκεντρο τη σελήνη. Η Nasa έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2026 για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλείται Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC), γράφει ο Guardian.

Σεληνιακή ώρα: Περί τίνος πρόκειται

Δεν πρόκειται ακριβώς για μια ζώνη ώρας όπως αυτές στη Γη, αλλά για ένα ολόκληρο πλαίσιο χρονικής αναφοράς για το φεγγάρι. Επειδή υπάρχει λιγότερη βαρύτητα στο φεγγάρι, ο χρόνος εκεί κινείται λίγο πιο γρήγορα - 58,7 μικροδευτερόλεπτα κάθε μέρα - σε σύγκριση με τη Γη. Μεταξύ άλλων, το LTC θα παρείχε ένα χρονικό σημείο αναφοράς για τα σεληνιακά διαστημόπλοια και τους δορυφόρους που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια για τις αποστολές τους.

«Ένα ατομικό ρολόι στο φεγγάρι θα χτυπά με διαφορετικό ρυθμό από ένα ρολόι στη Γη», δήλωσε ο Kevin Coggins, κορυφαίος αξιωματούχος της Nasa για τις επικοινωνίες και την πλοήγηση. «Είναι λογικό όταν πηγαίνεις σε ένα άλλο σώμα, όπως το φεγγάρι ή ο Άρης, να έχει ο καθένας τον δικό του καρδιακό παλμό».

Η Nasa σχεδιάζει να στείλει αποστολές αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2026 μέσω του προγράμματος Artemis, το οποίο θα δημιουργήσει επίσης τελικά μια επιστημονική σεληνιακή βάση που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες, διαστημόπλοια και χώρες.

Ενιαίο πρότυπο σεληνιακής ώρας

Χωρίς ένα ενιαίο πρότυπο σεληνιακής ώρας, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του OSTP, θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ των διαστημικών σκαφών είναι ασφαλείς και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των σεληνιακών δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες.
Οι αποκλίσεις στην ώρα θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό θέσεων στο φεγγάρι ή σε τροχιά γύρω από αυτό, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τα ρολόγια και οι ζώνες ώρας στη Γη λειτουργούν με βάση την Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα (UTC), η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών που είναι τοποθετημένα σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις