Βρυξέλλες: Έκτακτη διεθνής συνάντηση για την Παλαιστίνη - «Η Δυτική Όχθη κινδυνεύει να εκραγεί»

Το θέμα διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγωνίζεται να βρει μια κοινή θέση από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
Βρυξέλλες: Έκτακτη διεθνής συνάντηση για την Παλαιστίνη - «Η Δυτική Όχθη κινδυνεύει να εκραγεί»
Αρχείου - AP
4'

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση διεθνών εταίρων για την Παλαιστίνη σε υπουργικό επίπεδο.

Η συνάντηση, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρτ, την οποία φιλοξενεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αποτελεί ευκαιρία, όπως επισημαίνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα σχέδια και τις προτεραιότητες της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και για να συζητήσουν πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης και την ενίσχυση των παλαιστινιακών θεσμών και της ικανότητάς τους.

Σε δηλώσεις που έγιναν στον Τύπο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα «δεν περιγράφεται με λόγια».

«Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη κινδυνεύει να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Καθώς μιλάμε, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στη Ράφα και γύρω από αυτήν. Τα βασικά σύνορα παραμένουν κλειστά για ανθρωπιστικές παραδόσεις» προσέθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι ανάμεσα σε όσους υποφέρουν στη Γάζα, υπάρχουν και δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι «τους οποίους δεν ξεχνάμε». « Τις τελευταίες ώρες, είδαμε νέο μπαράζ ρουκετών της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Αυτό πρέπει επίσης να σταματήσει» ανέφερε.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μουσταφά σημείωσε ότι «η Γάζα έχει περάσει μια πολύ δύσκολη, πολύ ανησυχητική κατάσταση με ανθρωπιστικές απώλειες».

«Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι ως Παλαιστίνιοι ότι πολλές δεκαετίες αγώνα και εργασίας για την ανεξαρτησία έρχονται πιο κοντά από ποτέ. Αυτές οι προσπάθειες, αυτές οι ανακοινώσεις, αυτές οι συναντήσεις είναι βασικά δομικά στοιχεία για να γίνει πραγματικότητα η Παλαιστίνη ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, βιώσιμο κράτος» συμπλήρωσε.

Απο την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ, έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. «Πρέπει επίσης να φροντίσουμε καλύτερα τις παλαιστινιακές αρχές που έχουμε, επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Νομίζω ότι είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μακροπρόθεσμα από μια λύση δύο κρατών. Μια λύση δύο κρατών απαιτεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση» επισήμανε.

Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι μόνο «δίκαιη» για τον παλαιστινιακό λαό, δήλωσε από πλευράς του από τις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Η Ισπανία, η οποία εδώ και μήνες προσπαθεί να επηρεάσει και άλλες πρωτεύουσες, πήρε αυτή την απόφαση από κοινού με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, που ωστόσο δεν ανήκει στην ΕΕ. Η αναγνώριση από αυτές παλαιστινιακού κράτους θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη 28 Μαΐου.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός χαιρέτισε αυτή την απόφαση καλώντας όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. «Νομίζω ότι είναι η σωστή απόφαση που πρέπει να πάρετε», σχολίασε. «Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης».

Το θέμα διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγωνίζεται να βρει μια κοινή θέση από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή