Ευρωπαϊκή Σύνοδος στο Παρίσι: Στα δύο η Ευρώπη για την Ουκρανία - Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ σε νέα φάση
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τρίωρη έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο Μακρόν στο Παρίσι. Την ίδια ώρα, το μέλλον της Ουκρανίας κρίνεται στις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία.

Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος σε θέματα όπως η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, κατά την έκτακτη σύνοδό τους στο Παρίσι, η οποία διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες και συγκλήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη σύνοδο, οι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς διατυπώθηκαν δύο εντελώς αντίθετες θέσεις σχετικά με την πιθανή αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην συνάντηση είχαν «παρόμοιες απόψεις» για όλα τα βασικά ζητήματα.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιες συναντήσεις δεν καταλήγουν σε αποφάσεις» προσέθεσε δίνοντας τη στίγμα της συνόδου.
Οι ηγέτες δεν κατέληξαν σε νέες κοινές ιδέες, διαπληκτίστηκαν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και για άλλη μια φορά ξεστόμισαν κοινοτοπίες σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία και την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
«Σήμερα στο Παρίσι επιβεβαιώσαμε ότι η Ουκρανία αξίζει την ειρήνη μέσω της ισχύος», δήλωσαν τόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου António Costa.
Η βασική διαφωνία αφορούσε το αν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία, εάν υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αποκλείσει τόσο την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων όσο και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για να αποτραπεί η Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία θα πρέπει να επωμιστούν οι Ευρωπαίοι.
Οι ΗΠΑ έστειλαν ερωτηματολόγιο στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ ζητώντας τους να διευκρινίσουν τι θα ήταν διατεθειμένες να προσφέρουν για την επιβολή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς και τι θα περίμεναν από τις ΗΠΑ.
Αλλά δεν υπήρξε συναίνεση επί του θέματος.
Η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε πρώτος την ιδέα, και ο Keir Starmer του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζουν αμφότεροι την ιδέα, αν και ο Starmer δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν επίσης σε οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη.
Στην άτυπη συνάντηση συμμετείχαν ηγέτες από τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία, καθώς και ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Την ίδια ώρα η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στη Σαουδική Αραβία, για τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ.
Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Το κανάλι Rossiya 24 έδειξε πλάνα με τους Ρώσους αξιωματούχους να αποβιβάζονται από το αεροπλάνο, στο Ριάντ. «Το βασικό είναι να ξεκινήσουμε μια πραγματική εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Ουάσινγκτον», είπε ο Ουσάκοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών
Οι ηγέτες βρήκαν κάποιο κοινό έδαφος όσον αφορά την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών - οι οποίες αυξάνονται σταθερά εδώ και μια δεκαετία.
Ο Starmer αναγνώρισε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες και τις δυνατότητες που παρέχουμε στην Ουκρανία», ενώ ο Tusk δήλωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ στον τομέα της άμυνας εισέρχονται σε «ένα νέο στάδιο», καθώς οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν την ανάγκη για περισσότερες δαπάνες για την άμυνα και μεγαλύτερη αυτοδυναμία.
«Η Ευρώπη έχει κατανοήσει το μήνυμα των ΗΠΑ ότι πρέπει να κάνει περισσότερα η ίδια», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σουφ, προσθέτοντας: «Είναι όλα ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν συγκεκριμένες συμφωνίες».
Ο Σολτς επανέλαβε την υποστήριξή του στην πρόταση της ΕΕ για την ενεργοποίηση ρήτρας έκτακτης ανάγκης για τη μαζική ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, την οποία υποστήριξε η φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι χώρες θα μπορούν να εξαιρούν τις αμυντικές δαπάνες από τα όρια χρέους και ελλείμματος της ΕΕ.
Όμως, παρά την ανησυχία που άγγιξε τα όρια του πανικού στη Σύνοδο Κορυφής του Μονάχου για την Ασφάλεια το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά τη βιτριολική επίθεση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς κατά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, οι περισσότεροι ηγέτες ήταν απρόθυμοι να έρθουν σε δημόσια ρήξη με τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν τη ραχοκοκαλιά της ασφάλειας της ηπείρου από το 1945.
«Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της ασφάλειας και της ευθύνης μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Scholz.
Και ο Τουσκ δήλωσε: «Ο Σολτς είπε ότι ο Τουσκ δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Κάποιος πρέπει επίσης να πει ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των ΗΠΑ να συνεργαστούν όσο το δυνατόν στενότερα».
Η συνεδρίαση στο Παρίσι "επιβεβαιώνει" ότι η Ουκρανία αξίζει "την ειρήνη δια της ισχύος", δηλώνει η φον ντερ Λάιεν
Η έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών σήμερα στη Γαλλία "επιβεβαίωσε" ότι η Ουκρανία "αξίζει την ειρήνη δια της ισχύος", δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σε κοινή ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X.
"Η Ουκρανία αξίζει ειρήνη δια της ισχύος, μια ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα", δήλωσαν οι δύο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.
"Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που της αναλογεί. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη", πρόσθεσαν στο μήνυμα αυτό.
Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση σήμερα στο Παρίσι συμμετείχαν, εκτός από τον Αντόνιο Κόστα και την φον ντερ Λάιεν, ηγέτες χωρών της Ευρώπης και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε.
Γερμανία: Ανάρμοστη και άκαιρη η συζήτηση για αποστολή ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα «κάπως εκνευρισμένος» από την συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία και απέρριψε εκ νέου ως «εντελώς ανάρμοστη» και «άκαιρη» την σχετική συζήτηση. Δήλωσε επίσης αντίθετος στην ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ και τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων όταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών.
«Είμαι έως και κάπως εκνευρισμένος από αυτές τις συζητήσεις, θέλω να το πω ανοιχτά. Πιθανά αποτελέσματα ειρηνευτικών συνομιλιών που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί ακόμη συζητούνται πάνω στα κεφάλια των Ουκρανών. Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο, για να πω ανοιχτά και ειλικρινά. Είναι μια συζήτηση η οποία δεν αρμόζει στη συγκυρία. Είναι η λάθος στιγμή για το λάθος θέμα», δήλωσε ο καγκελάριος επιστρέφοντας από τη συνάντηση με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι και τόνισε: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ειρήνη, αλλά εν μέσω ενός πολέμου ο οποίος διεξάγεται βάναυσα από τη Ρωσία και προωθείται χωρίς καμία αναστολή».
Ο κ. Σολτς τόνισε ακόμη ότι είναι ουσιαστικά αντίθετος στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. «Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της ασφάλειας και της ευθύνης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στην από κοινού δράση και στην από κοινού ανάληψη ευθύνης. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε.
Ο καγκελάριος τάχθηκε επίσης υπέρ της χαλάρωσης των κανονισμών για τις δαπάνες εντός ΕΕ και δήλωσε ότι έχει προτείνει να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι και οι κανόνες του χρέους, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν θα πρέπει να κινείται διαδικασία υπερβολικού χρέους σε βάρος κρατών-μελών τα οποία δαπανούν περισσότερο από 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, παραβιάζοντας έτσι τις οδηγίες της ΕΕ. «Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε και επανέλαβε επίσης τη θέση του υπέρ του έκτακτου δανεισμού της Γερμανίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και να στηριχθεί η Ουκρανία χωρίς να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς.
Στάρμερ: Υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη το μέλλον της Ουκρανίας
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, τόνισε ότι «το διακύβευμα δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη» και τόσο ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας.
Πρόκειται για μια μοναδική στιγμή για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, τόνισε, προσθέτοντας ότι μόνο μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που θα διασφαλίζει την κυριαρχία της θα αποτρέψει τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον.
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία η Ευρώπη να αναλάβει δράση και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δικής της ασφάλειας και ότι θέλει να επιτευχθεί μια διαρκής ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η σημερινή συνάντηση ήταν ένα «ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση», επισήμανε.
Η Ρωσία "απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη" δηλώνει η πρωθυπουργός της Δανίας
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμυντικές δαπάνες τους στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.
«Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη τώρα, δυστυχώς», είπε στους δημοσιογράφους η Φρεντέρικσεν.
Σύμφωνα με τη Δανέζα πρωθυπουργό, μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Δεν βλέπω ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη», υπογράμμισε.
Η Φρεντέρικσεν σημείωσε ότι, αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τόνισε όμως ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν «άτυπη» και όχι για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
"Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν" προειδοποίησε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τόνισε ότι δεν υπάρχει λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
«Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προειδοποίησε τη Δύση «να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος». Τόνισε επίσης ότι «συμφωνίες χωρίς την Ουκρανία θα είναι άσκοπες».
Με το Αφγανιστάν «υπάρχει η εμπειρία του τι συμβαίνει όταν κάποιος τελειώνει κάτι χωρίς να το σκεφτεί και αποσύρεται πολύ νωρίς», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νίκη για την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ» και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός πρέπει να περιλαμβάνουν και εγγυήσεις ασφάλειας. Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι, αν και η προσέγγιση του αμερικανού προέδρου είναι ότι την Ουκρανία θα πρέπει να βοηθήσουν ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο ίδιος δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να είναι εκεί». Το θέμα, διευκρίνισε, «δεν είναι το μέγεθος των δυνάμεων, αλλά μια σημαντική επίδειξη ισχύος προς τον Πούτιν, το μήνυμα ότι όλοι οι σύμμαχοι συνεργάζονται προκειμένου να προστατεύσουν την Ουκρανία». Όπως είπε, ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει πραγματικά στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», αλλά, τόνισε, «δεν μπορεί να υπάρχουν πραγματικά καλές σχέσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς είναι δύο διαφορετικοί πόλοι, εντελώς διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές κοινότητες αξιών».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε για ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία «δεν τίθεται καν ως θέμα, καθώς ο πόλεμος είναι δυστυχώς στο έδαφός μας». Οτιδήποτε θέλουν να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία - αν θέλουν να συμφωνήσουν κάτι - αφορά τις διμερείς σχέσεις τους και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για τους ανθρώπους μας, τις ζωές μας ή το τέλος του πολέμου χωρίς εμάς. «Είμαστε ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.
Ο ουκρανός πρόεδρος απέρριψε ακόμη κατηγορηματικά την οριστική παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας. «Δεν θα παραχωρήσουμε εδάφη μας νομικώς», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περιοχές που κατέκτησε και προσάρτησε η Ρωσία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου θα είναι κάποτε και πάλι τμήμα της Ουκρανίας. «Φυσικά θα φέρουμε τα πάντα πίσω. Θα επιστρέψει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αν όχι σήμερα, αύριο», είπε χαρακτηριστικά και, σχολιάζοντας δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος είχε αμφισβητήσει ακριβώς αυτό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο νέος υπουργός «θα πρέπει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες», αλλά επισήμανε ότι «αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ λένε σήμερα πράγματα τα οποία είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν», για να συναντηθούν και να έχουν μια γρήγορη επιτυχία, αλλά «μια κατάπαυση του πυρός όμως δεν θα αποτελούσε επιτυχία».
Την ίδια ώρα ο κ. Ζελένσκι επέκρινε την Ευρώπη για «στρατιωτική αδυναμία», παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, όπως είπε, ενισχύθηκε αισθητά. Τόνισε πάντως ότι η Ουκρανία μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. «Είμαστε Ευρώπη. Είμαστε ακριβώς όπως εσείς», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση μέσω Λευκορωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει σχέδιο για δημιουργία 15 νέων μεραρχιών, για επιπλέον 150.000 στρατιώτες. «Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει ότι αυτές οι μεραρχίες θα συγκεντρωθούν για μια κοινή άσκηση στη Λευκορωσία και από εκεί θα μας επιτεθούν ή θα επιτεθούν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Λιθουανία ή η Πολωνία», εξήγησε ο κ. Ζελένσκι και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία σκέφτεται να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
Σχετικά με το προσωπικό του μέλλον, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι, όταν η Ουκρανία θα έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί και θα υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας, ο ίδιος πλέον θα έχει πετύχει τα πάντα και δεν θα είναι πλέον απαραίτητος. «Αλλά όσο δεν τα έχουμε αυτά, θα υπερασπίζομαι την χώρα μου», δήλωσε.
Ο Ζελένσκι απέρριψε τις προγραμματισμένες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας, εμμένοντας στη συμμετοχή του Κιέβου σε αυτές
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι απέρριψε σήμερα τις παραγραμματισθείσες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις που αφορούν το δικό του μέλλον.
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έφθασε στην Σαουδική Αραβία ενόψει των υψηλού ρίσκου συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ουκρανία ότι θα μπορούσε να μείνει εκτός της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει. Η Ουκρανία δεν γνώριζε τίποτα γι' αυτό» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους σε μια διαδικτυακή ενημέρωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη.
« Η Ουκρανία θεωρεί τις όποιες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία ως διαπραγματεύσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ... οποιεσδήποτε συμφωνίες για εμάς χωρίς εμάς».
Ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε επίσης πιο ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ ως μέρος μιας κρίσιμης συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες που δίνει πρόσβαση στις ΗΠΑ στον τεράστιο φυσικό πλούτο της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.
«Το ερώτημα δεν είναι μόνο να πάρεις τον πόρο, το ερώτημα είναι τι επενδύεις, ώστε να βγει κάτι από αυτόν τον πόρο», είπε.
«Δεν είμαστε απλώς ένας απλός προμηθευτής πρώτων υλών και νομίζω ότι αυτό το σημείο πρέπει να αποτυπωθεί σαφώς στο κείμενο (της συμφωνίας)».
Ο Ζελένσκι είπε ότι θα προσκαλέσει τον απεσταλμένο του Τραμπ για την Ουκρανία Κεθ Κέλογκ να επισκεφθεί την πρώτη γραμμή και να συναντηθεί με στρατιώτες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του που αναμένεται στις 20 Φεβρουαρίου.
Γαλλία: Επικοινωνία Μακρόν με Τραμπ
Οπρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχεται σήμερα στο Παρίσι τους πρωθυπουργούς επτά ευρωπαϊκών κρατών, καθώς επίσης και τους ιθύνοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το σύνολο σχεδόν των προσκεκλημένων του Γάλλου προέδρου βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ όπως έγινε γνωστό με κάποια μικρή καθυστέρηση θα φτάσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Φτάνοντας στο Παρίσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και ότι θα πρέπει τάχιστα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος