ΚΟΣΜΟΣ

Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν: Καθόλου δεδομένη η δεύτερη θητεία της - «Έχει την αλαζονεία της εξουσίας»

H Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν
H Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΑΡ

Μόνο βέβαιη δεν θεωρείται η εξασφάλιση δεύτερης θητείας στο «τιμόνι» της Κομισιόν για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς επί των ημερών της ξέσπασαν σκάνδαλα και υποθέσεις που ακόμα δεν έχουν διαλευκανθεί, γράφει το Politico

Μια δεύτερη στέψη δεν είναι εγγυημένη για τη «βασίλισσα» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γράφει το Politico. Δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές 2024 του Ιουνίου, στις Βρυξέλλες επικρατεί το αδιαχώρητο από Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που προειδοποιούν ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει μια ακόμη πενταετή θητεία στην ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Politico, αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε το ζήτημα ως «talk of the town». «Ένα μεγάλο μέρος του είναι η αλαζονεία της εξουσίας», συνέχισε ο αξιωματούχος της ΕΕ. «Πίστευε λανθασμένα ότι μπορούσε να τη γλιτώσει με τα πάντα. Έτσι, κάποια μικρότερα λάθη χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον της». Όπως και άλλοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Politico στο πλαίσιο αυτού του δημοσιεύματος, ο διατήρησε την ανωνυμία του

Στην «καρδιά» του θέματος, υπάρχουν δύο πρωταρχικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να την εμποδίσουν στο μετεκλογικό παζάρι. Η Γαλλία -της οποίας οι σχέσεις με τη Γερμανία είναι δύσκολες- εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά διφορούμενη όσον αφορά στην υποστήριξή της, πιθανότατα για να αποσπάσει παραχωρήσεις, αν και θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια ευκαιρία να αναδιαμορφώσει το κορυφαίο τραπέζι.

Αν περάσει αυτό το πιθανό εμπόδιο της διαφωνίας από το Παρίσι, θα πρέπει επίσης να ανησυχεί για το αν μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο οι συντηρητικές δυνάμεις είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος «παίκτης» από ό,τι σήμερα. Ακόμη και η υποστήριξη από το δικό της κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται «χλιαρή»

Η προοπτική μιας ανατροπής φαίνεται να αυξάνεται μετά από μια σειρά «λαθών» τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταστροφή από την αρχή του έτους, όταν φαινόταν ακλόνητη. «Οι παλινωδίες της Φον ντερ Λάιεν, από το Pfizergate μέχρι το ταξίδι της στο Ισραήλ, αποκτούν νέο νόημα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές», δήλωσε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής νομικής στη σχολή επιχειρήσεων HEC στο Παρίσι. «Αποκτούν ένα μοτίβο».

Παρόλα αυτά, η 65χρονη φον ντερ Λάιεν είναι η γυναίκα που πρέπει να νικήσει. Όχι μόνο είναι η νυν πρόεδρος, αλλά το ΕΛΚ προηγείται δημοσκοπικά από τα άλλα κόμματα, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα -όπως το βλέπουν- να διατηρήσουν τη φον ντερ Λάιεν. Είναι επίσης δύσκολο να δει κανείς ποιος άλλος υποψήφιος έχει πιθανότητες να την εκτοπίσει όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν αυτό το καλοκαίρι για να μοιράσουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της Ε.Ε, όπως οι θέσεις των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και της Εξωτερικής Πολιτικής.

Ωστόσο, όπως συνόψισε ένας διπλωμάτης της ΕΕ: «Δεν πρέπει να το θεωρεί δεδομένο».