H μάχη των πυραύλων: Meteor εναντίον PL-15 - Ποιος είναι ο νικητής και τι ενδιαφέρει την Ελλάδα
Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση δυνατοτήτων στις εναέριες μονομαχίες

Μαχητικό αεροσκάφος Rafale
Η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έφερε αντιμέτωπα τα δυτικά, ινδικά και ρωσικά οπλικά συστήματα με τις τελευταίες κινεζικές στρατιωτικές πλατφόρμες.
Η σύντομη σύγκρουση, ειδικά η αεροπορική μάχη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν τη νύχτα της 6ης Μαΐου (νωρίς το πρωί της 7ης Μαΐου), ήταν πρωτοφανής από πολλές απόψεις στην ιστορία των στρατιωτικών συγκρούσεων.
Ήταν η πρώτη φορά, όπως αναφέρει το eurasiantimes.com, τουλάχιστον από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που περισσότερα από 125 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πολεμούσαν ταυτόχρονα για την υπεροχή στον αέρα. Σύμφωνα με ισχυρισμούς του Πακιστανού πρωθυπουργού Shehbaz Sharif, 75-80 ινδικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον αέρα, ενώ πάνω από 50 αεροσκάφη της PAF ανταποκρίνονταν στην κατάσταση από την πακιστανική πλευρά.
Ήταν η πρώτη φορά που ένας μοναδικός συνδυασμός ρωσικών MiG-29, Su-30, γαλλικών Mirage-2000 και Rafale αντιμετώπισαν τα τελευταία κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα JF-17 και J-10C, και πιθανώς και αμερικανικά F-16.
Ήταν η πρώτη φορά που κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε μάχη εναντίον υπερσύγχρονων δυτικών πλατφορμών. Από την πλευρά της Ινδίας, αν και τα MiG-29, τα Su-30 και ακόμη και τα Mirage-2000 είχαν επιχειρήσει στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, από πολλές απόψεις, αυτή ήταν και η πρώτη πραγματική δοκιμή μάχης για τα Rafale.
Αν και τα Rafale έχουν επιχειρήσει στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, αυτή ήταν ίσως η πρώτη φορά που αντιμετώπισαν μια πλατφόρμα σχεδόν ισοδύναμη. Αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά που κινεζικοί πύραυλοι αέρος-αέρος, όπως ο PL-15, εμφανίστηκαν τόσο ενεργά. Ο PL-15 αντιμετώπισε αυτόν που πολλοί θεωρούν τον καλύτερο πύραυλο στον κόσμο, τον Meteor της MBDA.
Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακηρυχθεί ο πραγματικός νικητής αυτής της αερομαχίας, αν πιστέψουμε τους κινεζικούς στρατιωτικούς bloggers, η αναμέτρηση έχει ήδη έναν αδιαμφισβήτητο νικητή και έναν ηττημένο. Σύμφωνα με αυτούς, νικητής είναι ο PL-15. Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι ισχυρίζονται ότι δεν είναι μόνο ήττα για την Ινδία, αλλά και μεγάλη ήττα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι χρησιμοποιούν ευρέως τους πυραύλους Meteor στα μαχητικά τους αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-35.
PL-15 εναντίον Meteor: Οι λεπτομέρειες
Τόσο ο PL-15 όσο και ο Meteor ανήκουν στην κατηγορία των πυραύλων BVR.
Ο PL-15 είναι ο πιο πρόσφατος και προηγμένος πύραυλος πέρα από το οπτικό πεδίο (BVR) της Κίνας. Αναπτύχθηκε από την China Airborne Missile Academy (CAMA), θυγατρική της κρατικής Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Το PL-15 είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μακράς εμβέλειας, με ενεργό ραντάρ καθοδήγησης και κινητήρα πυραύλου στερεού καυσίμου διπλού παλμού.
Διαθέτει ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA). Με την προσθήκη ενός αμφίδρομου συνδέσμου δεδομένων, το ραντάρ AESA γίνεται ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο όπλο, που επιτρέπει την ακριβή στόχευση και διορθώσεις κατά τη διάρκεια της πορείας.
Ο πύραυλος συνδυάζει ευελιξία και ταχύτητα. Υποτίθεται ότι μπορεί να φτάσει σε τελικές ταχύτητες Mach 5 και έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 200 έως 300 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος είναι συμβατός με διάφορα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα J-20, J-10C, J-15, J-16, J-11B και JF-17 Block-III. Το μαχητικό αεροσκάφος Chengdu J-20 μπορεί να μεταφέρει τέσσερα PL-15 στον εσωτερικό του χώρο.
