ΚΟΣΜΟΣ

Κανάρια Νησιά: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του υπερτουρισμού - «Δεν θέλουμε να πεθάνει η Γη μας»

Διαδηλωτές κατά του υπερτουρισμού στα Κανάρια Νησιά
Διαδηλωτές κατά του υπερτουρισμού στα Κανάρια Νησιά
ΑΡ

Χιλιάδες άνθρωποι στα Κανάρια Νησιά βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας περιορισμό στους αριθμούς των τουριστών

Οι ντόπιοι στα Κανάρια Νησιά διαδήλωσαν κατά του υπερτουρισμού, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, δηλώνοντας ότι η περιοχή «δεν είναι προς πώληση». Τα επτά κύρια Κανάρια Νησιά έχουν συνολικά 2,2 εκατομμύρια κατοίκους, ωστόσο υποδέχθηκαν σχεδόν 14 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες μόνο το 2023.

Οι κάτοικοι ζητούν από τις Αρχές να περιορίσουν προσωρινά τις αφίξεις τουριστών σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την έκρηξη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων διακοπών και την κατασκευή ξενοδοχείων - κάτι που αυξάνει το κόστος στέγασης για τους ντόπιους. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στα Κανάρια Νησιά, αλλά οι διαδηλωτές λένε ότι πρέπει να γίνουν επείγουσες αλλαγές στον κλάδο.

Ομάδες διαδήλωσαν στην Τενερίφη, τη Λανζαρότε, τη Γκραν Κανάρια, τη Φουερτεβεντούρα και τη Λα Πάλμα το Σάββατο. Τα πλακάτ τους έγραφαν μεταξύ άλλων «Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθαίνει», «Σταματήστε τα ξενοδοχεία» και «Τα Κανάρια δεν πωλούνται» καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους.

«Δεν είναι ένα μήνυμα ενάντια στους τουρίστες, αλλά ενάντια σε ένα τουριστικό μοντέλο που δεν ωφελεί αυτή τη γη και πρέπει να αλλάξει», είπε ένας διαδηλωτής στην πρωτεύουσα της Τενερίφης Σάντα Κρουζ. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πόλεις της ηπειρωτικής Ισπανίας.

Διοργανώθηκαν από δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις και προγραμματίστηκαν λίγο πριν την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών. Οι ομάδες ζητούν από τις τοπικές αρχές να περιορίσουν προσωρινά τον αριθμό των επισκεπτών προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις στο περιβάλλον, τις υποδομές και την κατάσταση στέγασης των νησιών. Ελπίζουν επίσης ότι η πρόταση θα περιορίσει τις αγορές ακινήτων από ξένους.

Ο Aντόνιο Μπουγιόν, ένας διαδηλωτής στην Τενερίφη, δήλωσε: «Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτό το διεφθαρμένο και καταστροφικό μοντέλο που εξαντλεί τους πόρους και κάνει την οικονομία πιο επισφαλή. Τα Κανάρια Νησιά έχουν όρια και η υπομονή των ανθρώπων επίσης».

Οι αρχές ανησυχούν για τον αντίκτυπο που έχουν οι μεγάλοι όγκοι τουριστών στους ντόπιους και ένα σχέδιο νόμου που ενισχύει τους κανόνες για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις αναμένεται να ψηφιστεί φέτος. Ο πρόεδρος των νησιών δήλωσε την Παρασκευή ότι αισθάνεται «περήφανος» που η περιοχή είναι κορυφαίο τουριστικό μέρος στην Ισπανία, αλλά αναγνώρισε ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι.