Πύραυλοι Meteor: Γιατί αντιδρά η Ελλάδα σε πιθανή συμφωνία Γαλλίας-Τουρκίας
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας του 2021 - Πώς μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο

Η πιθανή πώληση των προηγμένων πυραύλων Meteor από τη Γαλλία στην Τουρκία έχει αναστατώσει την ελληνική διπλωματία και τις ένοπλες δυνάμεις την ώρα που αποτελείο ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν. Οι Meteor είναι πύραυλοι αέρος-αέρος με τεχνολογία αιχμής και μεγάλη εμβέλεια, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει στην Τουρκία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στις αερομαχίες. Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ήδη περιοχές με ένταση και διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.
Η ελληνική πλευρά εκφράζει ανησυχίες ότι πιθανή απόκτηση των Meteor από την Τουρκία θα ανατρέψει τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αποτροπής, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Επιπλέον, η πιθανή πώληση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική αξιοπιστία της Γαλλίας, δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.
Οι πύραυλοι Meteor: Κλειδί για την αεροπορική υπεροχή
Οι πύραυλοι Meteor αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά και προηγμένα οπλικά συστήματα αέρος-αέρος στον κόσμο. Με βεληνεκές πάνω από 200 χλμ και τεχνολογία καθοδήγησης που επιτρέπει εξαιρετική ακρίβεια, μπορούν να καταρρίψουν εχθρικά αεροσκάφη πριν καν προλάβουν να αντιδράσουν.
Απειλή για τα ελληνικά μαχητικά
Η ενδεχόμενη απόκτηση των Meteor από την Τουρκία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ακόμα και τα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 Viper δε θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την εμβέλεια και την ταχύτητα των πυραύλων αυτών, ειδικά σε πιθανές συγκρούσεις στο περιορισμένο περιβάλλον του Αιγαίου.
Η στρατηγική σημασία της συμμαχίας Ελλάδας-Γαλλίας
Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν υπογράψει το 2021 μια σημαντική αμυντική συμφωνία αμοιβαίας υποστήριξης. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο στρατιωτική συνεργασία, αλλά και δέσμευση της Γαλλίας να μην υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.
Οι προβλέψεις της συμφωνίας για την πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών
Η αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες που αποσκοπούν στην προστασία των ελληνικών στρατηγικών συμφερόντων. Σύμφωνα με πηγές, υπάρχει έμμεση ρήτρα που οριοθετεί τους περιορισμούς στην εξαγωγή ευαίσθητου στρατιωτικού υλικού σε χώρες που αποτελούν πιθανή απειλή για την Ελλάδα. Αν και δεν προβλέπεται άμεση απαγόρευση, η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτά τα νομικά σημεία της συμφωνίας για να αποτρέψει την πώληση των Meteor στην Τουρκία.
Δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο
Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά είναι συχνό φαινόμενο. Η κατοχή των Meteor θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα και την επικινδυνότητα των παραβιάσεων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα αποτροπής.
Η ελληνική στρατηγική απάντηση
Η Ελλάδα έχει προβεί σε συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις για να αποτρέψει τη συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Επιπλέον, ενισχύει τη στρατιωτική της ετοιμότητα, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τη γαλλική πλευρά.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (Twitter):
«Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την Πρέσβη της Γαλλίας, Laurence Auer. Ζήτησα επίσημες διευκρινίσεις σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούν την πώληση πυραύλων METEOR στην Τουρκία από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Γαλλία. Εξέφρασα την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις εξαιρετικές στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Σχόλια