Στην Έκθεση Αεροπορίας της Zhuhai πέρυσι, η Κίνα παρουσίασε τους πυραύλους PL-15 με πτυσσόμενα πτερύγια. Αυτή η τροποποίηση θα μπορούσε να επιτρέψει στο J-20 να μεταφέρει έξι από αυτούς τους πυραύλους αντί για τους τέσσερις που μεταφέρει σήμερα. Η εξαγωγική έκδοση του πυραύλου, PL-15E, έχει εμβέλεια 145 χλμ.
Η απάντηση της Ινδίας στον PL-15 είναι ο πύραυλος MBDA Meteor πέραν της οπτικής εμβέλειας (BVRAAM). Ο Meteor είναι γνωστός για την πρόωση ramjet και τη μεγάλη ζώνη μη διαφυγής.
Το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Ινδίας, το Rafale, μπορεί να μεταφέρει πυραύλους Meteor και MICA, πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς. Το βεληνεκές του Meteor είναι 60 – 120 μίλια (100 – 200 χλμ.), ανάλογα με την πλατφόρμα εκτόξευσης, το υψόμετρο και τη δυναμική του στόχου. Μπορεί να φτάσει ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 4 Mach.
Όσον αφορά την εμβέλεια, το Meteor είναι συγκρίσιμο με τις εξαγωγικές παραλλαγές του PL-15. Ωστόσο, το τυπικό PL-15 φέρεται να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από το Meteor.
Επιπλέον, ορισμένες αναφορές ισχυρίζονται ότι το PL-15 μπορεί να φτάσει ταχύτητες που υπερβαίνουν τα Mach 5, σε σύγκριση με τα Mach 4 του Meteor. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Meteor χρησιμοποιεί έναν κινητήρα ramjet, ο οποίος του επιτρέπει να διατηρεί υψηλές ταχύτητες καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης του, συμπεριλαμβανομένης της τελικής φάσης της εμπλοκής ενός αεροσκάφους-στόχου.
Αντίθετα, το PL-15 χρησιμοποιεί έναν κινητήρα πυραύλου στερεού καυσίμου διπλού παλμού. Οι πύραυλοι στερεού καυσίμου εξαντλούνται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η ταχύτητα εξάντλησής τους μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη ενός πυραύλου που χρησιμοποιεί ramjet sustainer. Έτσι, ενώ το PL-15 μπορεί να επιτύχει μέγιστες ταχύτητες που υπερβαίνουν τα Mach 5, δεν μπορεί να διατηρήσει αυτή την ταχύτητα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης του.
Ο σύνδεσμος δεδομένων του Meteor έχει επίσης δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, έτσι ώστε ο πιλότος να μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον στόχο του πυραύλου ενώ αυτός βρίσκεται ήδη σε πτήση. Ο πιλότος μπορεί επίσης να δει σε πραγματικό χρόνο το καύσιμο, την ενέργεια και την κατάσταση παρακολούθησης του πυραύλου.
Εν ολίγοις, και οι δύο πύραυλοι είναι συγκρίσιμοι ως προς την ταχύτητα. Ωστόσο, λόγω της προώθησης ramjet, ο Meteor μπορεί να διατηρήσει υψηλές ταχύτητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον PL-15. Αυτό το προηγμένο σύστημα προώθησης παρέχει επίσης μια μεγαλύτερη «ζώνη χωρίς διαφυγή». Αν και σε εμβέλεια, ο PL-15 έχει πλεονέκτημα έναντι του Meteor.
Πύραυλοι Meteor στην Τουρκία;
Οι πύραυλοι Meteor αποτελούν σε κάθε περίπτωση ένα από τα πιο ισχυρά και προηγμένα οπλικά συστήματα αέρος-αέρος στον κόσμο.
Πρόσφατα διέρρευσε η πληροφορία για ενδεχόμενη απόκτηση των Meteor από την Τουρκία , κάτι που όπως αναφέρθηκε θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ακόμα και τα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 Viper δε θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την εμβέλεια και την ταχύτητα των πυραύλων αυτών, ειδικά σε πιθανές συγκρούσεις στο περιορισμένο περιβάλλον του Αιγαίου.
Ωστόσο η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνικής αποτροπής, με έμφαση στο θαλάσσιο πεδίο.
Πρόκειται για μια κίνηση με έντονο στρατηγικό, επιχειρησιακό και διπλωματικό χαρακτήρα, η οποία αποκτά πρόσθετη βαρύτητα εν μέσω των φημολογούμενων προσπαθειών της Τουρκίας να αποκτήσει πυραύλους Meteor μέσω του Eurofighter Typhoon.