Ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω... Λιβύης και κατηγορίες κατά της Αθήνας ότι δεν συντηρεί τα... τζαμιά

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι παρά τις σχετικές συμφωνίες δεν αποκαθιστά τα τζαμιά της Μυτιλήνης.

gaz
2'

Μετά την διεθνή κατακραυγή για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, η Τουρκία περνά στην αντεπίθεση, με αιχμές κατά της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι παρά τις σχετικές συμφωνίες δεν αποκαθιστά τα τζαμιά της Μυτιλήνης.

Λιβύη: Ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα για τις έρευνες στην Κρήτη

Σε ρηματική διακοίνωση προχώρησε η Λιβύη προς την Ελλάδα, για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Τα δύο διαφορετικά του πρόσωπα έδειξε, για μια ακόμη φορά, ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας από τη μία λόγο για συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα και από την άλλη αναφορές στο δόγμα της γαλάζια πατρίδας.

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε και σε όλες τις ενέργειες της το Διεθνές Δίκαιο.

"Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης αντιδρά στις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που πραγματοποίησε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος “Ramform Hyperion” στα Οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επιμένοντας στην τακτική της αμφισβήτησης των Οικοπεδων τα οποία έχει καθορίσει η Ελλάδα βάσει του νόμου Μανιάτη που προβλέπει ότι σε περίπτωση απουσίας διμερούς συμφωνίας οριοθέτησης τοτε εξωτερικό όριο της Ελληνικής ΑΟΖ θεωρείται η μέση γραμμή.

Η προσωρινή λιβυκή κυβέρνηση, η νομιμοποίηση της οποίας αμφισβητείται από πολλές πλευρές και στο εσωτερικό της χώρας παρά το ότι αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, είχε σπεύσει να υπογράψει ένα ακόμη Μνημόνιο με την Τουρκία το 2022 για κοινές έρευνες και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στις «θαλάσσιες περιοχές» της Λιβύης, το οποίο παρά την ακύρωση του από το Διοικητικό Εφετείο της Λιβύης παραμένει στο τραπέζι".

Φίλης: Τι θέλει να πετύχει η Λιβύη με το διάβημα

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νίκος Φίλης πίσω από το διάβημα κρύβεται η Άγκυρα καθώς η Ελλάδα είχε επενδύσει πολιτικά στην Ανατολική Λιβύη ενώ η Τουρκία στη Δυτική εκεί δηλαδή που βρίσκεται η κυβέρνηση.

Αν και οι περιοχές όπου διεξάγονται οι έρευνες δεν είναι οριοθετημένη με τη Λιβύη, σε κάθε περίπτωση ανήκει στην Ελλάδα γι αυτό εξ άλλου αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να εμπλακεί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή