Reuters: Η Τουρκία συνομιλεί με εταιρεία από τον Καναδά για δεύτερο και τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο
Διαπραγματεύσεις με Καναδά, Ρωσία, Κίνα και Νότια Κορέα για την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της Άγκυρας

Το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει στην Τουρκία η Rosneft
Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την καναδική εταιρεία Candu Energy και άλλες ξένες εταιρείες στο πλαίσιο των σχεδίων της για την κατασκευή δεύτερου και τρίτου πυρηνικού σταθμού στη χώρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπασλάν Μπαϊρακτάρ, κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
«Η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Κίνα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τους επόμενους πυρηνικούς σταθμούς. Αλλά πέρα από αυτές, υπάρχουν και άλλες χώρες και εταιρείες με τις οποίες είμαστε σε διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Μπαϊρακτάρ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και ο Καναδάς, με την εταιρεία Candu να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Η καναδική εταιρεία δεν έχει σχολιάσει επίσημα το θέμα μέχρι στιγμής.
Ο ρόλος της Rosatom και τα επόμενα βήματα
Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom στο Άκκουγιου, στη μεσογειακή επαρχία Μερσίνης. Το έργο, συνολικού κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεκίνησε βάσει συμφωνίας του 2010 και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ, η Άγκυρα επιδιώκει να καταλήξει εντός του 2025 σε συγκεκριμένες συμφωνίες για τον δεύτερο και τον τρίτο πυρηνικό σταθμό, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή της επάρκεια και να ενισχυθεί η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα.
Οι νέοι σταθμοί σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στη Σινώπη, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και στη Θράκη, στα βορειοδυτικά της χώρας.
Ενεργειακή στρατηγική και γεωπολιτική διάσταση
Η επένδυση της Τουρκίας στην πυρηνική ενέργεια εντάσσεται στη στρατηγική της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές. Παράλληλα, η επιλογή εταίρων όπως η Ρωσία, η Κίνα και ο Καναδάς υπογραμμίζει τον γεωπολιτικό χαρακτήρα της ενεργειακής διπλωματίας που ακολουθεί η Άγκυρα.
Η εμπλοκή εταιρειών από ανταγωνιστικά γεωπολιτικά μπλοκ ενδέχεται να επιδράσει και στις ισορροπίες της περιοχής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με χώρες που αναπτύσσουν δικά τους πυρηνικά προγράμματα.
Η Άγκυρα, πάντως, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με τα σχέδιά της, επιδιώκοντας τεχνολογική υποστήριξη και χρηματοδότηση από διεθνείς εταίρους.