Κατάρριψη Rafale στη σύγκρουση Ινδίας και Πακιστάν: Υπήρξε παρέμβαση του τουρκικού συστήματος Koral;
Η προπαγάνδα εκατέρωθεν δίνει και παίρνει και όλοι αναζητούν από ένα κομμάτι της πίτας

Μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας
Μπορεί o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δήλωσε σήμερα ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας έχουν λήξει, αφού προέτρεψε τις δύο χώρες να επικεντρωθούν στο εμπόριο αντί στον πόλεμο, ωστόσο οι περισσότερες συζητήσεις δεν έχουν κατασταλάξει μετά την πληροφορία περί κατάρριψης ινδικού (ενός ή περισσοτέρων) μαχητικού αεροσκάφους Rafale.
Ως αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου αερομαχίας, το CNN ανέφερε πρόσφατα επικαλούμενο πηγές από Ισλαμαμπάντ, ότι καταρρίφθηκαν πέντε ινδικά μαχητικά, συμπεριλαμβανομένων τριών Rafale, ενός Mirage 2000, ενός MiG-29 και ενός Su-30MKI. Η Ινδία επιβεβαίωσε τη συντριβή τριών μαχητικών αεροσκαφών της στο Τζαμού και στο Κασμίρ , αλλά δεν διευκρίνισε την αιτία.
Σύμφωνα μάλιστα με το CNN, και οι δύο πλευρές απέφυγαν την παραβίαση του εναέριου χώρου η μία της άλλης, εμπλεκόμενες σε μάχες σε βεληνεκές έως και 160 χλμ. χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως ο κινεζικός PL-15 που πιστεύεται ότι κατέρριψε τα ινδικά Rafale. Τη δυνατότητα και την ισχύ του συγκεκριμένου πυραύλου εξήγησε πρόσφατα στο Newsbomb ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης.
Μια πηγή του CNN υποστήριξε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έστειλαν τους μαχητές τους πέρα από τα σύνορα, καθοδηγούμενα από την εμπειρία της σύγκρουσης του 2019.
Η μάχη της προπαγάνδας
Σε αυτό το θολό τοπίο η προπαγάνδα εκατέρωθεν δίνει και παίρνει. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας του (PAF) έχει επιτύχει έξι επιβεβαιωμένες καταρρίψεις αεροσκαφών της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτές περιλαμβάνουν την κατάρριψη τριών μαχητικών Rafale, ενός Su-30, ενός MiG-29 και ενός Mirage 2000. Απευθυνόμενος στους πιλότους της PAF στην αεροπορική βάση Kamra, σημείωσε επίσης ότι το Πακιστάν έχει καταρρίψει ένα ινδικό UAV και 84 drones Heron.
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ χαιρέτισε σε μια ειδική εκδήλωση την ανδρεία, την ικανότητα και την αποφασιστικότητά των Πακιστανών πιλότων και προχώρησε βραβεύσεις.
Πόσο πιθανή είναι η κατάρριψη των ινδικών μαχητικών;
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή στρατιωτική πηγή που επικαλείται το AFP, είναι «πολύ απίθανο» να καταστράφηκαν τρία Rafale. Η Ινδία ενδέχεται να έχασε ένα Rafale από ένα πακιστανικό J-10C που πυροβόλησε έναν πύραυλο αέρος-αέρος PL-15 σε μια αερομαχία εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε ο Ashley J. Tellis, ανώτερος ερευνητής στο Carnegie Endowment for International Peace και πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έναν Γάλλο πιλότο μαχητικού αεροσκάφους που επίσης μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αυτός ο τύπος πυραύλου μπορεί να στοχεύσει μια θέση χωρίς να ανιχνευθεί «μέχρι να ενεργοποιηθεί το ραντάρ του λίγες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά ή λίγα δευτερόλεπτα» από τον στόχο του.
Ωστόσο, το Πακιστάν δεν έχει προσκομίσει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του, εκτός από την αναφορά σε μη επαληθευμένες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης στο Newsbomb
«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, υπάρχει εκατέρωθεν προπαγάνδα. Αυτή η αναφορά για την αερομαχία, δεν είναι απαραίτητο ότι αντανακλά την πραγματικότητα», είπε ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης στο Newsbomb.
«Είδαμε για πρώτη φορά όπλα κινεζικής προέλευσης σε δράση. Προφανώς υπάρχουν συστήματα τώρα που πρέπει να εκτιμήσουμε», πρόσθεσε.
«Σχετικά με το βλήμα PL-15 που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε, είναι αντίστοιχο με τους πυραύλους Meteor. Σχεδιαστικά έχουν εμβέλειες που μπορεί να φτάνουν και τα 200 χλμ. Αλλά το αεροπλάνο φορέας Meteor είναι τα Gripen, Rafale, Eurofighter, και κανένα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του πυραύλου με δικά του μέσα. Το ραντάρ αυτών των μαχητικών δεν μπορούν να στοχοποιήσουν σε τέτοιες αποστάσεις», είπε τονίζοντας το θέμα της εμβέλειας.
«Μπορεί να ήταν μια τυχαία βολή. Το αντίστοιχο είδαμε στο παρελθόν στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν πολύ μεγάλη τύχη αλλά και συνιστώσες ενέδρας. Ήταν συνθήκες και τύχη», πρόσθεσε ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης.
«Η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει τρόπος ανάμεσα σε μαχητικά το ένα να περάσει τον έλεγχο βλήματος σε άλλο. Έχεις δύο ζεύγη αεροσκαφών, το ένα είναι κοντύτερα στο στόχο, εκτοξεύει το βλήμα, και καταδεικνύει τον στόχο από άλλο αεροπλάνο το οποίο μπορεί να μην είναι καν μαχητικό, μπορεί να είναι Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου», εξήγησε.
Τουρκικό σύστημα έριξε το Rafale;
Αν υποθέσουμε ότι και η Κίνα διεκδικεί ένα «μερίδιο» αυτής της αμφιλεγόμενης επιτυχίας με την κατάρριψη Rafale, ειδικοί αναλυτές εστιάζουν και σε μια άλλη παράμετρο. Σύμφωνα με πηγές από Τουρκία και Πακιστάν, των οποίων προφανώς η αντικειμενικότητα ελέγχεται, δεν πρέπει να παραβλέπεται ο ισχυρισμός ότι χάρη στο σύστημα Koral που παρείχε η Τουρκία, το Πακιστάν κατέρριψε το αεροσκάφος Rafale που πούλησε η Γαλλία στην Ινδία, χωρίς να εκτοξεύσει πύραυλο.
Το KORAL είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ραντάρ εδάφους που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan. Το σύστημα KORAL αποτελείται από δύο οχήματα, το ένα είναι το Radar Electronic Support (ES System) και το άλλο ένα σύστημα πολλαπλών ραντάρ ηλεκτρονικής επίθεσης (EA) για την κάλυψη του πλήρους φάσματος, το καθένα τοποθετημένο σε ένα στρατιωτικό φορτηγό 8x8. Αυτό το σύστημα ηλεκτρονικής άμυνας/ηλεκτρονικής επίθεσης έχει σχεδιαστεί για να παρεμβάλλεται και να παραπλανά συμβατικούς και σύνθετους τύπους εχθρικών ραντάρ και αναλύει πολλαπλά σήματα στόχων σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, δημιουργώντας αυτόματα την κατάλληλη απόκριση χάρη στην ικανότητα ψηφιακής μνήμης ραδιοσυχνοτήτων (DRFM).
Τον Φεβρουάριο του 2016, η τουρκική εταιρεία Aselsan παρέδωσε στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία το νέο της σύστημα ηλεκτρονικής επίθεσης ραντάρ εδάφους, το KORAL, το οποίο αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε τοπικά. Η Τουρκία έχει αναπτύξει ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ραντάρ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με σκοπό να παρεμβάλλεται και να παραπλανά εχθρικά ραντάρ.
Θα συμφωνήσουν ποτέ οι δύο πλευρές για το τι συνέβη;
Ο αναλυτής άμυνας Κλαρκ δήλωσε ότι αν η Ινδία έχει πράγματι χάσει ένα Rafale, αυτό θα ήταν σίγουρα «ταπεινωτικό». «Αν έπεσε μέσα στο ινδικό έδαφος, αν καταστράφηκε, τότε η Ινδία θα θέλει να το κρατήσει ως φήμη για όσο το δυνατόν περισσότερο», πρόσθεσε.
Η ίδια η Ινδία πάντως προκειμένου να ισοσκελίσει την μάχη των εντυπώσεων ανακοίνωσε ότι η αεροπορία της χώρας (IAF) παρείχε αποδείξεις με δορυφορικές εικόνες ότι αεροπορικές βάσεις του Πακιστάν έχουν χτυπηθεί.
Τι θα μπορούσε να συμβεί στο Αιγαίο
Αναφορικά με ένα ανάλογο σενάριο στο Αιγαίο με τα δικά μας Rafale και τις αερομαχίες ο έμπειρος αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης εξηγεί στο Newsbomb: «Δεν είναι αντίστοιχο περιβάλλον. Οι Τούρκοι δεν έχουν τέτοιο σύστημα, τέτοιας εμβέλειας πύραυλο. Αλλά δεν είναι και απαραίτητο γιατί το Αιγαίο είναι μικρό θέατρο επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει αντιστοιχία, αλλά το μεγαλύτερο μάθημα στην περίπτωση της κατάρριψης του Rafale είναι τα μαχητικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Υπάρχει η θεωρία, που είναι πραγματικότητα, ότι το F-35 δεν είναι επιλέξιμος στόχος. Αλλά το μάθημα είναι ότι τα μαχητικά τέταρτης γενιάς όπως τα Rafale, Gripen, Eurofighter, είναι ευάλωτα».
Ο κ. Καραϊωσηφίδης ωστόσο εστιάζει σε μια μικρή λεπτομέρεια: «Ένα σύστημα αντιμέτρων δεν μπορεί να λειτουργεί συνεχώς, γιατί αφενός προδίδεις τη θέση σου και δεύτερον όσο έχεις ανοιχτό το δικό σου σύστημα αντιμέτρων υποβιβάζεις τις δυνατότητες του δικού σου ραντάρ. Άρα λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει κατηγοριοποίηση σε άμεση απειλή».
Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή το βασικό συμπέρασμα είναι ότι: «Προφανώς τα μαχητικά τέταρτης γενιάς μπορεί να καταρριφθούν».
Ωστόσο επιστρέφοντας στα «δικά μας» υπογραμμίζει ότι «το επίπεδο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πολύ υψηλό. Κι έχουμε τις δικές μας τακτικές προσαρμοσμένες στις απειλές που έχουμε απέναντι μας. Βασιζόμαστε στην εκπαίδευση»
Καταλήγοντας ο κ. Καραϊωσηφίδης προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να ανησυχούμε στο μέλλον».
Σχετικές ειδήσεις
Σχόλια
Trending
